Home Algemeen Algemeen Meldkamercontrol helpt bij selectie personeel meldkamer Gelderland Midden

Meldkamercontrol helpt bij selectie personeel meldkamer Gelderland Midden

1550
0

Voor de ambulancemeldkamer van de regio Gelderland-Midden is een speciaal computerspelletje ontwikkeld. Meldkamercontrol moet de personeelsschaarste bij de meldkamer oplossen. Het spel bootst precies de werkzaamheden van meldkamercentralisten na. Zo kan in een vroeg stadium duidelijk worden of iemand geschikt is voor het zeer gecompliceerde werk in de meldkamer. De interne opleiding voor het werk duurt een jaar.

150.000 telefoontjes gemiddeld moeten de centralisten bij de meldkamer Gelderland-Midden opnemen. De centralisten hebben 1 minuut de tijd om te beslissen welke vorm van hulp geven moet worden. Ten eerste is medische kennis nodig bij de aanname van het hulptelefoontje, maar ten tweede is er ook logistiek inzicht vereist. Hoeveel ambulances moet er worden ingezet en waar moeten ze vandaan komen, zonder dat er ergens in de provincie een tekort ontstaat.

Meldkamercontrol is ontwikkeld aan de hand van het computersysteem van de Arnhemse meldkamer. Er zijn spelelementen toegevoegd die de speler er toe moet aanzetten om het meldsysteem en de procedures van de meldkamer snel te leren. Andere meldkamers in Nederland hebben al interesse getoond in het computerspelletje.

bron: Omroep Gelderland