Home Algemeen Algemeen Reactie Ambulance Amsterdam op media

Reactie Ambulance Amsterdam op media

1811
0

Diverse media hebben in en rond Amsterdam de afgelopen week veel geschreven over de vermeende wantoestanden bij Ambulance Amsterdam.  Er zijn mensen die bezorgd hun verhaal vertellen aan Ambulanceblog en er zijn mensen die juist met hart voor de Amsterdamse ambulancezorg nuance aanbrengen in de vaak toch wel beperkte informatie zoals die in de (landelijke) media te lezen is.

Enerzijds zijn personeelsproblemen debet aan de ervaren werkdruk, anderzijds is Ambulance Amsterdam druk aan het werven. Dát weten we bij Ambulanceblog, want hun wervingsadvertenties prijken bijna doorlopend op onze site. Wat we allemaal ook weten, is dat de werving van geschikt ambulancepersoneel niet over één nacht ijs gaat, gelukkig maar, en daarná een erg langdurig opleidingstraject kent. Sollicitanten die al gediplomeerd zijn, zijn landelijk bijzonder schaars. Met andere woorden, het duurt wel tot 12 maanden voor dat een kandidaat ambulanceverpleegkundige zelfstandig bevoegd en bekwaam zijn of haar werk kan doen. Dat is natuurlijk niet zomaar, ons werkveld omvat een breed scala aan gezondheidsvraagstukken, meestal niet de eenvoudigste van aard.

De aangehaalde materiaalproblemen gelden niet persé alleen voor Ambulance Amsterdam. Vanuit ambulanceblog weten we ook niet of hier verkeerde of onhandige keuzes gemaakt zijn. Wat we wél weten is dat medische ambulanceapparatuur bijzonder kostbaar is en gelet op de functionaliteit, lange levensduur en uiteraard betrouwbaarheid een nogal secuur aankooptraject kent. Ben je als organisatie gehouden aan (Europese) regelgeving, dan geldt er een tender (aanbesteding) volgens een bijzonder strak geregisseerd spoorboekje. Dat dit maanden, zo niet soms ruim een jaar, duurt behoeft bij velen vast geen betoog. En Ambulance Amsterdam is niet de enige ambulancedienst die hier “last” van heeft.

Onderstaand publiceren wij de reactie van de directie van Ambulance Amsterdam.
Hoewel de media een belangrijke functie hebben om zaken aan de kaak te stellen en nieuws van verschillende kanten te belichten, willen wij als beroepsprofessionals de collegae ook niet onthouden van onderstaand geluid. Waarvan akte.

 


 

Persbericht
13-10-2014
Beknopte rapportage Abvakabo FNV
Ambulance Amsterdam heeft kennis genomen van de beknopte rapportage die Abvakabo FNV vandaag heeft uitgebracht.
Ambulance Amsterdam is een jong bedrijf na een fusie van twee ambulancediensten in 2012. Zo’n fusie traject gaat niet zonder hobbels en een jaar geleden was de onrust onder het personeel ook duidelijk bij ons medewerker tevredenheidsonderzoek. Naar aanleiding daarvan is er binnen Ambulance Amsterdam door alle lagen van het bedrijf gezamenlijk opgetrokken om onderdelen van onze ambulancezorg verder te verbeteren. In werkoverleggen en het Continue Verbeter Team komen de verbeterpunten uitvoerig aan de orde.
Sommigen daarvan kosten meer tijd dan soms wenselijk is, zoals een Europese aanbesteding van medische apparatuur. Recent is bij het Sint
Lucas Andreas Ziekenhuis na veel voorbereiding een nieuwe ambulancepost geopend en binnenkort volgen er in het centrum van Amsterdam nog twee posten om nog snellere ambulancezorg te garanderen. Ambulance Amsterdam mag daarnaast van de zorgverzekeraars groeien in personeelsomvang, maar moet nieuwe medewerkers wel eerst zelf opleiden, waar we druk mee bezig zijn. Zo proberen we door de werkdruk te reduceren onze kwaliteit van ambulancezorg te verbeteren.
Deze zomer waren we dan ook verheugd om, van zowel de Inspectie voor de Gezondheidszorg als van de externe auditor Lloyds, in het kader van kwaliteitscontroles te horen dat de kwaliteit van onze zorg goed is en Ambulance Amsterdam in overleg met zijn medewerkers bezig is met de juiste dingen.
De kwaliteit van de ambulancezorg in en rond Amsterdam is van goed niveau en dat is in de eerste plaats te danken aan de teams in de meldkamer en op de ambulances die deze zorg dagelijks onder soms lastige omstandigheden leveren. Ambulance Amsterdam is daarom trots op zijn medewerkers.
Directie Ambulance Amsterdam
Dit persbericht is een uitgave van Ambulance Amsterdam: 020-5709500, www.ambulanceamsterdam.nl
Vorig artikelAmbulancezorg wint grote aanbesteding in Denemarken
Volgend artikelAmbulancezorg op een Waddeneiland
Gijs Peteroff
Samen met een aantal beroepskrachten in de ambulancezorg draag ik graag bij aan een succesvol Ambulanceblog. Ambulanceblog is destijds opgericht om kennis tussen de individuele RAV'en te delen met andere RAV'en. Zo kan kwaliteit op grote schaal geborgd worden, zonder dat elke RAV afzonderlijk het wiel gaat uitvinden.