Home Algemeen Algemeen Proef in Amsterdam: Minder druk op SEH door nieuwe ambulance

Proef in Amsterdam: Minder druk op SEH door nieuwe ambulance

3715
1
Het Amsterdam UMC en Ambulance Amsterdam rijden sinds deze week met een nieuw soort ambulance. Hiermee halen zij de druk van de ketel op de afdeling spoedeisende hulp (SEH) van het Amsterdam UMC. De extra ambulance vervoert patiënten vanuit de afdeling SEH van het Amsterdam UMC naar ziekenhuizen in de regio. Daar worden patiënten dan verder behandeld. Door een tekort aan ambulanceverpleegkundigen is het nu nog vaak lastig om deze patiënten binnen korte tijd over te plaatsen. Het effect daarvan is dat de afdeling SEH ‘verstopt’ raakt met patiënten die eigenlijk geen spoedeisende hulp meer nodig hebben.

Ambulance Amsterdam levert de chauffeur en ambulance; de SEH de hiervoor speciaal opgeleide verpleegkundigen. De extra ambulance is herkenbaar aan speciale stickers; de wagen wordt niet ingezet voor ongelukken of andere spoedgevallen.

Door deze gezamenlijke aanpak wordt de druk op de afdeling spoedeisende hulp van het Amsterdam UMC verlicht en kunnen de gewone ambulances van Ambulance Amsterdam zich beter focussen op patiënten die acute zorg nodig hebben.
Deze nieuwe ambulance is er voor patiënten die kunnen worden verplaatst van het Amsterdam UMC (locatie AMC) naar een regionaal ziekenhuis.

De afgelopen jaren is de druk op de afdelingen spoedeisende hulp in Amsterdam flink toegenomen. Daarnaast kampt Ambulance Amsterdam, net als veel andere ambulancediensten in Nederland, met een tekort aan ambulanceverpleegkundigen. Het gevolg: ’s avonds worden minder geplande overplaatsingen uitgevoerd, wachttijden lopen op en de afdelingen spoedeisende hulp liggen vol met patiënten die eigenlijk zouden kunnen worden overgebracht naar hun eigen, regionale ziekenhuis.

We hebben samen met Ambulance Amsterdam onze eigen SEH-verpleegkundigen getraind, zodat zij mee kunnen rijden op deze ambulance en de verpleegkundige zorg kunnen leveren die de patiënt nodig heeft. Met de ambulance en chauffeur van Ambulance Amsterdam kunnen wij zo patiënten sneller uitplaatsen. Dat geeft lucht op onze SEH’, aldus Peter Leenhouts, hoofd Spoedeisende Hulp locatie AMC.

“Wij zijn blij met deze pilot”, zegt Jeroen Hollmann, hoofd Operatie van Ambulance Amsterdam. “Hiermee kunnen we testen of deze variant op de al bestaande ambulancezorg verlichting geeft in het acute zorgproces en of de doorstroming van patiënten verbetert. De samenwerking met de afdeling spoedeisende hulp is hierin essentieel”.

Deze ambulance rijdt dagelijks tussen 15 en 23 uur. Het gaat om een proef van vier maanden, die deze week is begonnen.

bron: amc.nl

Vorig artikelOnderzoek over het “beeld” van AMPDS / ProQA
Volgend artikelEen aanrijding met de ambulance
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.

1 REACTIE

  1. In Haaglanden is deze manier van ambulance bemanning en Samenwerken met het HMC al meer dan een maand functioneel.
    Het haalt vooral de druk voor de wachttijden besteld ambulance vervoer eraf.

Reacties zijn gesloten.