Home Algemeen Algemeen Patiëntenvervoer door Defensiehelikopters verlengd

Patiëntenvervoer door Defensiehelikopters verlengd

1090
0

Het patiëntenvervoer van de Waddeneilanden naar het vasteland gebeurt vanaf vandaag afwisselend door de NH90-maritieme transporthelikopter en de Cougar-transporthelikopter. Zij opereren vanaf Maritiem Vliegkamp De Kooy in Den Helder.

Het patiëntenvervoer gebeurde hiervoor door 2 Cougars vanaf Vliegbasis Leeuwarden. Deze taak zou vanaf vandaag door een civiele partij worden overgenomen, maar de overdracht loopt vertraging op door juridische procedures bij de aanbesteding.

RAV Fryslân mag het patiëntenvervoer vanaf de Wadden niet uit laten voeren door de ANWB. Dat heeft de rechtbank in Leeuwarden besloten.

Uitspraak van de rechter

Het Belgische Heliventure sleepte de regionale ambulancevoorziening en de ANWB voor de rechter, omdat het vond dat de aanbesteding van het werk onjuist was verlopen.

Zo was één van de eisen in het aanbestedingsdocument dat de helikopter die het patiëntenvervoer gaat doen, ook ‘s nachts inzetbaar moet zijn. De ANWB kan een dergelijke helikopter niet per 1 juli al leveren, maar pas eind dit jaar. Toch ging RAV Fryslân akkoord met het bod van de ANWB.

Het Belgische Heliventure was ook in de race voor het werk en kan een dergelijke helikopter wel op de datum zoals genoemd in de aanbesteding leveren. Het spande daarom de rechtszaak aan, omdat het bedrijf van mening is dat de gunning aan ANWB ongeldig is.

De rechter gaat daarin mee en verbied RAV Fryslân in zijn uitspraak het werk te gunnen aan de ANWB en moet in gesprek gaan met Heliventure.

Het is nog niet duidelijk of RAV Fryslân de opdracht nu aan Heliventure zal gunnen, of een nieuwe aanbestedingsprocedure start.

Patiëntenvervoer ononderbroken

De betrokken partijen, onder meer belanghebbenden in de regio, de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Defensie, voeren nu overleg over de manier waarop de taak moet worden uitgevoerd tot het moment van overdracht. Daarbij staat voorop dat het patiëntenvervoer ononderbroken doorgaat.

Om de patiëntenvervoertaak te kunnen combineren met de andere taken die de NH90 moet uitvoeren is als standplaats de thuisbasis van deze helikopter gekozen, maritiem vliegkamp De Kooy.

Kosten ambulance helikopter

De Nederlandse Zorgautoriteit moet voor de ambulancevluchten vanaf de eilanden een speciale pot geld maken. Een vlucht kost 21.700 euro.

Op 1 juli zou de Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Fryslân dit patiëntenvervoer overnemen van Defensie, zoals hierboven genoemd neemt defensie de taak nog wat langer waar.

Wanneer RAV Fryslân dit gaat overnemen is ook een nieuwe financiële opzet nodig. Minister Schippers (Volksgezondheid) geeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) opdracht met een zogenoemde beschikbaarheidsbijdrage te komen.

Zo’n aparte pot met geld is precies wat de RAV en betrokken zorgverzekeraars het liefste wilden.

Deze vorm van financieren voorkomt marktverstoring.

De helikopterambulance is relatief duur, wat voor zorgverzekeraars tot extra kosten kan leiden. De klanten van deze verzekeraars krijgen dan uiteindelijk via een duurdere polis waarschijnlijk de rekening voor de kiezen.

bron: Defensie

Vorig artikelKennispublicatie ‘Van hulpverlener naar verdachte’
Volgend artikelHerziene opleiding OvDG 2e helft 2015 van start
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.