Home Algemeen Algemeen ‘Psycholance’ gaat psychiatrische patienten in Amsterdam vervoeren.

‘Psycholance’ gaat psychiatrische patienten in Amsterdam vervoeren.

3782
0

‘Psycholance’ een ambulance die in Amsterdam ingezet gaat worden voor het vervoer van psychiatrische patiënten.
In navolging van het Noorse model start Amsterdam binnenkort met een pilot ‘Psycholance’, een deskundig bemande ambulance speciaal voor GGZ-cliënten zodat ze niet meer door de politie vervoerd hoeven te worden.
De ambulance zal worden bemand door een ambulancechauffeur en een psychiatrisch verpleegkundige.
Het is nog niet helemaal duidelijk wanneer Ambulance Amsterdam gaat starten met de Psycholance. De Psycholance gaat onderdeel uitmaken van Ambulance Amsterdam Specialty.

Psykiatrisk Ambulanse in Bergen, Noorwegen

De Noorse fjordenstad Bergen heeft sinds 2005 een psychiatrische ambulance.
Het overmatig gebruik van politie bij psychiatrische zorgopdrachten werd al enige jaren bekritiseerd omdat het stigmatisering en criminalisering van psychiatrische patiënten in de hand zou werken.
De psychiatrische ambulance draagt o.a. bij aan een respectvolle en deskundige behandeling van patiënten met een acute psychiatrische zorgbehoefte en resulteert dan ook in een vermindering van het gebruik van dwang.
De oprichting heeft eveneens tot een visie wijziging geleid binnen het politiekorps en de ambulancedienst ten aanzien van psychiatrische patiënten.
De psychiatrische ambulance is een niet meer weg te denken fenomeen geworden in het Bergense Dienstverleningslandschap.

Psychiatrische zorgvrager versus ambulancezorg in Nederland

De normale gang van zaken in Nederland is dat zorgvragers met (ernstige) psychiatrische problemen vervoerd worden met een normale ambulance. De medewerkers van een gewone ambulance zijn hoogopgeleid en hebben ook scholing gehad over deze patiëntencategorie. Niettemin zal een gemiddelde ambulancemedewerker minder affiniteit hebben met psychiatrische zorgvragers dan beroepsprofessionals zoals bijvoorbeeld psychiatrische verpleegkundigen. Punt van aandacht is dat zorgvragers met een RM (Rechtelijke Machtiging) of IBS (In Bewaring Stelling) alleen vervoerd mogen worden per ambulance. Dat gebeurd dus ook vrijwel in heel Nederland. Bijna alle zorgvragers met psychiatrische problematiek die vervoerd worden in een ambulance beschikken over een RM of IBS. Hoewel alle zorgverleners natuurlijk onderschrijven dat psychiatrische patiënten óók hoogcomplexe zorg behoeven, geeft een rit met deze patiëntencategorie soms een (te) hoog  beslag op de spreiding en beschikbaarheid van de ambulancezorg. Niet in de laatste plaats omdat de mobiele zorg veelal buiten kantooruren en over grote afstanden plaatsvindt. Met name in wat minder verstedelijkt gebied is er al snel onvoldoende capaciteit beschikbaar voor noodsituaties zoals bijvoorbeeld een ongeval omdat de ambulance al bezet is door een zorgvrager met een IBS of RM. Zowel vanuit logistiek oogpunt als vanuit de zorgvisie is het dan ook heel begrijpelijk dat regio’s speciale ambulances ‘ontwerpen’ voor deze patiëntencategorie.

Toegevoegd op 31-01-2014:
Ambulance Amsterdam heeft in de media laten weten vanaf mei 2014 te starten met de Psycholance. De Psycholance gaat 24 uur per dag, 7 dagen per week rijden in samenwerking met GGZ InGeest.

Vorig artikelUMCG ambulancezorg “Aanrijtijden bij spoed onder de loep”
Volgend artikelHet had zoveel erger kunnen zijn, voorlichtingsfilm Rotterdam – Rijnmond
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.