Home Algemeen Nieuwe voertuigen Nilsson: Volvo XC90 als basis voor ambulance

Nilsson: Volvo XC90 als basis voor ambulance

3839
1

Nieuw, bijzonder met een degelijke uitstraling, met deze woorden zijn in het begin van deze eeuw de Volvo ambulances van het Zweedse bedrijf Nilsson omschreven.

De eerste Volvo ambulance die in Nederland dienst deed was in de regio Gelderland Zuid, hoeveel er precies hebben rond gereden is bij ons niet bekend. Op dit moment rijd er zover wij op de hoogte zijn nog ééntje rond.

De Volvo ambulances zijn erom gewild en zijn nog steeds in volle productie. Zo worden ze al regelmatig uitgeleverd op basis van een Volvo XC70 al dan niet op alle wielen aangedreven.

Echter hebben ze bij Nilsson specialvoertuigen, gevestigd in het kleine stadje Laholm aan de Zweedse westkust niet stilgezeten. Binnenkort komt de nieuwe generatie ambulances uit, deze ambulance heeft de nieuwe Volvo XC90 als basis.

Het eerste half jaar van 2016 wordt gebruikt om het prototype te testen, de officiële presentatie staat pas na de zomer van 2016 gepland. Zoals de verwachting nu is zullen de eerste ambulances op de nieuwe Volvo XC90 basis rond januari 2017 uitgeleverd worden, aldus Karl Justh van Nilsson.

Er is door Nilsson ambulances voor de XC90 gekozen omdat deze met zijn lengte van vijf meter en een breedte van twee meter de ideale basis vormt voor een ambulance zoals de klanten van Nilsson graag zien. Nilsson moet bij een XC70 de basis een meter verlengen, bij de opbouw met de XC90 is dit nog maar twintig centimeter, dit komt de stabiliteit en veiligheid ten goede. Ook hechten de klanten van Nilsson veel waarde aan een grote bodemvrijheid en de AWD (alle vier wielen aangedreven). Wat gezien het klantenbestand, voornamelijk ambulancediensten uit Scandinavië niet verwonderlijk is.  

Ondanks de afmetingen is het voor Nilsson duidelijk dat de arbeidsruimte voor de verpleegkundige achterin verbeterd moet zijn ten opzichte van eerdere versies.

Er zijn meerdere uitvoeringen beschikbaar, ingericht als ALS ambulance, zorgambulance of ligtaxi of er belangstelling is vanuit de Nederlandse ambulancediensten is ons niet bekend, maar gezien de opzet van het concept, de betrouwbaarheid van Volvo en de lange staat van dienst van Nilsson lijkt het zeker een oriëntatie waard.

We verwachten rond september 2016 meer te kunnen melden over deze ambulance op de Volvo XC90 basis.

bron: Nilsson

 

Vorig artikelAls reanimeren niet lukt…
Volgend artikelMeldkamercentralisten krijgen nieuwe 112-meldkamertafel
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.

1 REACTIE

  1. Mooie auto maar veel te klein naar mijn mening. Net als de lage mercedes. Met alle materialen die tegenwoordig mee gaan is dat niet te doen.

Reacties zijn gesloten.