Home Algemeen Algemeen RAV Brabant Midden-West-Noord lanceert basisschoolproject: Team Ambulance

RAV Brabant Midden-West-Noord lanceert basisschoolproject: Team Ambulance

1750
0

De directie van de RAV Brabant Midden-West-Noord gaf begin 2015 groen licht om een project op te starten voor leerlingen op de basisschool over de ambulance en 1-1-2. Hierin leggen we uit wie we zijn, wat we doen en hoe alles werkt. Alles met het doel om kinderen vertrouwder te maken met het nationale noodnummer en ambulancezorg. Op de oproep voor het promotieteam ontvingen we ruim 40 enthousiaste reacties van collega’s.

In een aantal workshops hebben we met elkaar alle informatie verzameld die we aan de kinderen willen vertellen en gebrainstormd over de terminologie die aansluit bij deze doelgroep. Op basis van al deze input is het lespakket ontwikkeld: een animatie, een lesboek, werkbladen voor onder- en bovenbouw en een poster. Al het materiaal is ingedeeld op basis van de zes pijlers van de Star of Life. Een promotieteam bezoekt de scholen met het lespakket én met een speciale promotieambulance. De naam van het project: “Team Ambulance”.

Lancering project

Op 8 januari vond de kick off van het project plaats op basisschool ’t Wikveld in Empel. Ambulanceverpleegkundige Ralph Duijs en ambulancechauffeur Rik Rooijendijk trokken onderweg met de promotieambulance en op de parkeerplaats van de school veel bekijks. Op het programma stond eerst een bezoek aan de kinderen van groep 7. Nadat het ambulanceteam zich had voorgesteld, werd een klassenassistent aangewezen die met een ambulancebodywarmer aan het lesmateriaal uitdeelde. De les startte met de animatiefilm waarin in het kort wordt uitgelegd wanneer je 112 moet bellen wat er daarna gebeurt. Daarna namen Ralph en Rik hen stapsgewijs mee door het lesboek.

_EZ17268 _EZ17415

De kinderen hadden er duidelijk zin in, want zij stelden de ene vraag na de andere Eén leerling had zelfs een weetje voor het ambulanceteam: “Hoeveel mensen slikken jaarlijks over de hele wereld een balpen in?”. De gok van 2.000 was aan de hoge kant, het antwoord moest zijn: 100… Mooi om te zien hoe een onderwerp als ‘de ambulance’ leeft bij kinderen! Afsluitend brachten de kinderen nog een bezoek aan de ambulance.

_EZ17343 _EZ17383

Terug in de klas kreeg elk kind een werkblad om zelf met alle informatie aan de slag gaan. In de klas werd een poster opgehangen met de zes stappen van 112 bellen tot aan overdracht in het ziekenhuis, als tastbare herinnering aan het bezoek van Team Ambulance. Nadat elk kind zijn naam had ingevuld op het certificaat, benoemden Ralph en Rik de kinderen tot “Ster van het Leven” en was de les echt ten einde.

_EZ27359

Daarna waren de kinderen van groep 3 aan de beurt. Ook zij waren erg enthousiast over het bezoek van Team Ambulance. Uitgebreid deelden zij hun ervaringen over wie er wel eens met de ambulance mee was geweest, welke ziektes en verwondingen ze allemaal hadden gehad en welke hulpdiensten ze nog meer kennen. Een meisje vertelde dat toevallig nét de ‘ambulancehelicopter’ over de school vloog. En haar klasgenoot wilde van alles weten over of de ambulance ook wel eens een aanrijding heeft gehad. Rik en Ralph speelden slim op al deze vragen in, zonder de lijn van het verhaal te verliezen. Het enthousiasme bij de ambulance was groot. Natuurlijk moesten zwaailicht en sirene ook heel eventjes aan; de kinderen stonden te dansen voor de ambulance!

Pilotjaar

Al met al was het een zeer geslaagde ochtend die bevestigt dat we op de goede weg zitten met het project: er is behoefte aan uitleg over ambulancezorg, en het ontwikkelde materiaal sluit goed aan bij de belevingswereld van de kinderen. Dit jaar is een pilotjaar, waarin ons promotieteam in alle 45 gemeenten van ons werkgebied één basisschool bezoekt. Vanaf 2017 kunnen we een bezoek van Team Ambulance actief aan alle scholen in het werkgebied aanbieden.

Meer weten over Team Ambulance?

Op 8 januari is de website www.teamambulance.nl gelanceerd. Daarop is alle informatie over het project te vinden. Ook is het lesmateriaal te downloaden, zodat leerkrachten eventueel ook zonder een bezoek van het promotieteam en de promotieambulance een les over ambulancezorg kunnen verzorgen in de klas.

Je kunt ons bereiken via teamambulance@ravbrabantmwn.nl

Vorig artikelPoint of care Troponine bepaling in de ambulancezorg
Volgend artikelAmbulancezorg Groningen ontwikkeld kindermedicatie app
RAV Brabant Midden-West-Noord
Ruim 500 medewerkers van de RAV Brabant Midden-West-Noord zijn verantwoordelijk voor ambulancezorg voor 1,7 miljoen inwoners van Midden- en West-Brabant en Brabant-Noord. Dat doen we vanuit 23 ambulanceposten verspreid door de regio en de meldkamers in ’s-Hertogenbosch en Tilburg.