Home Algemeen Algemeen Patiëntenveiligheid……

Patiëntenveiligheid……

999
0

Na een leuke discussie op twitter met de @nvmma kwam ik voor een dilemma te staan.

Namelijk wat is patiëntenveiligheid en hoe ver moet dat gaan.
Uiteraard wil elke hulpverlener dat elke patiënt de beste zorg krijgt en het liefst zo snel mogelijk. In ons vak is dat heel normaal, praktisch elke patiënt die 112 belt krijgt zorg aan huis….. hoe komt dit?

In Nederland gebruiken we 2 telefonische triage systemen, enerzijds de NTS (http://de-nts.nl) (waarbij het mijn inziens grappig is dat zelfs de website “de” nts wordt genoemd) en ProQa (http://www.prioritydispatch.net/discover_proqa/). Deze systemen zijn, en ik heb de waarheid niet in pacht, laagdrempelig. In mijn ervaring wordt er snel een ambulance gestuurd (waar ik voor ben) maar helaas blijkt vaak ambulancezorg niet nodig. De @nvmma spreekt van 25-30 % zogenaamde “eerste hulp geen vervoer ritten”. Met mijn ervaring op de ambulance durf ik wel te zeggen dat dit percentage hoger is. Collega’s hebben de neiging om toch snel iemand “mee te nemen” om zelf geen enkele risico te lopen. En eerlijk gezegd vind ik dat terecht, de meesten van ons zijn niet opgeleid in het vormen van differentieel diagnoses en we hebben al helemaal geen ‘kaas gegeten’ van risico inventarisatie. En dat is niks te nadele van de collega’s maar ook hoe ik me soms voel!

Maar eerlijk is eerlijk, voor de patiënt maximaal veilig. Immers de hulpvraag wordt snel gehonoreerd en bij de geringste twijfel wordt de patiënt vervoerd naar het ziekenhuis waar aanvullend onderzoek zal plaatsvinden.

Het maakt immers niet uit of je een bloedende hoofdwond hebt door een openstaand keukenkastje of omdat je van 3 hoog naar beneden bent gevallen……in beide gevallen zul je als patiënt, mits je 112 hebt gebeld, een ambulance voor je deur krijgen. Tevens lijkt het niet uit te maken of je “pijn op de borst hebt” sinds 2 weken of 1 uur (en of die pijn dan daadwerkelijk op de borst is of eigenlijk laag in je buik lijkt ook geen differentiatie te zijn). Laten we vooral niet vergeten dat indien er nood aan de man is ieder ambulanceteam er zal staan met gevaar voor eigen leven zonodig; maar laten we ook niet vergeten dat bij elke melding die van minder urgentie is er een ambulance op straat rijdt met blauwe lampen en sirene die naast zichzelf ook vele weggebruikers in gevaar brengt……..

En als we het hebben over spreiding, bereikbaarheid, zorg op maat…..dan slaan we de plank mis. Er zijn diverse regio’s waar aanrijtijden een probleem zijn, door een laagdrempelige triage maken we deze problemen alleen maar groter. Persoonlijk zie ik een grote groei in de zogenaamde “eerste hulp geen vervoer” ritten of “terugverwijzingen naar de huisarts”

Ik denk dat dit een slechte ontwikkeling is. Ik geloof in een uniform systeem maar dan gevoed en geëvalueerd vanuit de werkvloer. Niet streven naar zo min mogelijk klachten en het probleem groter maken maar laten we nu eens echt gaan voor de patiënt!

Ik durf wel te zeggen dat er altijd een patiënt is die er tussendoor kruipt en onverwacht overlijdt, tevens durf ik te zeggen dat, dat niet altijd ligt aan gebrek aan zorg. Zelfs niet aan de dokter of verpleegkundige……het is nu eenmaal zo dat mensen dood gaan. De maatschappelijke druk is groot maar die los je niet op met een laagdrempelig triage systeem en het inzetten van hoog gekwalificeerde hulpverleners voor niets……Het kan mijn inziens zovéél beter.

Laten we daar aan werken!

Patiëntenveiligheid is zorg op maat!

Vorig artikelRAV Zuid-Limburg: Proef met extra uitruklocaties
Volgend artikelWe beginnen met een vrije of gezekerde A
Sinds 2002 ambulanceverpleegkundige in hart en nieren. Diverse uitstapjes gemaakt die allemaal leerzaam waren maar mijn hart ligt bij de pre-hospitale hulpverlening en het doorgeven van kennis door scholing. En niet geheel onbelangrijk elke dag weer leren van iedereen om mij heen. Persoonlijk credo "luister naar mensen, want van iedereen kun je leren" Momenteel werkzaam voor TMI (www.TMI-interim.nl) als ambulanceverpleegkundige, transplantatiecoördinator en Search and Rescue flight nurse.