Home Algemeen Algemeen Nog geen ambulancehelikopter RAV Fryslân; aanbesteding stilgelegd

Nog geen ambulancehelikopter RAV Fryslân; aanbesteding stilgelegd

2036
0

Eerder berichten we al over de komst van een “unieke” ambulancehelikopter voor o.a. de waddeneilanden. RAV Fryslân wil deze helikopter onder andere inzetten voor patiëntenvervoer vanaf de waddeneilanden.

De aanbesteding, zoals deze verplicht is, verliep dusdanig dat deze is stopgezet, voor het ambulancevervoer van en naar de Waddeneilanden had er per 1 juli een civiele partij moeten zijn. Die is er echter nog steeds niet. RAV Fryslân heeft een fout gemaakt bij de aanbestedingsprocedure en moest haar huiswerk gedeeltelijk over doen, zo oordeelde de rechter vorige maand, RAV Fryslân vindt de Belgen „ongeschikt” en heeft de aanbesteding stilgelegd, zo laat de RAV-woordvoerder weten. Hij wil niet zeggen waarom.

„Wij zijn er niet uitgekomen met de Belgen”, zegt de woordvoerder. „Dat is alles wat ik nu kan zeggen. Er is momenteel geen aanbesteding meer. Wij overleggen hoe wij verder gaan.”
De RAV hoeft volgens de woordvoerder geen boete te betalen voor het stilleggen van de procedure. „Wij mogen de aanbesteding te allen tijde stopzetten.” Mogelijk komt er een hele nieuwe aanbesteding. „Maar dat is slechts één van de opties. Er zal toch een helikopter moeten komen”.

De ANWB, was volgens insiders al helemaal klaar voor het vervoer, zo zijn er al foto’s te vinden van de nieuwe helikopter, compleet met RAV Fryslân logo.

De advocaat van het Belgische Heliventure is het oneens. „Wij zijn absoluut niet ongeschikt.” zo laat de advocaat weten, de RAV nog deze week een dagvaarding verwachten. Eind augustus zal er vervolgens weer een zitting zijn, schat de advocaat in.

De advocaat van het Belgische Heliventure denkt dat de RAV een spel speelt om uiteindelijk toch de ANWB op de eilanden te laten vliegen. „De wet zegt dat de RAV zelf een partij mag kiezen als er zogenaamd geen geschikte inschrijvers zijn. Vanaf het begin was al duidelijk dat de ANWB de vervoerder zou moeten worden.”

Volgens de advocaat van het Belgische bedrijf draait het in de soap momenteel om het type helikopter. „Wij willen met een EC-135 gaan vliegen. Dat is trouwens hetzelfde type als de traumaheli van de ANWB. Volgens de RAV kan daar echter één bemanningslid te weinig in: twee in plaats van drie. Maar volgens ons kunnen er wel drie bemanningsleden in.”

In een nieuw kort geding eist Heliventure dan ook dat het ongeldig verklaren hun inschrijving wordt ingetrokken. Daarnaast wil Heliventure dat het opnieuw aanbesteden door middel van een één op één aanbestedingsprocedure, of andere manier van aanbesteden, wordt verboden.
Het kort geding staat gepland voor dinsdag 8 september.

Taak nu voor de Kustwacht

Tot vorige week nam Defensie alsnog deze taak op zich, nu is dit tijdelijk overgenomen door de Kustwacht.

Dit in afwachting van het moment waarop Regionale Ambulancevoorziening (RAV) Fryslân zelf een helikopter heeft ingehuurd. Daarmee komt er definitief een einde aan de periode waarin het ministerie van Defensie dit werk deed.

De 2 kustwachthelikopters staan continu gereed voor SAR-taken vanaf de Rotterdamse Maasvlakte en Den Helder Airport. Het patiëntenvervoer wordt uitgevoerd vanaf Den Helder Airport. Het Kustwachtcentrum in Den Helder coördineert de inzet. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport betaalt de kosten.

De regeling geldt voor drie maanden tot maximaal een jaar.

bron: LC en ministerie van Defensie

bron foto: helionline.net

Vorig artikelCentralisten MKA MON fietsen tijdens hun dienst
Volgend artikel“Volgens Protocol” genomineerd voor Gouden Kalf
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.