Home Algemeen Algemeen RADHM: Proef Directe Inzet Ambulances geslaagd

RADHM: Proef Directe Inzet Ambulances geslaagd

1154
0

Bij elke burger-112-melding die binnenkomt op de Meldkamer Ambulancezorg Hollands Midden (MKA HM) wordt sinds een half jaar direct een ambulance gealarmeerd en ingezet, zodra het adres van het noodgeval is vastgesteld. Dit noemen we Directe Inzet Ambulance, afgekort tot DIA. De inzet wordt pas daarna op basis van de verdere informatie bijgesteld of eventueel gecanceld. Voorheen werd eerst een totaalbeeld van het noodgeval gevormd voordat een ambulance op pad werd gestuurd.

Door de verandering in de werkwijze van de meldkamer heeft de Regionale Ambulancevoorziening Hollands Midden gemiddeld 1 ¾ minuut tijdswinst kunnen boeken bij het bereiken van de patiënt. Deze tijdswinst is vooral van belang voor de patiënten die, vanwege de ernst van hun toestand, snel hulp nodig hebben: het aantal patiënten dat de RAV Hollands Midden binnen 6 minuten bereikt is verdubbeld!.

Het initiatief ontstond naar aanleiding van een signaal van medewerkers die het opviel dat bijna alle 112-burger-verzoeken om ambulancezorg resulteerden in een ritopdracht. Na nu een half jaar met de nieuwe werkwijze te hebben gewerkt, blijkt inderdaad dat slechts een klein deel (5,4%) van de 112-burger-meldingen na doorvragen niet leiden tot de inzet van ambulancezorg.

Op 10 oktober jl. is de RAV Hollands Midden voor het invoeren van DIA genomineerd voor de Don Berghuis Award. Een prestigieuze prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan de hulpverlenende instantie die een vernieuwend idee heeft waarmee de veiligheid van de burger wordt vergroot. Half december wordt de prijswinnaar bekend gemaakt. Tot die tijd kan nog een stem uitgebracht worden op het beste idee.

Website Don Berghuis Award:

http://www.blomberginstituut.nl/veilige-samenleving/award/overzicht/

Vorig artikelAmbulancezorg goed geregeld vanuit vernieuwde brandweer kazerne Wormerveer
Volgend artikel112 en ambulance – hoe werkt het echt
Gijs Peteroff
Samen met een aantal beroepskrachten in de ambulancezorg draag ik graag bij aan een succesvol Ambulanceblog. Ambulanceblog is destijds opgericht om kennis tussen de individuele RAV'en te delen met andere RAV'en. Zo kan kwaliteit op grote schaal geborgd worden, zonder dat elke RAV afzonderlijk het wiel gaat uitvinden.