Home Algemeen Algemeen NOOTGEVAL: Aanrijdend naar een reanimatie…

NOOTGEVAL: Aanrijdend naar een reanimatie…

1495
0

Vier RAV’s in het land en Ambulancezorg Nederland zijn een samenwerking aangegaan met de stichting Portaal voor Patiëntveiligheid . Onder de naam NOOTGEVAL* en het motto ‘Je hoeft de fout niet zelf te maken om er van te kunnen leren’ delen de RAV’s hun incidentmeldingen en verschijnt er regelmatig een casus om op te reageren. Dit is de eerste keer dat de casus ook op het Ambulanceblog verschijnt. Via de link kun je hierop reageren. Bij het verschijnen van een volgend NOOTGEVAL delen wij de reacties die we op deze casus ontvingen.

 

Casus: Aanrijdend naar een reanimatie …

Een ambulance ontvangt de melding van pijn op de borst die overgaat in een situatie waarbij reanimatie nodig is. Aanrijdend door een uitgestrekt landelijk gebied stuit de ambulance op een niet te passeren blokkade. Deze vaste blokkade staat niet in het navigatiesysteem opgenomen en er wordt ook geen alternatieve route getoond door het systeem. Op eigen initiatief wordt de route aangepast. De aanrijtijd bedraagt 19 minuten.

Klik HIER voor jouw reactie.

 

* De naam ‘NOOTGEVAL’ is een ludieke verwijzing naar ‘noodgeval’ als inhoud van meldkamer- en ambulancewerk, naar ‘noot’ als aantekening/aanmerking bij de casus en naar ‘geval’ als iets wat voorgevallen en als incident gemeld is. De kleurstelling legt een relatie tussen de ambulance (geel) en de stichting (groen) terwijl de afbeeldingen een verwijzing zijn naar meldkamer en ‘rijdende dienst’.

 

Vorig artikelGerma: EasyFix PLUS vacuum mattress
Volgend artikelAmbulancediensten onder hoogspanning
st. Portaal voor Patiëntveiligheid
Het Portaal voor Patiëntveiligheid is een onafhankelijke stichting bestaande uit een bestuur, medewerkers vanuit verschillende ‘zorggebieden’ -waaronder ambulance- en een multidisciplinaire adviesgroep. Wij dragen actief bij aan het verhogen van de veiligheid in de zorg. Dit doen wij door het anoniem en veilig verzamelen en analyseren van incidentmeldingen en zodoende zichtbaar maken van risico’s. Wij delen onze kennis, op landelijk en lokaal niveau en daarmee bieden wij zorgverleners instrumenten waarmee ze in de praktijk aan de slag kunnen om hun patiëntenzorg veiliger te maken en bieden we (landelijke) organisaties onze kennis aan die als input voor richtlijnen / protocollen kan dienen. In al onze werkzaamheden vinden wij het belangrijk om bewustwording over risico’s bij betrokkenen te stimuleren en een veilige, waardevrije en open omgeving te bieden zodat alle betrokkenen -en dus ook alle ambulanceprofessionals!- kennis kunnen en willen uitwisselen ter verbetering van de veiligheid in de zorg. Om dit ook voor de sector ambulancezorg te realiseren, is er sinds 2014 contact met Ambulancezorg Nederland en meerdere RAV’s uit het land. Meer info? Zie www.vim-digitaal.nl