Home Algemeen Algemeen Monsters?! Eerste beoordeling proefkleding leveranciers!

Monsters?! Eerste beoordeling proefkleding leveranciers!

1785
0

Op dinsdag 10 april jl. vond de zogenaamde ‘monsterbeoordeling’ plaats. Het ging hier uiteraard niet om het beoordelen van nachtmerrieachtige wezens, maar om de beoordeling van proef-kledingstukken voor de nieuwe kledinglijn ambulancezorg. De monsters zijn ontwikkeld en aangeleverd door de drie leveranciers die meedingen naar de gunning. Alle kledingmonsters zijn uitgebreid getest door de vijf ambulanceprofessionals die ook zitting hebben in de Projectgroep Kleding.

Testpanel

Ambulancechauffeurs Joke Govers (Witte Kruis Zeeland) en Vincent Raar (RAV Flevoland), ambulanceverpleegkundigen Laura Muller (RAV Zuid-Holland Zuid) en Henk Dronkert (Ambulance Oost) en zorgambulancemedewerker Mike Hougardy (Ambulance Amsterdam) waren ‘de testprofessionals’. Wat was hun eerste indruk van de kleding? Hoe voelde de stof? Gaat het aan- en uittrekken van de kleding makkelijk en hoe is de pasvorm?

Tijdens de monsterbeoordeling voerden de ambulancecollega’s een aantal dagelijkse handelingen uit, waaronder in en uit de ambulance stappen en spullen uit de ambulance halen. Ook een reanimatiescenario maakte onderdeel uit van de monsterbeoordeling. Zoveel mogelijk oefeningen werden gedaan om de kleding uitgebreid in verschillende situaties te testen.

Testen

“Naar aanleiding van de aanbesteding zijn drie leveranciers uitgenodigd voor de gunningfase. De leveranciers moeten dan, naast een offerte, ook ‘proefversies’ aanleveren van de nieuwe ambulancekleding”, vertelt projectleider Jan Langelaar van het IFV. Van alle kledingstukken is een proefexemplaar geleverd. Nog niet in de juiste kleuren of met de juiste afmeting of plek van bijvoorbeeld het beeldmerk de Star of Life. Maar dat hoeft ook niet, want de monsterkleding is bedoeld om de pasvorm, het draagcomfort en de confectie technische verwerking te testen.

“Dit kledingtraject kenmerkt zich door de brede inspraak die veel verschillende functionarissen uit de ambulancesector hebben. Waarbij de nadruk vanzelfsprekend ligt op de inspraak en adviezen van ambulancehulpverleners! Logisch dus dat de vijf ambulanceprofessionals die zowel zitting hebben in de Projectgroep Kleding als in de Klankbordgroep Kleding, gevraagd zijn deze monsterbeoordeling te doen. Ze hebben tijdens het testen van de monsters de dagelijkse werksituatie steeds zo goed mogelijk nagebootst, om zo de kleding intensief te kunnen testen.”

Details

In drie aparte rondes is het complete pakket van één leverancier uitgeprobeerd. De ambulancehulpverleners hadden de opdracht gekregen om bij alle bewegingen goed op te letten hoe de kleding zit. Knelt een jas, shirt of broek ergens? Valt de broek goed over de schoenen? Hoe gedraagt de kleding zich als je hurkt, voorover bukt of een zware tas optilt? De ambulancecollega’s namen hun taak zeer serieus en hebben gelet op allerlei details. “Het voelt heel anders dan de kleding van nu”, vertelt Joke Govers als ze voelt aan het stretchmateriaal.

“Degene die het toch al warm heeft, mag de reanimatie doen”, zegt Vincent Raar tijdens het reanimatiescenario. “Dan weet je gelijk hoe erg je gaat zweten in dat shirt.” Hij probeert een jas uit en geeft de jas punten op vragen als: zit de jas lekker, kun je vrij bewegen? Henk Dronkert zit inmiddels bij de reanimatiepop. Hij let ook op de knoopjes van het shirt. “Als ik een reanimatie moet doen in een bejaardencentrum waar het warm is, wil ik snel mijn shirt uit kunnen doen”, vertelt hij. Laura Muller heeft inmiddels een jack aan en steekt de mouwen naar voren en geeft aan: “De mouwen zijn wel lang, dat zit in de weg tijdens het werk? Dat wil je niet.”

