Home Algemeen RAV IJsselland primeur met DRF ZKH

RAV IJsselland primeur met DRF <> ZKH

1078
0

Via het landelijk schakelpunt van Ambulancezorg Nederland kan RAV IJsselland tijdens de ambulancerit digitaal gegevens uitwisselen over de patiënt met het ziekenhuis. Ook worden tijdens de ambulancerit indien nodig updates verstuurd. Isala is het eerste ziekenhuis in Nederland waarbij deze gegevens nu ook rechtstreeks gekoppeld kunnen worden aan het patiëntendossier van het ziekenhuis. Het gaat om gegevens als bloeddruk, zuurstofgehalte, hartfilmpje (ECG), medicatiegebruik, anamnese en allergieën. De behandelend arts in het ziekenhuis kan nu de nieuwe gegevens beoordelen én vergelijken met de historie in een bestaand patiëntendossier. Daardoor is het mogelijk nog gerichter te anticiperen op de behandeling die de patiënt nodig heeft. Ook kan de ziekenhuisarts gerichter advies geven aan de ambulanceverpleegkundige van RAV IJsselland over de behandeling die nodig is tijdens de ambulancerit.

Snelle uitwisseling
Elke ambulance is voorzien van een Corpuls. Dit is medische apparatuur waarmee diverse metingen kunnen worden uitgevoerd zoals de bloeddruk, het zuurstofgehalte en een hartfilmpje (ECG). Deze gegevens worden, samen met de anamnese, via het elektronisch dossier ambulancezorg door de ambulanceverpleegkundige digitaal aangeboden aan het landelijk schakelpunt van Ambulancezorg Nederland. De ambulanceverpleegkundige geeft aan met welk ziekenhuis deze gegevens moeten worden uitgewisseld. Dit gebeurt tot op afdelingsniveau. De gegevens worden vervolgens doorgestuurd en kunnen via het softwareprogramma AZN-Connect worden bekeken én rechtstreeks gekoppeld aan het bestaande dossier van de patiënt in het ziekenhuis. De behandelend arts in het ziekenhuis kan daardoor de actuele gegevens beoordelen, maar ook vergelijken met de patiënthistorie.
Tot nu toe werd de patiënt telefonisch aangekondigd met een beperkt aantal gegevens die via de fax werden uitgewisseld. De digitale koppeling tussen de ambulance en het ziekenhuis maakt het mogelijk om een complete informatieset over de geleverde zorg in de ambulance te delen met het ziekenhuis en te koppelen aan het patiëntendossier.

Isala cardioloog Arnoud van ’t Hof: “Bij een hartinfarct telt iedere seconde. Dat ik nu een complete informatieset met actuele ECG kan bekijken en vergelijken met ons eigen patiëntendossier voordat de patiënt daadwerkelijk binnenkomt, is een enorm winstpunt. Ik kan daardoor veel beter anticiperen op wat er nodig is. Als ik bijvoorbeeld zie dat het om een groot infarct gaat, kan er meteen een katheterisatiekamer worden vrijgemaakt.” Kortom, het snel uitwisselen van gerichte informatie over de patiënt tussen het ziekenhuis en de ambulancezorg tijdens de ambulancerit draagt bij aan de kwaliteit van spoedzorg.

AZN-Connect
Alle gegevens worden vanuit het elektronisch dossier ambulancezorg aangeboden aan het ziekenhuis. In nauwe samenwerking met RAV IJsselland en Isala Cardiologie is het softwareprogramma AZN-Connect gerealiseerd, wat de ontsluiting van de informatie in het ziekenhuis mogelijk maakt. Dit heeft geleid tot overzichtelijke en goed leesbare resultaten op het scherm, die tijdens de ambulancerit ook kunnen worden geüpdatet. De informatie kan rechtstreeks worden gekoppeld aan een bestaand patiëntendossier, maar eventueel ook handmatig. Isala gaat AZN-Connect inzetten voor alle spoedpatiënten. De uitrol ervan is gestart bij de Eerste hart long hulp, daarna volgen ook andere afdelingen zoals de Spoedeisende hulp en Verloskunde.
Door de koppeling aan de landelijke systemen van Ambulancezorg Nederland is het mogelijk dat ook ambulances uit andere regio’s via dit schakelpunt informatie op dezelfde wijze aanbieden aan Isala.

Vorig artikelAmbulance op busbaan Eindhoven wel of niet ?
Volgend artikelReportage: Leven en dood, o.a. innovaties binnen de ambulancezorg (rettungsdienst)
Gijs Peteroff
Samen met een aantal beroepskrachten in de ambulancezorg draag ik graag bij aan een succesvol Ambulanceblog. Ambulanceblog is destijds opgericht om kennis tussen de individuele RAV'en te delen met andere RAV'en. Zo kan kwaliteit op grote schaal geborgd worden, zonder dat elke RAV afzonderlijk het wiel gaat uitvinden.