Home Algemeen Algemeen Resultaten onderzoek: ‘Sirenes in de nacht’

Resultaten onderzoek: ‘Sirenes in de nacht’

2175
0

Het is al weer bijna een jaar geleden dat ik jullie vroeg om mee te werken aan mijn onderzoek ‘Sirenes in de nacht’, die ik in alle RAV-regio’s heb gehouden. Het onderzoek is klaar en vrijgegeven.

Het onderzoek richt zich op de mate waarin chauffeurs zich aan de OGS regelgeving houden in de nacht en indien ze afwijken, met welke reden men dit dan doet. De respons was verrassend hoog. Meer dan helft van alle ambulancechauffeurs in Nederland en ongeveer éénderde van alle verpleegkundigen heeft de enquête ingevuld. De uitkomst is dat bijna geen enkele chauffeur altijd en overal bij een A1, optische en geluidssignalen voert in de nacht. Men vindt in veel gevallen zwaailichten voldoende voor het verkrijgen van een veilige doorgang. Sirenegebruik voegt daar weinig aan toe. En bovendien vindt men, dat het onnodig mensen wakker maakt en soms ook nog eens voor onnodige pottenkijkers zorgt.

De verplichting door de overheid tot het voeren van optische én geluidssignalen, staat op gespannen voet met de Wet geluidhinder, waarin dezelfde overheid juist wil bewerkstelligen om zo min mogelijk geluid in de nacht te hebben omdat gestoorde nachtrust schadelijk blijkt voor de gezondheid.

Het is dus zaak de doelen van de twee beoogde belangen dichter bij elkaar te brengen. Nu de professionals, chauffeurs die dagelijks met spoed rijden aangeven dat sirenegebruik (vaak) niet nodig is in de nacht, is het mogelijk tijd de regelgeving eens tegen het licht te houden. Deze is te rigide op dit moment naar mijn idee. Leg de verantwoordelijkheid voor het gebruik van sirenes bij de chauffeur, die is prima in staat te beoordelen wanneer dit wel of niet van belang is voor de veiligheid.

Het onderzoek heb ik aangeboden aan AZN en zij onderschrijven dat er meer erkenning zou moeten zijn voor de professionaliteit van chauffeurs. IFV heeft aangekondigd nog meer onderzoek naar dit onderwerp te gaan doen. Het is dus afwachten hoe lang het nog duurt voordat regelgeving meer in overeenstemming met de werkelijkheid wordt gemaakt……

Nogmaals hartelijk dank voor jullie medewerking,
Groet Gerard Berendschot, MSc

Vorig artikelAIRWAYS- 2: eerst intubatie of toch een larynxmasker bij OHCA?
Volgend artikelNieuw in ProQA: “Omegacodes”; Finetuning vermijdt onnodige inzetten
Gerard Berendschot
Staffunctionaris Kwaliteit en Beleid RAV IJsselland & Student Master Risicomanagement