Aandacht

De stemming tijdens de monsterbeoordeling is goed, iedereen past met volle aandacht zijn of haar kleding. “Dit jack zit te krap voor mij, terwijl het wel voor mij op maat gemaakt is”, vertelt Vincent, terwijl hij een paar keer in en uit de ambulance stapt. “Ik vind dit trouwens echt leuk om te doen.” Mike Hougardy is ook al langer betrokken bij het kledingtraject. “Deze kleding is weer eens iets anders dan de oude bekende kleuren. Stap voor stap zie je het groeien, iedereen kijkt uit naar het eindresultaat.”

Laura geeft aan: “Ik vind het goed dat er kleding met een speciale pasvorm voor vrouwen komt, daar hebben we ook om gevraagd. Maar ook vrouwen hebben een porto en een pieper, daar moeten we wel rekening mee blijven houden. Kijk, dit zit gewoon te strak, dan kun je er niet in werken.”

Kritisch

“Vanuit oogpunt van hygiëne is het de bedoeling dat de broek over de schoenen heen zit”, zegt Henk. “Als ik eerst op m’n hurken zit en weer ga staan, moet de broek er vanzelf overheen vallen.” Laura vult aan: “Deze broek zit wel te iets te strak daarvoor.” Joke probeert of het LPA boekje goed in haar broekzak past. “De zak mag wel ietsje dieper, het geheel zit nu net iets te strak om mijn been. Ja, natuurlijk zijn we kritisch, we moeten er tenslotte een paar jaar in lopen”, zegt ze lachend.

Ook Karin Slegers, ontwerpster van de ambulancekleding, is aanwezig bij de monsterbeoordeling. Ze kijkt instemmend terwijl de professionals alle details bekijken, de zakken uitproberen, de stoffen voelen en ritsen proberen en daarna alles goed met elkaar bespreken. “Ze zijn heel snel met hun eerste reactie. Dat is goed” zegt ze. “Achter de tekentafel kan ik wel bezig blijven met details, maar zo’n monsterproef is gewoon ontzettend belangrijk. De ambulanceprofessionals kijken gelukkig heel kritisch, daar houd ik van, want dat ben ik zelf ook.”

Serieus

De monsterbeoordeling vond plaats bij RAV Hollands Midden in Leiden. Een aantal ambulancemedewerkers die aan het werk waren en in- en uitreden met de ambulance, kwamen met grote belangstelling de monsterkleding bekijken. Op formulieren hebben de professionals hun bevindingen over de kledingmonsters vastgelegd. Dat gebeurde steeds heel serieus, met aandacht en gevoel voor detail. “Dat broeken nog zoveel van elkaar kunnen verschillen”, zegt Henk. “Een eerste indruk is belangrijk, maar als je in de kleding beweegt, kan je mening toch verschuiven”, vindt Joke. Op een groot aantal detailvragen over de kleding geven de professionals steeds een score aan.

Kleding is emotie

Natuurlijk spelen persoonlijke voorkeuren mee in de boordeling van de kledingstukken. “Kleding is immers emotie”, benadrukt Ruud Scheerder, aanbestedingsdeskundige in dit project. Ruud volgt daarom het passen ook nauwlettend. “Maar omdat we tijdens deze monsterbeoordeling werken met uitgebreide vragenlijsten, ontstaat toch een zo objectief mogelijke eindbeoordeling per kledingstuk en uiteindelijk dus een score per totaalpakket van elke leverancier.”

Zowel de projectleider, de inkoper, de ontwerper als de testende ambulancehulpverleners vonden het een zeer nuttige ochtend die bijdraagt aan een goed onderbouwde keuze voor de leverancier van de ambulancekleding. “Natuurlijk wegen meer factoren mee, zoals de hele aanpak en dienstverlening van de leverancier, maar met de monsterbeoordeling is het kledingtraject weer een belangrijke stap verder gekomen”, besluit Ruud.

Razend benieuwd!

Er is dus weer een belangrijke stap genomen met deze monsterbeoordeling. Je bent vast benieuwd naar wat er hierna allemaal op stapel staat en welke mijlpalen er dit jaar nog aan zitten te komen en wanneer. Deze informatie houd je nog van ons tegoed. Reden hiervoor is dat er nu diverse overleggen plaatsvinden die gevolgen hebben voor de planning. We wachten de uitkomsten daarvan af, zodat we iedereen daarna zo snel mogelijk, gelijktijdig en volledig kunnen informeren. Wordt dus vervolgd!

bron: AZN

Vorig artikelPijn op de borst: huisarts of ambulance?
Volgend artikelBestuur positief over Uitwerkingskader Meldkamer
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.