Home Algemeen Nieuwe voertuigen Nieuwe ambulances voor ambulancedienst Zuid-Holland Zuid

Nieuwe ambulances voor ambulancedienst Zuid-Holland Zuid

1149
0

De Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid neemt november 2013 twee nieuwe ambulancevoertuigen in gebruik. De ambulances vervangen oude voertuigen, die waren afgeschreven. De twee zijn de eerste in een reeks van 15 ambulances voor de komende 5 jaar.

Het ambulancepersoneel is middels inspraak nauw betrokken geweest bij het opstellen van onder meer het programma van eisen. Zij zijn immers de gebruikers van het materieel en vroegen tal van praktisch verbeteringen aan te brengen. De nieuwe ambulances zijn robuuster, omdat er vandaag de dag steeds meer nieuwe en geavanceerde apparatuur aan boord meegaat. Dit maakt de wagens ook zwaarder, zodat het rijbewijs C nodig is om een ambulance te mogen besturen. De aanschaf vond plaats nadat een Europese aanbestedingstraject is doorlopen.

Investeringen

Een ambulance maakt gemiddeld ca. 360.000 kilometers. Laat men de wagens langer rijden, dan worden de onderhoudskosten te hoog en kan de bedrijfszekerheid in het geding komen. De komende vijf jaar worden in totaal 15 ambulances vervangen. Een kale ambulance kost ongeveer € 125.000; met alle geavanceerde apparatuur komt de prijs op ongeveer € 200.000 per wagen.

Wagenpark

De ambulancedienst levert ambulancezorg in totaal 17 gemeenten. De Ambulancedienst heeft in totaal 15 ambulances waarmee spoedritten kunnen worden verreden. Daarnaast heeft men de beschikking over drie zogenaamde zorgambulances; hiermee worden besteld vervoer ritten gereden. Tot slot beschikt de Ambulancedienst nog over een Rapid Responder. Deze kan vaak sneller ter plaatse zijn als een reguliere ambulance. De Rapid Responder wordt bestuurd door een verpleegkundige die is getraind om geheel zelfstandig de allereerste acute zorg te verlenen en die daarnaast een aanvullende rijtraining heeft gehad. De Rapid Responder heeft dezelfde apparatuur aan boord als een reguliere ambulance, alleen de brancard ontbreekt.

foto: @timobeef

bron: adzhz.nl

Vorig artikelANS RAV IJsselland vervangen door Otaris
Volgend artikelConnexxion ambulancezorg wordt Witte Kruis ambulancezorg
Gijs Peteroff
Samen met een aantal beroepskrachten in de ambulancezorg draag ik graag bij aan een succesvol Ambulanceblog. Ambulanceblog is destijds opgericht om kennis tussen de individuele RAV'en te delen met andere RAV'en. Zo kan kwaliteit op grote schaal geborgd worden, zonder dat elke RAV afzonderlijk het wiel gaat uitvinden.