Home Algemeen Algemeen Procedure afzetlint

Procedure afzetlint

3691
1

Het is al enkele jaren geleden dat er een korte mail voorbij kwam dat er strenger werd gecontroleerd of men zicht wel aan de procedures rondom het “afzetlint” wilde houden. Er was namelijk na een hulpverlening een welwillende collega op een paar sigarettenpeuken gaan staan die voor het politieonderzoek wel eens belangrijk zouden kunnen zijn.

Dat ik hieraan herinnerd werd komt door de TIP die recent is binnengekomen over afzetlinten, wederom is er dit keer bij een andere ambulancedienst aandacht hieraan besteed en de collega’s van die dienst vonden het zeer nuttige informatie, zo nuttig dat ze het graag via ambulanceblog gedeeld zouden zien.

De functie van het afzetlint is Bij incidenten het werkgebied af te zetten.
Dit is noodzakelijk om:

  • het publiek op afstand te houden zodat de hulpdiensten hun werk kunnen doen;
  • het personeel van de hulpdiensten te attenderen op het bestaan van een gevaarlijk gebied. Dit gevaarlijke gebied kan (zijn) ontstaan door bijvoorbeeld aanwezige stoffen of een gevaarlijke situatie (bijvoorbeeld instortingsgevaar).

Er zijn drie soorten afzetlint voor operationeel gebruik:
A. Rood-Wit
B. Rood-Geel of Rood – Geel -Reflecterend
C. Oranje

A

afzetlint a

Dit lint is bedoeld om publiek op afstand te houden. Binnen dit gebied is sprake van een gangbare werksituatie voor het personeel van de hulpdiensten en/of vertegenwoordigers van andere diensten

B

afzetlint b

B1

afzetlint b1

Bij het aantreffen van het rood-geel-reflecterende lint tijdens een uitruk komt er niemand over deze gevaarslijn, dus ook géén hulpdiensten. Toegang alleen na toestemming van het COPI of de hoogst leidinggevende.
Het Rood-Geel lint (B) met de zelfde tekst blijft vooralsnog ook geldig. Deze zal worden vervangen door B1 om ook in het donker onderscheid te kunnen maken met het rood – witte lint.

C

afzetlint c

Besmet gebied (ook in geval van asbest). Dit gebied mag alleen worden betreden door aangewezen personen met persoonlijke beschermingsmiddelen na toestemming door hoogst leidinggevende ter plaatse.

Een aantal belangrijke overige linten zijn:

afzetlint politie niet betreden

afzetlint politie niet betreden ivm sporen

Deze linten zijn specifiek in gebruik bij de politie om een plaats delict of onderzoek veilig te stellen Dit om voorkomen dat sporen voor justitieel onderzoek worden vernietigd.
Het is verboden voor zowel omstanders als hulpverleners één van deze linten te passeren. Uiteraard heeft het redden van mensen een hogere prioriteit.

afzetlint asbest

Dit lint is ook in varianten als “verboden toegang, asbest” en “asbest, niet betreden”
Het lint wordt zowel door bedrijven en overheden gebruikt. Doel is om aan te geven dat er sprake is van een (mogelijke) asbestbesmetting. Het gebied alleen betreden met de juiste adembescherming en in overleg met de leidinggevende.

Hoop met deze uitleg en informatie dat we elkaar niet in de weg lopen en weten wie waar en wanneer verantwoordelijk voor is en we moeten aanspreken. Let wel op bij de onderstaande linten heeft het redden van mensen een hogere prioriteit dat de linten.

Vorig artikelAmbulancepost in Uden: van alle gemakken voorzien
Volgend artikelDe HLO/CHauffeur van het MMT
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.

1 REACTIE

  1. In de regio Friesland word er voor de linten genoemd onder B een geel/zwart lint gebruikt door de brandweer.

Comments are closed.