Home Algemeen Algemeen Oh, moet je eens kijken, zoveel geld ligt hier!

Oh, moet je eens kijken, zoveel geld ligt hier!

2520
5

De staatssecretaris van het ministerie van Veiligheid en Justitie vindt het van groot belang dat vrijwilligersorganisaties ook in 2016 blijven investeren in veiligheid. Het is daarom belangrijk dat verenigingen gebruik maken van het gratis aanvragen van een VOG, Verklaring Omtrent het Gedrag.

De zomervakantie is weer achter de rug. Scholen maar ook verenigingen beginnen weer. Achter mijn computer ben ik bezig voor de scoutingvereniging om voor alle leiding weer de Verklaring Omtrent Gedrag geregeld te krijgen. Ik sluit af, het lijkt klaar en geregeld. Het nieuwe verenigingsseizoen met vrijwilligers kan bij ons veilig weer van start gaan. Het kost even tijd en wat inspanning, het is geen garantie maar het geeft voor een bestuur en voor ouders wel een veilig idee, dat er in ieder geval naar veiligheidsaspecten gekeken is door het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Hoe zit het eigenlijk in de ambulancezorg….

Een oude man, boer van beroep en alleenwonend, is erg ziek, we maken ons grote zorgen. Als de patiënt goed aanspreekbaar is of er is familie in de buurt, vraag ik meestal om toestemming om ergens in te mogen kijken. Nu heb ik deze kans niet maar ga toch in kast en nachtkastje op zoek naar medicijnen, ID-bewijs en wat kleding en ondergoed. Tot mijn grote schrik zit ik ineens, met mijn hand tussen het ondergoed, in een grote partij papiergeld te graaien. Nee, niet één honderdje…, oh, moet je eens kijken, zoveel geld ligt hier! Ik zit er mee in mijn maag, wat doe ik er mee?! Ik denk bij mijzelf had ik het maar nooit gezien. Wat kan de familie later zeggen? Een politieagent die assisteert bij de hulpverlening informeer ik toch maar over het vele gevonden geld tussen de onderbroeken. Zij gaan in overleg met hun chef van dienst. Er worden foto’s gemaakt en de stapel met briefjes van honderd worden geteld en in bewaring genomen. Veilig in de kluis van het politiebureau opgeborgen. Ik schrijf het op het ritformulier. Mocht er vraag naar zijn, dan kan ik het ergens terug vinden.

En dan een melding van een reanimatie van een jong persoon. In het ziekenhuis zoeken wij zijn ID-bewijs. Ook hier treffen wij een portemonnee aan met heel veel contanten, patiënt bleek een handelaar in witgoed te zijn. We geven het maar weer aan. Hiervoor wordt vervolgens de beveiliging van het ziekenhuis ingeschakeld. Dan hebben we het nog niet eens over sieraden van patiënten of andere dingen die wij toch wel tegen kunnen komen. Ik zou het niet in mijn hoofd durven te halen, maar de verleiding kan ook groot zijn als de nood hoog is. Dat is aan de buitenkant van een persoon niet te zien.

Het komt voor, want ook jij hebt vast weleens deze berichten in de kranten gelezen: “Thuiszorghulp wordt beschuldigd van diefstal, verpleegkundige wordt betrapt op het stelen van……” en stel je eens voor dat je wordt aangewezen als de laatste die bij kostbaarheden heeft kunnen zijn van een patiënt, en uiteindelijk door familie wordt beschuldigd van diefstal.

De ambulancezorg is nog niet zover om eenieder een VOG te laten overleggen. Een beleid hierop is ook niet duidelijk te vinden. Er is hier op ambulanceblog iets geschreven over een nationale ambulance ID daar past toch ook een VOG bij? Misschien is het iets om over na te denken. Want zou jij, of jouw werkgever bij een (onterechte) beschuldiging sterker staan binnen het tuchtrecht? Valt het ook niet onder een stukje patiëntveiligheid?

De overheid legt in regelgeving vast voor welke beroepen een VOG in ieder geval verplicht is, bijvoorbeeld voor onderwijzers, gastouders en taxichauffeurs. Als er geen wettelijke verplichting is voor het overleggen van een VOG (zoals bij mijn weten bij de ambulancezorg) mag een werkgever zelf bepalen of hij een VOG verplicht stelt voor een bepaalde functie.

Wat houdt een VOG nu precies in

Het is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), waaruit blijkt dat jouw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie in de samenleving. Justis (de screeningsautoriteit van het Ministerie van Veiligheid en Justitie) screent (rechts)personen die een VOG aanvragen en geeft de VOG’s af.

