Home Algemeen Algemeen Niveau verschil, hoe zit het nu en wat doe ik eraan?

Niveau verschil, hoe zit het nu en wat doe ik eraan?

2420
5

Het was weekend toen ik via mijn LinkedIn een bericht ontving met het verzoek om met een collega in contact wilde komen. Zij had een vraag over haar niveau van ambulanceverpleegkundige. Ik beantwoordde haar verzoek en verzocht of ze mij wilde bellen, dat gaat iets makkelijker dan heen en weer mailen over dit gecompliceerde onderwerp. Wij maakten een afspraak. Toen ik haar aan de telefoon had stelde zij mij de volgende vraag.
“Ik hoor op de werkvloer veel meningen maar ook vragen over het opleidingsniveau van de huidige ambulanceverpleegkundige. Ik ben zelf in het bezit van het verpleegkundig diploma, gevolgd via het BBL (beroeps Begeleidende Leerweg- voorheen de in-service opleiding) . Na een aantal jaren op de orthopedie afdeling te hebben gewerkt heb ik de opleiding tot anesthesie medewerker gevolgd en daarna de Spoedeisende hulpopleiding. Na deze opleidingen heb ik nog ruim 4 jaar op de SEH gewerkt. Sinds 5 jaar werk ik nu als ambulanceverpleegkundige bij een RAV, met heel veel voldoening en veel plezier. Ik heb fijne collega’s en ik leer nog iedere dag. Dus voorlopig nog voldoende uitdaging, naast mijn gezin. Vanuit de verschillende signalen hoor ik dat de huidige groep verpleegkundigen in zorginstellingen zich moeten bijscholing tot HBO verpleegkundige willen zij hun huidige werkzaamheden nog kunnen blijven uitvoeren. Zorginstellingen bieden in samenwerking met hogescholen hiervoor een speciaal verkort programma aan. Maar hoe zit dat nu voor mij en mijn collega’s. Wij functioneren toch al op het HBO niveau?” Aandachtig luisterde ik naar haar verhaal. Ik gaf haar gelijk.

Als ambulanceverpleegkundige met al je opleidingen en ervaring in de kliniek en binnen het domein ambulancezorg functioneer je zeker op het HBO niveau. Maar je moet een onderscheid maken tussen een HBO niveau en ook daadwerkelijke een afgeronde HBO opleiding.

Een HBO, maar ook MBO opleiding dienen te voldoen aan de eindtermen gesteld door het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap (OC&W) . In deze wet staat vermeld waar een initiële opleiding aan dient te voldoen. Een (oude) in-service opleiding tot A, B of Z verpleegkundige, de verpleegkundige opleiding via een BBL of BOL ( Beroeps Opleidende Leerweg) zijn opleidingen op MBO niveau. Een verpleegkundige specialistische vervolg opleiding valt niet onder deze wet en regelgeving, en telt dus ook niet mee als een HBO diploma. Sinds vorig jaar zijn een aantal verpleegkundige specialistische vervolgopleidingen wel gewaardeerd conform de Europese wet & regelgeving op het EQF niveau 6 of NL.QF6 HBO bachelor. Deze benaming geeft een niveau aan en geen afgeronde HBO opleiding! Een volledige HBO opleiding fulltime duurt 4 jaar, in deeltijd is dit o.a. m.b.v. eerder verworven competenties binnen 2 tot 2,5 jaar te volgen aan een erkende HBO instelling. Wanneer je een opleiding hebt afgerond met het “keurmerk” EQF 6, of NL.QF6, mag je zeggen dat je diploma op het HBO niveau wordt gewaardeerd, dan wel gelijk gesteld. Maar dit zegt nog niet dat je in het bezit bent van een HBO diploma . In het rapport “toekomstbestendige beroepen uitgebracht o.a. door V&VN staan verschillende scenario’s uitgewerkt hoe om te gaan met de huidige beroepsgroepen in de verschillende zorginstellingen. Hoe dit er uit gaat zien voor de huidige ambulanceverpleegkundige zonder erkend HBO verpleegkundig diploma en of dit consequenties heeft kan nog niet gesteld worden. Ervaring leert wel, dat wanneer je tegenwoordig een verpleegkundige specialistische vervolgopleiding zoals bv IC , SEH of anesthesie wilt volgen dat dit alleen nog mogelijk wordt via een afgeronde HBO bachelor verpleegkundig diploma. In het rapport “toekomst bestendige beroepen” is bovendien opgenomen dat met miv 2020 deze kwalificaties worden opgenomen op de arbeidsmarkt en vanaf 2024 wil men werken volgens deze nieuwe functie profielen. Ik kan iedereen die geïnteresseerd is van harte aanbevelen om het rapport “toekomst bestendige beroepen” te lezen, en wat dit e.v. voor consequenties heeft voor zijn of haar huidige werkzaamheden. (zie de link onder aan dit artikel)

