Home Algemeen In de media RAV Hollands Midden wint Don Berghuijs award 2013 voor Directe Inzet Ambulance...

RAV Hollands Midden wint Don Berghuijs award 2013 voor Directe Inzet Ambulance (DIA)

1023
0

Tijdens het Captains Dinner Veiligheid is de winnaar bekend gemaakt van de Don Berghuijs Award 2013. Jury en publiek hebben na een spannende eindronde de winnaar gekozen. Minister Opstelten heeft de award overhandigd aan:

Directe Inzet Ambulance, regionale Ambulance Voorziening (RAV) Hollands Midden

De Don Berghuijs Award 2013 zet innovatieve projecten in de schijnwerpers, die bijdragen aan een meer effectieve en efficiëntere organisatie van veiligheid. Zo is de Award een stimulans om krachtige verbindingen te slaan tussen vraagstukken en oplossingen. Weten bestuurders en professionals elkaar beter te vinden en stimuleert de Award het leren van elkaar.

Wat is DIA?

Een aanzienlijk deel (30%) van de meldingen die binnenkomt zijn burgermeldingen via 112. Tot nog toe werd gedacht dat 30-40% van deze meldingen niet leidde tot een inzet van een ambulance. Dankzij de introductie van een nieuw meldkamertriagesysteem (ProQA) kon worden vastgesteld dat dit een misvatting was. In ongeveer 8% van de gevallen leidt de melding niet tot een inzet en wordt de melder doorverwezen naar bijvoorbeeld de huisarts. Dit was de reden van de RAV HM om eens kritisch te kijken naar het moment van inzetten van de ambulance.

In het project DIA wordt de ambulance ingezet zodra het adres van het noodgeval is vastgesteld en gecheckt. Omdat dit een van de ‘ingangsvragen’ van ProQA is betekent dit, dat de ambulance minimaal 1 minuut eerder op weg wordt gestuurd. In 8% van de gevallen keert de ambulance onverrichter zake terug of krijgt deze een vervolgopdracht. Belangrijker nog is de winst voor de tijdkritische (o.a.: reanimatie) patiënt, omdat de groep die tussen 6 en 8 minuten wordt bereikt wordt verdubbeld. Bijkomend voordeel is dat met DIA rust op de meldkamer wordt gecreëerd, waardoor de rest van het meldkamerproces kwalitatief beter wordt doorlopen. Een belangrijk effect binnen de keten. Geen ingewikkelde innovatie, maar wel een vernieuwende denk en werkwijze en nog belangrijker: een geweldige sprong vooruit voor de patiënt/ burger.

Vorig artikelInformatiefolder campagne ‘De Mensen Van De Ambulance’
Volgend artikelFilm: Speuren naar de deuren winnaar patiëntveiligheidsprijs 2013
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.