Home Algemeen Algemeen Psycholance “bedenker” Arjen van Dijk aan het woord

Psycholance “bedenker” Arjen van Dijk aan het woord

3646
0

Het is in mei 2005 als in Bergen (Noorwegen) wordt gestart met onze Psychiatrische Ambulance, een heel nieuw concept hier in Bergen we reden rond in een grijs overgespoten Volkswagen Caravelle, later blijkt het concept uniek te zijn in Europa en blijken als pioniers met onze Psychiatrische Ambulance een hele nieuwe vorm van Ambulancezorg te hebben gecreëerd.

Silver Arrow

We hadden voor de kleur grijs gekozen omdat het naar onze mening minder stigmatiserend was. Niks was minder waar!
Binnen de kortste tijd was na veelvuldige media aandacht deze ambulance herkenbaar voor iedereen.

Stond de “Silver Arrow”, zoals hij in de volksmond werd genoemd, bij je voor de deur dan was er dus iets psychisch mis met je.

Een ander nadeel was dat de “Silver Arrow” niet bekend was onder andere weggebruikers. Deze belden vervolgens de politie omdat men zich afvroeg of hier iets crimineels aan de hand was.

In het begin droegen we geen uniformen, maar normale kleding. Dat was achteraf ook geen goed idee, een beetje paranoia persoon heeft begrijpelijk geen enkel vertrouwen in mensen zonder uniform.

HPIM0768 HPIM0773

Normale ambulance

Psychiatrie kennis is een toegevoegde waarde en absoluut geen vervanging, we vullen elkaar aan. De “GGZ” wou dit vervoer eerst zelf gaan regelen, dit bleek al in de planningsfase onhaalbaar. Binnen de ambulancedienst waren een paar personen die de meerwaarde  zagen van een psychiatrische ambulance en het plan is mede dankzij hen ten uitvoer gebracht.

Wat voor ons belangrijk was en is, is dat we een compleet pakket willen verzorgen van eerste hulp en indicatie, tot verwijzing en het geven van advies, en niet alleen het transport.

Omdat we nu herkenbaar zijn als “normale”ambulance wordt ons veel gevraagd of we wel stoppen bij andere calamiteiten, verkeersongelukken bijvoorbeeld…. Wij hebben alle uitrusting aan boord en kennis om ook bij andere ongevallen eerste hulp te verlenen. We rijden dus niet doodleuk voorbij, wij verlenen hulp totdat er assistentie komt om ons af te lossen mocht dat nodig zijn.

In Bergen is de ambulance uitgerust met normale blauwe zwaailichten en sirene. Hierdoor kunnen we als first responder optreden en als eerste ter plaatse zijn als andere ambulances bezet zijn of verder weg zijn van een ongeval. De sirene geeft ons ook de optie om snel ter plaatse te zijn als iemand agressief is of misschien suïcidaal.

psykiatrisk02 Kupebilde2

Psycholance uitbreiding Noorwegen

Sinds 2009 rijdt er een Psycholance in Stavanger en de overige steden in Noorwegen zullen vermoedelijk ook gaan volgen omdat de politiek dit item hoog op de agenda heeft staan.

Psycholance vervolg Zweden

In Stockholm/Zweden heeft men overigens ook vergaande plannen voor het starten van een Psychiatrische Ambulance naar Bergens’ model, waarschijnlijk september 2014.

Gedeelde informatie Psycholance Amsterdam

Het is bijzonder om te merken dat er na het starten in 2005 in Noorwegen nu ook bijna hetzelfde concept wordt toegepast in andere steden,  al dan niet in het buitenland. Overigens hebben we deze informatie gedeeld met de Psycholance Amsterdam, wellicht zijn veel van de keuzes die zijn gemaakt gebaseerd op onze ervaringen in Bergen.

Arjen van Dijk
sectieleider Psykiatriske Ambulanse in Bergen

 

Vorig artikelMRSA-patient vervoerd in ambulance…….
Volgend artikelDuitse opbouwer Fahrtec en Dekra testen ambulance met koffer opbouw
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.