Na ruim een half uur aan de telefoon te hebben gesproken over dit onderwerp, geeft ze mij aan: “Duidelijk, ik ga nadenken wat ik wil. Met name wanneer ik e.v. weer terug ga naar het ziekenhuis.”
Na twee weken later belde ze mij op, met de mededeling: Ik heb inmiddels een introductie gesprek gehad bij een HBO instelling. Ze hebben mij op basis van mijn opleidingen, eerder verworven competenties en mijn jaren lange ervaring een speciaal aangepast programma aangeboden. Ik ga in september a.s. beginnen. Een dag in de week volg ik colleges, en de praktijk kan ik binnen mijn huidige werkgever, de RAV volgen. Ik hoef met name alleen de specifieke HBO onderdelen zoals, onderzoek, onderwijs & beleid te volgen.” Ik beëindig het gesprek met, verstandig besluit, veel succes. “

Er is een bekende uitspraak “Een leven lang leren!”

Download het rapport toekomstbestendige beroepen in de verpleging en verzorging.

Vorig artikelSamenwerking Ambulanceblog.nl en Urgentiegeneeskunde.com
Volgend artikelTip: Online lezingen van het London Cardiac Arrest Symposium
Reggie Diets
Ik ben werkzaam bij een middel grote ambulanceorganisatie in het land als Regionaal Opleidingscoördinator Ambulancezorg en als Officier van Dienst Geneeskundig en Algemeen Commandant Geneeskundig zorg bij de GHOR. Naast deze functie heb ik sinds 1997 een aanstelling als docent-onderzoeker bij de faculteit geneeskunde van het universitair medisch centrum Utrecht.

5 REACTIES

 1. Beste Hein,

  Dank voor je reactie. Klopt wat je verwoord. Maar even los van de specialistische vervolg opleiding. De opleiding tot Anesthesie medewerker valt niet onder een HBO opleiding. In de nieuwe kwalificatie structuur van NL.QF6 wordt deze opleiding gelijk gesteld, maar is geen HBO opleiding. Voor alle duidelijkheid: Een HBO opleiding kan alleen gevolgd worden aan een erkende HBO instelling met daaraan gekoppeld de eindtermen voor een HBO opleiding. Dus ambulanceverpleegkundige met een inserve of MBO verpleegkundige opleiding en welke vervolg opleiding ook, blijven erkend voor een
  MBO opleiding. Maar indien je wilt mag je met mij contact opnemen zodat ik een kan uitleggen.

  Gr

  Reggie

 2. Reggie,
  Nu worden de verpleegkundige specialisaties IC en SEH in één zin genoemd met de opleiding tot anesthesiemedewerker. Met een HAVO diploma kun je via een werkgever toegelaten worden voor de driejarige opleiding tot anesthesiemedewerker op HBO-niveau. (Geen HBO diploma ivm te weinig contacturen in 3 jaar…) Hiermee is het geen verpleegkundige specialisatie maar een beroep opzich. Hoe wordt er omgegaan met de groep ambulanceverpleegkundigen die deze opleiding heeft genoten in combinatie met mbo verpleegkunde..?

  Groet Hein

 3. Hallo.

  Ik ben nu verpleegkundige MBO niv. 4 in opleiding. Mijn doel is ambulance verpleegkundige te worden. Ik heb van mijn docent meegekregen, dat als ik klaar ben met mijn huidige opleiding, ik verder kan leren voor BBL IC in het UMCG (werken en leren) en daarna ambulancezorg zou kunnen doen.

  Maar uit deze blog versta ik dus dat ik IC, SEH of Anesthesie op HBO niveau moet gaan doen?

  Graag hoor ik van u!
  Met vriendelijke groeten

 4. Beste Peter,

  Bedankt voor je reactie, en ik begrijp je opmerkingen. Je bent hier niet de enige in. Je cognitieve competenties en de thuis situatie moeten dit uiteraard wel toelaten, mee eens. Voor het werken in de praktijk door MBO en HBO verpleegkundigen, daar verwijs ik toch echt naar het document vaN V&VN. Hierin staat precies beschreven welke werkzaamheden door een HBO verpleegkundige en welke door een MBO verpleegkundige worden uitgevoerd. We zullen ook in ons domein zorgen dat we competent zijn, maar ook blijven. Maar ik begrijp, je wilt ook gewoon je werk blijven doen, zonder de druk van “continu scholen”
  Veel werk vreugde.

 5. Het vervelende aan alles is dat je het ook maar moet kunnen… kan ik het HBO aan? Zo nee wat dan? En hoe zit het precies met je situatie thuis.. kan deze dit aan?.. ik vind het een slechte ontwikkeling om steeds meer op HBO niveau te acteren. Het werk aan het ziekenhuisbed word in de praktijk exact hetzelfde uitgevoerd door de MBO verpleegkundige als door de HBO verpleegkundige. Men moet eens stoppen om steeds meer druk op de medewerkers te zetten, door ze continu maar verder en hoger opgeleid te willen hebben. Mensen willen ook weleens gewoon fijn hun werk doen ipv continu scholen!!!!

Comments are closed.