Home Algemeen Algemeen RAV en brandweer Gooi en Vechtstreek geven vuurwerkvoorlichting

RAV en brandweer Gooi en Vechtstreek geven vuurwerkvoorlichting

722
0

De Brandweer en de RAV Gooi en Vechtstreek verzorgen in de maanden november en december alweer voor het 6e jaar op rij voorlichting over het veilige gebruik van vuurwerk op de groepen 8 van de basisscholen in Het Gooi.

  • Cobra-6
  • Strijkers
  • Aansteeklont
  • Vuurwerkbril
  • Brandwonden

Dit zijn zomaar een paar kreten welke deze periode over de tong gaan in de groepen 8 van de basisscholen in Het Gooi.

Dit jaar wordt de brandweer en RAV wederom ondersteund door de BOA’s, Nederlandse Brandwondenstichting, Bureau Halt en Schoon Gooi en Vecht (GAD).

Er worden dit jaar 141 groepen 8, verdeeld over zo’n 93 basisscholen in Het Gooi bezocht.
Met name de praktijkvoorbeelden (foto’s, spelletjes en film) spreken erg tot de verbeelding. Natuurlijk laten we ze wat cijfers zien, afgelopen Oud-en Nieuw, waren er ruim 700 landelijk geregistreerde vuurwerkslachtoffers, en let wel, deze vielen allen gedurende de jaarwisseling, en zijn geregistreerd bij de SEH’s van de diverse ziekenhuizen, verspreidt over het Nederland.

De nadruk ligt echt op het veilige gebruik van vuurwerk, om zo tot een afname van het aantal slachtoffers te komen. Uiteraard laten we ze ook kennismaken met gevallen waar het fout is gegaan, ondersteund door de eerdergenoemde foto en filmbeelden, dit maakt erg veel indruk op de kids.

De voorlichtingen duren ongeveer een uur, in dit uur krijgen ze, naast de voorlichting en tips, ook voldoende tijd om vragen te stellen en hun ervaringen uit te wisselen.

Na afloop krijgen alle kinderen een vuurwerkbril en aansteeklont uitgereikt, alsmede een flyer met daarin alle behandelde onderwerpen, zodat ze dit thuis kunnen bespreken met ouders, broers en zussen.

Goed ontvangen bij collega’s

De medewerkers van RAV Gooi en Vechtstreek melden zich aan en behandelen de onderwerpen brandwonden / vuurwerk verwondingen en wat te brandwonden / vuurwerk verwondingen.

We zijn nu ongeveer halverwege en krijgen nu ook vanuit andere veiligheidsregio’s vragen over hoe wij dit aanpakken, hopelijk kunnen we deze voorlichtingen in de (nabije) toekomst dan ook landelijk gaan uitrollen.

Marcel Barneveld (Brandweer Gooi en Vechtstreek) en Joost Majoor (RAV Gooi en Vechtstreek)

Vorig artikelInformatiebijeenkomst: Oefenen met optische en geluidssignalen
Volgend artikelIs een ambulance wel een ambulance? Invoer “ambulancepas”?
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.