Home Algemeen Algemeen “Noodlottig ongeval of toch kindermishandeling”

“Noodlottig ongeval of toch kindermishandeling”

3137
1

Een plaats delict: beschreven van 112-melding tot overleg met de Officier van Justitie.

Veel paniek, een Engels sprekende vader roept om hulp. Hij belt 112. Zijn kind is in nood. De ambulance komt met gillende sirene de straat in rijden.
Een kind van 4 jaar, bleek liggend onder aan de trap. Reanimeren lijkt nodig.
Vraagtekens bij de hulpverleners komen boven: een noodlottig ongeval of kindermishandeling?.
De politie wordt te hulp gevraagd; de woning wordt een plaats delict, stoottroepen van de blauwe kolom komen er aan.

De tactische recherche gaat aan het werk, deze verzamelt informatie over mogelijke strafbare feiten, zij proberen o.a. te achterhalen wat er precies is gebeurd. Ook zij gaan in gesprek met de vader. De ambulancehulpverleners zullen ook niet ontkomen aan een gesprek. Hoe pakken ze dat aan, wat gaan ze vragen en wat gaan zij zeggen. Beroepen zij zich op het verschoningsrecht?
Forensisch Opsporing komt: witte pakken, handschoenen, sloffen en mondkapje. Allemaal om sporen vast te leggen en contaminatie te voorkomen.
Opvallende, afwijkende maar ook de gewone dingen leggen ze vast  met de camera. De handen jeuken om ook in de kasten te gaan kijken, maar dat mag niet zonder huiszoekingsbevel.

Nadat het kindje al reanimerend naar `t ziekenhuis is vervoerd, bereikt ons het bericht:
“het kindje is overleden”.
Forensisch medisch (top tot teen) onderzoek volgt. De bevindingen worden met behulp van een meetlatje en camera vastgelegd en de letselbeschrijving volgens de PROVOKE beschreven. Dit is een systematische model om letsels te beschrijven. ( (P)plaats -waar op het lichaam,(R)rangschikking – verdeling van de plekken (O)Omvang – aantal en grootte van de plekken, (V)vorm van de plek, (O)omtrek (begrenzing), (K)kleur, (E) efflorescentie – vertaald naar differentiële diagnose, letsel zou kunnen passen bij… )

Nu worden alle gegevens gebundeld en er vindt overleg plaats met de Officier van Justitie (OvJ). Er zijn onduidelijke puzzelstukjes in deze casus; dus volgt er opnieuw aanvullend onderzoek.
Wat heeft zich hier afgespeeld. MRI/CT-scan wordt gemaakt; zijn er oude en/of  nieuwe botbreuken te zien?

Komt het letsel overeen met het verhaal over de toedracht? Past het ledikantje bij de kinderleeftijd?  Elke discipline probeert de puzzelstukjes compleet te krijgen. De OvJ vraagt gerechtelijk sectie aan bij het NFI (Nederlands Forensisch Instituut). De OvJ staat stil bij de mogelijkheid tot orgaandonatie in het gerechtelijk proces. Goed om te horen dat er ook binnen de gerechtelijke processen stilgestaan wordt en dat donatie mogelijk is, mocht daar behoefte voor zijn.

Dit is het moment dat het ambulancepersoneel wordt gehoord, ze worden niet gewezen op hun verschoningsrecht, dit is de politie niet verplicht!. De verpleegkundige is haar er niet van bewust en vertelt volop haar verhaal en bevindingen. De OvJ, is hier blij mee. Maar in principe is dit niet de doelstelling van de OvJ om ambulancehulpverleners te verhoren. Het moet zo zijn, dat het echt om de laatste puzzelstukjes gaat, om die voor het proces helder te krijgen. Waarbij de OvJ met een goede motivatie moet komen.

De vader wordt opnieuw gehoord door de tactische recherche; als getuige moet je antwoorden als verdachte mag je zwijgen.
Het sectierapport is binnen, de vraagtekens die er nog zijn worden beantwoord.

De moeder is twee jaar geleden overleden aan kanker. Vader voedt zijn zoon Jimmy alleen op. Hij heeft het zwaar en lijdt aan PTSS door zijn diensttijd als marinier. Hij drinkt geregeld alcohol om rustiger te zijn, ook deze ochtend.
Jimmy was deze bewuste ochtend beneden. Hij zat zijn vader te jennen, aandacht te vragen voor de TV. Zijn vader volgt opdat moment een comedyserie. De vader wordt boos en hij gooit een bierglas naar Jimmy zijn hoofd, duizend glasscherven verspreiden zich over de grond. Hierdoor valt Jimmy op de grond, niet aanspreekbaar. Vader schrikt en is in paniek. Hij loopt heen en weer, roept “Jimmy wordt wakker”maar Jimmy reageert niet. De vader haalt een steelpannetje met water gooit dit in zijn gezicht. Jimmy wordt niet wakker. De vader belt 112 en versleept Jimmy naar de trap. Nogmaals gooit hij water uit het steelpannetje in Jimmy zijn gezicht. Er komt geen reactie.
De ambulancehulpverleners doen alles wat mogelijk is, maar Jimmy wordt nooit meer wakker. Hij overlijdt in het ziekenhuis in het bijzijn van zijn vader.

Jimmy zijn vader wordt aangehouden op basis van artikel 307: wetboek van strafrecht, niet opzettelijk maar in gecreëerde gemoedtoestand een klap gegeven waar overlijden op volgt.

Een dag in de schoenen staan van een functie binnen de Forensische Opsporing. Bewustwording om toe te kunnen passen binnen je eigen dagelijkse werk. Met dank aan de Politie Academie Apeldoorn en opleiding Forensisch Verpleegkunde (Fpkm) werd deze geaccrediteerde bijscholing mogelijk gemaakt.

Een fictieve aflevering van CSI, want wees nou eerlijk een sectie rapport krijg je normaliter niet binnen een paar uur onder ogen. Maar deze aflevering met als motto:”Please keep an open mind and let me have my day in court” had ik niet willen missen.

Vorig artikelStagebeleid Traumacentrum Zuidwest-Nederland, Lifeliner2
Volgend artikelReportage: London Ambulance Service
Gerda Boonstra
Met veel plezier schrijf ik op persoonlijke titel blogs. De verhalen kunnen gebaseerd zijn op waargebeurde verhalen, maar zullen in verband met het beroepsgeheim fictief zijn weergegeven. Ik schrijf verhalen met als doel collega's uit het vak te informeren en kennis te nemen van mijn ervaringen. In het dagelijks leven werk ik met veel passie en plezier bij Ambulancezorg Groningen. In 2000 ben ik begonnen in de acute hulpverlening als ambulanceverpleegkundige en ben inmiddels ook inzetbaar als OvDG. In 2015 heb ik daarnaast de forensisch verpleegkundige opleiding met succes afgerond, wat een leuke en nuttige verruiming was binnen mijn vak. Met mijn blogs laat ik jullie ook meekijken door mijn/een forensische bril in de acute hulpverlening.

1 REACTIE

Reacties zijn gesloten.