Home Algemeen Algemeen RAVU gaat snel extra ambulancepersoneel opleiden om aanrijtijden te verbeteren

RAVU gaat snel extra ambulancepersoneel opleiden om aanrijtijden te verbeteren

1941
2

De Regionale Ambulancevoorziening Utrecht (RAVU) gaat zo snel mogelijk twaalf verpleegkundigen opleiden tot ambulanceverpleegkundigen. Dat is één van de maatregelen die de ambulancezorg in Vijfheerenlanden moet verbeteren.

In Vijfheerenlanden ontstonden eerder dit jaar grote zorgen om de aanrijtijden van de ambulances. De politieke partij VHL Lokaal sprak zelfs van ‘flinke problemen’, omdat de ambulances geregeld niet binnen de afgesproken tijd bij een incident ter plaatse waren. Zo zou het anderhalf uur hebben geduurd voor de ambulance ter plaatse was bij een A1 rit.

Tot januari 2019 reed de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid in Leerdam en Zederik. Maar sinds die twee gemeenten zijn gefuseerd met Vianen behoort het gebied toe aan de RAVU (Regionale Ambulance Voorziening Utrecht). Die besloot de post in Meerkerk te sluiten en twee uitrukposten in te richten in Lexmond en Schoonrewoerd, juist om overal in de regio snel ter plaatse te kunnen zijn.

In een schriftelijke reactie op de vragen van VHL Lokaal zegt Manager Ambulancezorg Annemiek Hesselink dat in het hele land de 15-minutennorm ‘slechts door een kleine minderheid wordt behaald’. ,,De aanrijtijden van ambulances wordt beïnvloed door toenemende groei van het totaal aantal spoedeisende inzetten.’’

In het hele land, zo legt Hesselink uit, kampen ambulancediensten met geregeld met een tekort aan ambulanceverpleegkundigen. Verder speelt een rol dat kwetsbare ouderen langer thuis wonen en dat patiënten sneller dan vroeger worden ontslagen uit het ziekenhuis. Ook worden aanrijtijden beïnvloed door belemmeringen door geografie, infrastructuur en een landelijke ligging. ,,De oorzaken zijn niet allemaal even eenvoudig of op de korte termijn op te lossen.’’

Er is wel ruimte voor verbetering, merkt Hesselink op. ,,Zo wordt door de RAVU uitvoering gegeven aan het landelijke actieplan ambulancezorg dat ervoor moet zorgen dat nu én in de toekomst patiënten op tijdige en goede ambulancezorg kunnen rekenen.’’

Lokaal betekent dit onder meer dat er wordt gestart met een nieuw opleidingstraject, waarbij verpleegkundigen worden opgeleid tot ambulanceverpleegkundigen. In september starten twaalf medewerkers met die specifieke opleiding.

bron: lokale media
foto: RAVU

Vorig artikelLief kind vandaag ben ik er voor JOU!
Volgend artikelDronten: Nieuwe opstelplek voor betere spreiding ambulances
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.

2 REACTIES

  1. Benieuwd wat de inzichten in herbeoordeling 15-minuten grens gaan opleveren.
    Daarnaast ook het NTS of ProQA eens kritisch onder de loep nemen.
    Met bovenstaande collega eens. Teveel onnodige ritten, te defensief.
    Ws zijn we al te ver doorgeslagen maar laten we hoop houden!

  2. Wat veel beter zou zijn is het het terugbrengen van het aantal ritten die niet voor de ambulance zijn ik heb dagen ertussen dat meer dan 70% niet ambulance waardig is. We leven in een cultuur waar men geen enkel risico meer durft te lopen.

Reacties zijn gesloten.