Home Algemeen Algemeen “Ramen en deuren gesloten houden, zet ventilatie uit”

“Ramen en deuren gesloten houden, zet ventilatie uit”

2129
0

Middels een blog probeer ik het volgende probleem aan de orde te brengen, deze punten in deze blog is een verzameling van hulpverleningen uit de jaren dat ik binnen de ambulancezorg werkzaam ben.

Het is enkele weken geleden dat ik in de lokale ochtendkrant deze zin zie staan. De zin in te lezen in een item over een felle brand op een industrieterrein niet ver van de bebouwde kom. “De brand was zo hevig dat de veiligheidheids-regio heeft besloten om de WAS sirenes te activeren en NL-Alert in te schakelen. Het klopt mijn partner heeft inderdaad een melding gehad op zijn mobiele telefoon.

Waarom me dit zo aangrijpt? Geschrokken van de items over ambulancediensten die geen afzuiging voor dieselrook in hun garages hebben en dit ten koste kan gaan van de gezondheid van de medewerkers.

Tja net als velen van jullie kom ik vanuit een volledig gemoderniseerde klimaatneutrale omgeving, ook wel ziekenhuis genoemd. Of we over dit soort scenario’s nadachten, eh, nee eigenlijk niet, de BHV vast wel maar wij niet.

Maar nu ik werk op de ambulance doet me dit zeker wel wat, wij hebben namelijk niet de beschikking over de zogenoemde overdruk kamers met luchtsluizen enz. Wij zitten in één ruimte met de patiënt. Die ene ruimte wordt voorzien van warme lucht door de motor van de ambulance. Deze verwarmd de warme lucht van buiten en blaast deze dan vervolgens het patiëntenruimte in. Hetzelfde gebeurt bij het airco systeem, ook dit haalt de lucht van buiten en blaast het -afgekoeld- het patiëntenruimte weer in. Tenminste dat denk ik met de beperkte technische kennis die ik heb.

Ai, daar bekruipt me toch een bijzonder gevoel. Ik heb hier gisteren niet over nagedacht, maar hoe gaat dat nu precies als we wel iemand op moeten halen onder de rook of in een afgesloten gebied?

Ook ik volg de discussies die meer dan eens via de sociale media volgt na een grote brand; “Er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen bij de brand” waarna er veel mensen weer vol bovenop duiken dat elke rook als gevolg van een niet volledige verbranding gevaarlijk is.

Reflecterend aan mijzelf hadden we nu die patiënt met POB nu wel of niet op moeten halen uit het gebied voor waar deze waarschuwing is afgegeven? Mijn collega heeft via de MKA de windrichting opgevraagd, hij kon niet anders dan aanrijden tegen de rook in. We hebben de ventilatie uitgezet, maar het uitzetten van de verwarming daar hebben we niet aan gedacht. Geen idee of dit wel mogelijk is.

Ik heb deze vragen ook met collega’s gedeeld, diverse antwoorden passeerden de revue;

  • Het is een waarschuwing en geen afsluiting prima gehandeld
  • Ramen en deuren van de ambulance zo kort mogelijk openhouden en ventilatie, kachel en airco uitzetten
  • Overdruk in de ambulance creëren door alles af te sluiten, luchtcirculatie extern afsluiten, de kachel en airco zuigen lucht die al aanwezig is in de ambulance aan en niet van buiten.
  • Als de na de dienst de ambulance in de garage zet met de ramen en deuren open ruik je er de volgende ochtend niets meer van.

Ik heb er protocollen op na geslagen, maar alleen de brandweer geeft het sein veilig maar wanneer en hoe? Komt onze hulpverlening hierdoor in het gevaar? Kunnen en moeten we ons anders voorbereiden?

Ik heb middels een mail het opleidingsbureau gevraagd of ik extra scholing en instructie hierin kan ontvangen, welke lectuur is beschikbaar. Stilstand is achteruitgang, actief en nieuwsgierig blijven, zelf reflecterend kunnen opstellen en vragen als er zaken onduidelijk zijn. Ambulancezorg is een proces welke continu aan verandering van behandelingen maar ook van inzichten onderhevig is.

De opeenstapeling van deze casussen en de wetenschap van een leven lang leren deed mij hiertoe doen besluiten.

Tot een volgende blog.

 

Vorig artikelGeschrokken denk ik terug…
Volgend artikelNiets bijzonder toch? Over jouw belangrijke rol in medicatiegebruik van de patiënt!
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.