Home Algemeen Algemeen “Onze rit werd gewoon afgepakt!…”

“Onze rit werd gewoon afgepakt!…”

2487
0

Nog niet zo lang geleden had ik een discussie met een collega. De discussie ging over een andere ambulancedienst, deze collega had meegemaakt dat hij onderweg was naar een A1 rit door de MKA was bijgepraat. De MKA gaf aan dat er een ambulance leeg (en dus inzetbaar) onderweg was naar de eigen regio die bijna langs het incident adres reed, op veel kortere afstand dan deze collega.

“Onze rit werd gewoon afgepakt…” was zijn reactie, met grote ogen keek ik hem aan, ik hielt me in. Toen ik na een seconde of 15 weer probeerde enige reactie te krijgen begon mijn collega zelf al. Jaja, ik weet wel dat het de patiënt niet uit maakt welke naam er op de ambulance staat…

En dat is nu precies de spijker op z’n kop. Het maakt de patiënt toch niets uit welke ambulancedienst er komt. Immers de ambulancezorg in Nederland is qua basisniveau geregeld, of ik nu in Maastricht of Groningen hulp nodig ben, ik krijg dezelfde hulp.

Ja, op dit punt waren we het snel weer eens, het was de manier van denken die het soms lastig maakt.

Als we kijken naar het nieuwe GGB model (daar is afgelopen week op ambulanceblog nog aandacht aan besteed) dan zien we dat we groot moeten denken, eigenlijk niet alleen maar groot denken maar ook groot doen. Groot doen kunnen we alleen maar als we groot (centraal) worden aangestuurd. Op de 10 nieuwe MKA´s is er overzicht over de beschikbare ambulance capaciteit en aan te sturen eenheden. Laten we nu niet meer teruggaan naar de situatie zoals die 15 jaar geleden was, 40 á 50 meldkamers verdeeld over Nederland die allemaal hun eigen eenheden aanstuurden, nou we hebben inmiddels bewijzen genoeg dat bij iets groots dat niet werkt. Nee we moeten schaalvergroting toepassen en dan op die manier dat iedereen die zorg nodig heeft de juiste zorg krijgt. Hoe ambulancezorg er in Nederland uit moet zien is immers vastgelegd.

We praten er met elkaar nog wat over en we komen weer bij een casus uit. Recent heeft onze RAV iedereen die werknemer is gevraagd om deel te nemen aan Hartslag.nu omdat ze graag willen dat inwoners snelle hulp krijgen bij een hartstilstand. Gaat nu diezelfde RAV een (eigen) ambulance aansturen terwijl er dichterbij een ambulance beschikbaar is van een andere RAV?

Ambulancezorg is zorg, die zorg geven we op de best mogelijke manier, zorg er dan ook voor dat we die zorg kunnen geven door de voorwaarden om ons werk te kunnen doen zo te maken dat ze werkbaar zijn.

Centrale onafhankelijke aansturing vanuit een grote MKA die zicht heeft op de paraatheid en spreiding. Daardoor wordt RAV onafhankelijk de dichtstbijzijnde ambulance aangestuurd en kunnen we de zorg verleden waarvoor we ambulancemedewerker zijn geworden.

Vorig artikelCommand & Control in een Chaos, best lastig!
Volgend artikelResultaten onderzoek naar pijnregistratie in ambulancezorg
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.