Home Algemeen Algemeen Moe, te weinig slaap, te lange diensten? Het kan lijden tot foute...

Moe, te weinig slaap, te lange diensten? Het kan lijden tot foute beslissingen…

1486
0

Verpleegkundigen die melden dat ze moe waren , niet genoeg slaap hebben gehad , of kon niet voldoende konden herstellen tussen diensten hadden vaker spijt van genomen klinische beslissingen tijdens hun dienst dan hun fitte collega’s, aldus  een gepubliceerd artikel in het januari nummer 2014 van American Journal of Critical Care .

Hoewel het besef, dat een andere beslissingen genomen had moeten worden (spijt),  verband houdt met eerdere ervaringen waarbij het niet goed afliep,  kan dit zeker leiden tot  werk gerelateerde stress wat de veiligheid van patiënten in gevaar kan brengen , schrijven de auteurs .

Linda D. Scott , RN , PhD , associate dean voor academische zaken aan de Universiteit van Illinois in Chicago College of Nursing , en collega’s stuurde  3.500 verpleegkundigen die ten minste 36 uur per week werken een enquete. De verpleegkundige waren willekeurig geselecteerd uit ongeveer 14.000 verpleegkundigen van de ledenlijst van de American Association of Critical Care Verpleegkundigen .

Er was geen beloning  voor het invullen en terugsturen van de vragenlijsten.

Naast het verzamelen van persoonlijke en werk – gerelateerde informatie over vermoeidheid, kwaliteit van de slaap, slaperigheid overdag, en de hoeveelheid slaap, ondervroegen de onderzoekers de verpleegkundigen over  hun zelfeffectiviteit en spijt over de klinische beslissingen die hadden gemaakt .

Bijna een derde had spijt over bepaalde beslissingen

Van de 605 verpleegkundigen wier reacties werden opgenomen in de analyse , 546 ( 90 % ) beantwoorde de vraag over de spijt van beslissingen , en 157 ( 29 % ) van hen antwoordde dat ze sommige klinische beslissingen had betreurd. Hoewel de persoonlijke en werkgerelateerde kenmerken vergelijkbaar waren bij verpleegkundigen met en zonder betreurde beslissing , het bleek aannemelijk dat degene met spijt over beslissingen  meer ’s nachts werkten en in 12 – uursdiensten .

De onderzoekers gebruikten 3 verschillende modellen om de effecten van de slaap , verpleegkundige-kenmerken en tevredenheid analyseren . Zij toonden aan volgens model 1, de beslissing-spijt werd geassocieerd met slechter herstel tussen diensten, meer gebrek aan slaap , en slaperigheid overdag . In model 2 , toonde ze aan dat bij mannen slaapschuld minder invloed had, terwijl slechter herstel tussen diensten en gebrek aan slaap bleef geassocieerd met beslissing-spijt. En in model 3 toonde ze aan ze dat mannen bij het werken in langere diensten ( ≥ 12 uur , P = 0,01 ),  minder tevreden/overtuigd zijn over hun klinische besluitvorming.  Dit werd ook geassocieerd met meer beslissing-spijt.

Critical care verpleegkundigen en werkgevers moeten meer samenwerken om de impact van deze factoren op klinische prestaties en “patiënt outcomes”  te erkennen. Vervolgens moeten ze samen strategieen  ontwikkeling om deze factoren  in te perken. schrijven de onderzoekers. Ze bieden suggesties voor zowel verpleegkundigen en werkgevers , zoals het doen van dutjes door verpleegkundigen en het vermijden van overmatige opeenvolgende wisselende diensten. Voor werkgevers adviseren ze het implementeren van “gezonde” roosters en onderwijs over de impact van slaapdeprivatie.

Verpleegkundigen spelen een cruciale rol binnen de gezondheidszorg, maar vermoeid en slaaptekort van critical care verpleegkundigen brengen hun patiënten en zichzelf ernstig in gevaar, schrijven de auteurs.

“Pro-active interventie is vereist om ervoor te zorgen dat critical care verpleegkundigen fit zijn om tijdens hun dienst beslissingen te kunnen nemen die essentieel zijn voor de veiligheid van patiënten.”

Dit onderzoek werd gesteund door Kirkhof College of Nursing , Grand Valley State University , en de American Association of Critical Care Verpleegkundigen . De auteurs hebben geen relevante financiële relaties bekendgemaakt .

Am J Crit Care. 2014 ; 23:13-23

bron: Medscape Nurses

Hier nog een gerelateerd artikel

Vorig artikelAmbulancepersoneel aan het woord resultaten SP enquete
Volgend artikelOtaris ambulances voor Veiligheidsregio Kennemerland