Home Algemeen Algemeen “Neventaken” binnen de Ambulancezorg.

“Neventaken” binnen de Ambulancezorg.

2164
0

Het was eind vorig jaar toen ik een interne oproep plaatste binnen de afdeling opleidingen voor externe instructeurs, wanneer ik in contact kom met een belangstellende.

De groep van externe instructeurs verzorgt voor o.a. brandweermedewerkers, politie, huisartsen en overige ketenpartners trainingen op het gebied van eerste hulp en reanimatie.  Zij wilde informeren wat deze neventaak nu precies in hield. Ik nodigde haar uit op kantoor. Enkele dagen later stapte ze voor haar late dienst mijn kamer binnen en ging zitten. “Ja,” zei ze, “ik heb uw oproep gelezen waarin u externe instructeurs zoekt en daar heb ik wel belangstelling voor. Alleen ik vroeg mij af, moet ik hier zelf ook nog een bepaalde cursus of training voor volgen?” Allereerst bedankte ik haar voor haar reactie en belangstelling. “Ja,” zei ik, “je zult o.a. de initiële opleiding voor reanimatie instructeur van de Nederlandse Reanimatie Raad moeten volgen, en vervolgens iedere twee jaar moeten herhalen.” “Oké, dat valt nog wel mee, want ik ben ook nog lid van het TCO (Team Collegiale Opvang) voorheen het BOT (Bedrijfs Opvang Team), en daarvoor volg ik ook regelmatig nascholing.  Naast de jaarlijkse regionale en landelijke verplichte scholing moet ik wel kijken of ik hiervoor ruimte heb in mijn agenda. Ik heb ook  nog een gezin, dat aandacht wil hebben.” “Dat begrijp ik, daarom heel goed om van te voren te informeren hoeveel extra tijd dit je gaat kosten naast je volledige baan als ambulancezorgprofessional.” “Ik ga het eens op mijn gemak overdenken, en ik kom er bij u op terug.” We hebben verder nog even gesproken over het aantal lessen dat wij aan externen op jaar basis verzorgen. Hierna verlaat ze mijn kamer om aan haar late dienst te beginnen.

 

Binnen de sector zijn er naast je functie als ambulancezorgprofessional ook nog een aantal “neven” taken.  Veel van onze collega’s vervullen zo’n taak als uitdaging of interesse naast je hoofdfunctie. Als “neventaak” moet je vooral denken aan bijvoorbeeld: deelname aan de materiaalcommissie, Team Collegiale Opvang, kledingcommissie, sollicitatiecommissie, PR en externe contacten, externe instructeur., ergocoach en praktijkopleider en voor de meldkamer audit functionaris voor Haak+ of CaCo (Calamiteiten coördinator). Wat collega’s nog wel een over het hoofd zien is dat voor een aantal van deze “neventaken” je ook bepaalde extra training of scholing nodig hebt en dat dit behoorlijk wat extra tijdsinvestering met zich mee brengt, naast je hoofdfunctie.  Ondanks dat een “neventaak” gewoon werktijd is, moet je je realiseren wat de consequenties zijn en of dit past binnen je “privé” agenda.

Regelmatig ontvang ik medewerkers die graag iets extra’s binnen en voor de organisatie willen doen, en vragen wat dan de mogelijkheden zijn. Deze medewerkers wijs ik dan op een van deze “neventaken” . Een aantal maken hier gebruik van, een aantal besteden hun tijd aan een extra studie of loopbaanontwikkeling.  Ik adviseer altijd: doe datgene waar je je goed en prettig bij voelt.

 

Na twee weken komt ze weer mijn kamer binnen: “Ik heb er goed over nagedacht en thuis over gesproken, ik ga het doen. Les en instructie geven, kennis overdragen aan anderen geeft mij weer een nieuwe uitdaging naast mijn huidige functie.” Inmiddels volgt zij de initiële cursus voor reanimatie instructeur. Wanneer zij deze heeft afgerond zal zij een aantal lessen met een ervaren instructeur mee draaien om vervolgens zelfstandig aan de slag te gaan.  Ik ben er blij mee, wij hebben  als organisatie er weer een enthousiaste en gemotiveerde instructeur bij!

Vorig artikelKleding update nummer 16
Volgend artikelRAV Haaglanden: Toetsing van voorbehouden en risicovolle handelingen
Reggie Diets
Ik ben werkzaam bij een middel grote ambulanceorganisatie in het land als Regionaal Opleidingscoördinator Ambulancezorg en als Officier van Dienst Geneeskundig en Algemeen Commandant Geneeskundig zorg bij de GHOR. Naast deze functie heb ik sinds 1997 een aanstelling als docent-onderzoeker bij de faculteit geneeskunde van het universitair medisch centrum Utrecht.