Home Algemeen Algemeen RAVU ondertekent convenant tegen agressie en geweld

RAVU ondertekent convenant tegen agressie en geweld

1625
0

Op vrijdag 18 april ondertekende de RAVU samen met politie, OM en een groot aantal Utrechtse gemeenten het convenant ‘Veilig Publieke Taak’.

De RAVU hanteert een actief beleid om geweld en agressie tegen medewerkers tegen te gaan. Daarbij richt het de RAVU zich allereerst op het voorkomen van agressie en geweld. Met de publiekscampagne ‘de mensen van de Ambulance’ beoogt de sector mensen een beter beeld te geven van het werken op een ambulance en worden tips gegeven hoe je kan helpen bij een hulpverlening.

Ondersteuning medewerkers
Mocht er toch sprake zijn van agressie of geweld, dan worden medewerkers aangemoedigd om aangifte te doen en begeleid in het aangifteproces. Er wordt voorlichting gegeven over de mogelijkheden en procedures en elk traject wordt nauwgezet door de werkgever gevolgd.

Meldingssysteem
De RAVU maakt gebruik van een eenvoudig toegankelijk meldingssysteem, zodat medewerkers laagdrempelig melding kunnen doen van geweld en agressie. Aan de hand van die meldingen wordt gekeken welke maatregelen ervoor kunnen zorgen dat een dergelijke situatie voorkomen kan worden, danwel dat degene die agressief is geweest aangesproken wordt.

Strafvervolging
Onderdeel van de afspraken in het convenant is dat politie en openbaar ministerie meldingen van agressie en geweld tegen hulpverleners met hoge prioriteit behandelen. De politie is snel ter plaatse, er kan binnen 24 uur aangifte worden gedaan bij de werkgever en er wordt snel tot strafvervolging overgegaan. Voor geweld en agressie tegen hulpverleners gelden daarnaast hogere straffen.

In het convenant is ook overeengekomen dat het openbaar ministerie de aangever en het slachtoffer beter gaat informeren over het verloop van de strafzaak.

Landelijke publiekscampagne
Het convenant sluit aan op de landelijke campagne ‘Handen af van onze helpers’. Het convenant werd ondertekend in de week van de publieke taak van het Openbaar Ministerie.

Vorig artikelReportage: Scandinavische AirAmbulance
Volgend artikelJaaroverzicht Academie voor Ambulancezorg 2013
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.