Een VOG kan worden afgegeven aan natuurlijke personen (mensen) en aan rechtspersonen (bedrijven/organisaties). Als iemand een VOG aanvraagt, doet Justis onderzoek naar het justitiële verleden van een natuurlijk persoon of rechtspersoon. Om een baan te kunnen krijgen is het in veel gevallen nodig om een VOG te kunnen overleggen. Voor sommige branches is dit zelfs (wettelijk) verplicht.

Je krijgt in ieder geval een VOG als je géén strafbaar feit hebt gepleegd dat relevant is voor de desbetreffende beroepsgroep. Bijvoorbeeld voor het vervullen van een functie waarin je werkt met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen. Ik hoef niet te vragen of wij als ambulancehulpverleners in deze beroepsgroep passen. Dat lijkt mij wel duidelijk.

Nadat vele verenigingen de gratis VOG voor hun vrijwilligers hebben aangevraagd en ons dus voorgaan, sluit ik de mogelijkheid niet uit dat de ambulancehulpverleners in de toekomst ook een VOG dienen te overleggen aan onze werkgever.

 

Vorig artikelEn toen was er een “ambulanceklever”
Volgend artikelAirbags, eigen veiligheid eerst
Gerda Boonstra
Met veel plezier schrijf ik op persoonlijke titel blogs. De verhalen kunnen gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen, maar zullen in verband met het beroepsgeheim fictief zijn weergegeven. Ik schrijf verhalen met als doel collega's uit het vak te informeren en kennis te nemen van mijn ervaringen. In het dagelijks leven werk ik met veel passie en plezier bij Ambulancezorg Groningen. In 2000 ben ik begonnen in de acute hulpverlening als ambulanceverpleegkundige en ben inmiddels ook inzetbaar als OvDG. In 2015 heb ik daarnaast de forensisch verpleegkundige opleiding met succes afgerond, wat een leuke en nuttige verruiming was binnen mijn vak. Met mijn blogs laat ik jullie ook meekijken door mijn/een forensische bril in de acute hulpverlening.

5 REACTIES

 1. Een VOG is ook niet alles. Toen ik als VIG-er begon heb ik een VOG moeten overleggen, net als al mijn collega’s. En dan nog gebeuren er dingen die het daglicht niet kunnen verdragen.
  ’s Maandags kwam ik na mijn weekenddienst op het werk. Iedereen werd opgedragen om op op kantoor te komen. De leidinggevende vertelde toen dat een bewoner kostbare sieraden miste. Dit was de zondag gebeurt, tijdens de vroege dienst. En laat ik nou net een ‘vroege’ gehad hebben die dag.
  Dat geeft toch een heel raar gevoel. Enerzijds is er het gevoel dat ik ineens een van de verdachten was. Ik had niets gedaan, maar toch geeft het een ongemakkelijk gevoel. Anderzijds is er dan nog het het idee dat een collega blijkbaar haar handen niet van andermans spullen kan afhouden. Je collega’s zou je in dat opzicht moeten kunnen vertrouwen.
  Sinds dit nieuws bekend werd gemaakt, was de sfeer in het team om te snijden. Dit gaf ook een enorme onderlinge spanning en ondertussen draaide de geruchtenmolen op volle toeren.
  Na een aantal weken kregen wij te horen dat collega ‘X’ op staande voet ontslagen was. Of ze uiteindelijk strafrechtelijk vervolgd is ben ik nooit achter gekomen, maar ik vrees van niet.

  Dit maakt in mijn ogen duidelijk dat een VOG een momentopname is wanneer iemand in dienst komt. Daarna kunnen er altijd dingen gebeuren die het daglicht niet verdragen. Helemaal 100% zekerheid heb je met een VOG ook niet.

 2. De CAO 2015 – 2018 zegt er het volgende over:

  Artikel 2.12 Verklaring omtrent gedrag
  1. De werknemer dient bij indiensttreding een recente verklaring omtrent het gedrag (VOG) te overleggen als bedoeld in de Wet justitiële gegevens.
  2. De kosten van deze verklaring zijn voor rekening van de werkgever.

 3. Lang nog niet alle risico volle beroepen zijn het verplicht. Vele werkgevers hebben wel gehoor gegeven aan het advies van het ministerie. Maar die keus staat dus vrij als werkgever. En wordt er zeker niet overal een VOG overlegd.
  Goed om te horen dat het bij jouw al wel wordt gedaan Rutger.

 4. Ik ben bij twee werkgevers, beide ambulancediensten, verplicht gesteld tot het overdragen van een VOG. Kosten van aanvraag werden betaald door de dienst.

 5. Volgens mij is de VOG bij veel werkgevers al verplicht hoor. Ik heb hem in elk geval moeten inleveren en was zelfs een voorwaarde in mijn aanstellingsbesluit.

Reacties zijn gesloten.