Home Algemeen Algemeen RAV ZHZ: Boot voor hulpverlening in waterrijk gebied

RAV ZHZ: Boot voor hulpverlening in waterrijk gebied

448
0

Samen met de Brandweer Zuid-Holland Zuid hebben wij een boot in gebruik genomen. Het vaartuig gaat ons vooral helpen bij hulpverleningen in het waterrijke molengebied rond Kinderdijk.

Deze toeristische trekpleister ontvangt steeds meer bezoekers, terwijl wij lang niet overal makkelijk met een ambulance kunnen komen. Op sommige plekken kunnen we zelfs helemaal niet in de buurt komen, zoals bij de bewoonde molens van de Overwaard.

De brambuboot (hij heeft geen officiële naam, maar dit klinkt erg goed) heeft als standplaats de brandweerkazerne van Alblasserdam. “Bij een 112-melding op een moeilijk over land toegankelijke plek, kan de meldkamer de boot mee-alarmeren”, vertelt onze facilitair manager Leo Roos.

“Brandweervrijwilligers gaan de boot dan halen en brengen hem met spoed naar één van de twee speciaal hiervoor aangelegde trailerhellingen in het gebied. Daar gaat ook de opgeroepen ambulance naar toe. De verpleegkundige en chauffeur stappen op met hun hulpmiddelen, behalve met de brancard omdat die daarvoor te groot en zwaar is. Na de hulpverlening ter plaatse kan de patiënt met de boot mee terugvaren naar de plek waar de ambulance is achtergebleven.”

Als alternatief voor de brancard is een redbak aan boord, vergelijkbaar met de bak die de brandweer gebruikt bij het uit een woning takelen van een patiënt. Het besturen van de boot is in handen van de brandweer. Onze hulpverleners hoeven alleen maar aan boord te gaan. Het inzetten van de boot kost uiteraard extra tijd. Roos: “In veel gevallen is dit desondanks het beste alternatief, beter dan kilometers te voet met een brancard over een smal pad moeten afleggen of een roeiboot moeten lenen waar de patiënt vervolgens niet op mee kan.”

De brandweer kan de boot ook naar believen zelf inzetten, bijvoorbeeld bij zoekacties naar drenkelingen, of om brand op en aan het water te bestrijden.

bron: ravzhz.nl

Vorig artikelWitte Kruis werft nieuwe collega’s via social app ClubHouse
Volgend artikelAmbulanceverpleegkundige Gytha debuteert als schrijfster
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.