Home Algemeen Algemeen RAV Zuid-Limburg: Proef met extra uitruklocaties

RAV Zuid-Limburg: Proef met extra uitruklocaties

1321
1

In Brunssum en Kerkrade komen bij wijze van proef extra uitruklocaties voor de ambulance. De RAV Zuid-Limburg verwacht vanuit die locaties een aantal plekken in Zuid-Limburg sneller te kunnen bereiken dan vanuit de huidige vier ambulanceposten. Die liggen in Heerlen, Geleen, Maastricht en Gulpen.

Geen extra bijdrage zorgverzekeraars

De RAV Zuid Limburg heeft geen extra geld voor de uitruklocaties gekregen van de zorgverzekeraars. Zuid-Limburg presteert in het spoedvervoer goed: 96,6% bij de A1-ritten. En dan hoef je niet aan te kloppen voor extra budget. Daarom is de RAV Zuid Limburg op zoek gegaan naar een betaalbaar alternatief. Dankzij de samenwerking met Lückerheide en Emmastaete is dat er nu.

De MKA gebruikt Dynamisch Ambulance Management, kortweg DAM om ambulances naar op nieuwe uitruklocaties te positioneren. Omdat het nu voorkomt dat op bijvoorbeeld de ambulancepost Geleen twee of drie ambulances beschikbaar zijn voor oproepen. Met de nieuwe uitruklocaties worden de ambulances beter over het verzorgingsgebied verdeeld. Alle beschikbare eenheden geconcentreerd op een “grote” ambulancepost wil je niet meer, je wil zo snel mogelijk bij de patiënt zijn.

De RAV Zuid Limburg heeft haar verzorgingsgebied ingedeeld in categorieën op basis van ritvolumes. De gebieden 1 kennen de meeste ritten, hierna 2 en dan 3

Bij voldoende paraatheid worden de gebieden 1 en 2 afgedekt bij veel ritaanbod en weinig paraatheid enkel de gebieden 1.
Dit geeft voor de medewerkers van de MKA bij het toepassen van DAM een extra houvast.

 

Samenwerking met zorgcentra

Verpleeghuis Lückerheide in Kerkrade en zorgcentrum Emmastaete in Brunssum zijn bereid als extra uitruklocatie te fungeren. Hier worden ambulances ingezet volgens het DAM principe. De RAV Zuid Limburg is erg blij met de medewerking van deze zorginstellingen. Een ‘officiële’ ambulancepost kost veel geld en is gezien het budget onbetaalbaar. Bij Lückerheide (Kerkrade) is een eigen ruimte voor de medewerkers ingericht met minimale voorzieningen.

Ook met partijen in Beek is de RAV in gesprek over een extra uitruklocatie. Na een proefperiode wordt bekeken of de extra uitruklocaties inderdaad voldoende tijdwinst opleveren.

 

Vorig artikelProfile Advanz: Ambulance op basis van Mercedes Benz Vito
Volgend artikelPatiëntenveiligheid……
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.

1 REACTIE

  1. Het gaat hierbij gewoon om VWS posten.
    Op locatie 1 kunnen de ambuteams gebruik maken van de koffiekamer van het verplegend personeel (koffie/thee/toilet).
    Op locatie 2 kunnen de ambuteams in een eigen ruimte zitten, met de mogelijkheid om koffie/thee te pakken en het toilet te gebruiken.
    Op beide plaatsen geen internetaansluiting of andere faciliteiten.
    Ambulance staat gewoon buiten.

Reacties zijn gesloten.