Home Algemeen Algemeen Opgeschaalde situatie, laat eerste ambulance in functie?

Opgeschaalde situatie, laat eerste ambulance in functie?

1602
0

Een groot ongeval of incident als je daar als ambulancehulpverlener als eerste ter plaatse bent moet je “groot” gaan denken, het behandelen komt dan op een tweede plaats, maar het verzorgen van levensreddende snelle handeling en het triëren en opschalen van de situatie is van groot belang voor het verdere verloop van de inzet.

De taken in deze opgeschaalde situaties zijn duidelijk, in plaats van direct hulp te verlenen, voert de bemanning van de eerste ambulance een verkenning uit om de situatie goed in te schatten. Ze verzamelen informatie over onder andere het ongeval, de locatie, de omgeving, het aantal slachtoffers, de soorten letsels, de direct zichtbare gevaren en de aanrijdroute van de andere ambulances. Deze informatie geven ze door aan de MKA in een situatierapport (sitrap).

De bemanning van de eerste ambulance voert daarnaast een met globale triage uit (de indeling van slachtoffers in urgentieklassen). Ook stelt de bemanning een voorlopig inzetplan voor ambulancezorg op en voert de coördinatie uit met andere hulpverleningsdiensten zoals brandweer en politie in het zogenoemde ‘motorkapoverleg’. De bemanning van de eerste ambulance blijft dit doen totdat de leiding wordt overgenomen door de officier van dienst-geneeskundig (OVD-G).

En juist daar in die laatste regel zit een nuance, de leiding wordt dan wel overgenomen door de OVD-G, maar deze neemt ook deel aan het COPI en juist op die momenten, dus wanneer de OVD-G in het COPI zit is er geen direct aan en bijsturing mogelijk.

Vanaf een GRIP1 zou er beter gebruik kunnen worden gemaakt van de bemanning van de eerste ambulance, waar deze zo nodig met de OVD-G optrekt om het incident af te handelen.

De bemanning van de eerste ambulance is uiteraard veel eerder betrokken bij het opstarten van de hulpverlening en heeft vanaf het begin af aan alle overzicht. Waarna deze kennis moet worden overgedragen na de komt van de OVD-G, als de eerste ambulance uit functie wordt gehaald en deel gaat nemen aan het incident als normale ambulance dan gaat deze kennis verloren, dit omdat de bemanning van de ambulance zich bezig gaat houden met het starten van de behandeling van de toegewezen patiënt en het vervoer daarvan, waarna de ambulancebemanning uit de bereikbaarheid van de OVD-G verdwijnt.

Inmiddels geldt in meerdere regio’s dat de eerste ambulance in principe altijd eerste ambulance blijft gedurende het incident. Eindbeslissing ligt bij de OVD-G. Vanaf GRIP 1 wordt altijd de dichtst bijzijnde 2e OVDG gewaarschuwd (voordien was dat de CvD-G maar die functie bestaat niet meer). Dus: vanaf GRIP komen er 2 OVDG’en ter plaatse. 1 voor de operationele leiding de ander voor in het COPI. Ook in deze situatie blijft de eerste ambulance de eerste ambulance totdat de OVDG anders beslist, gelet op de meerwaarde en overzicht van de eerste ambulance bij het opstarten van de inzet.

 

Vorig artikelNieuwe helm voor ambulancezorg
Volgend artikelTV Tip: Wachten op de Notarzt een tweestrijd tussen gevoel en mogelijkheden
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.