Home Algemeen Algemeen Meldkamercentralisten krijgen nieuwe 112-meldkamertafel

Meldkamercentralisten krijgen nieuwe 112-meldkamertafel

791
0

De handtekeningen zijn gezet onder het contract voor de levering van nieuwe 112-meldkamertafels. Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond en Politie zijn de samenwerking aangegaan met Creon.

Creon Leverancier meldkamertafel
CREON, gespecialiseerd in de ontwikkeling van meubilair voor meldkamers en controlekamers, gaat de meldtafels leveren voor de nieuwe meldkamerlocaties. CREON verwierf de opdracht na de Europese aanbesteding. De aanbesteding betreft een raamovereenkomst met een looptijd van vijf jaar.

Samenwerking prioriteit
De huidige meldkamers in Nederland worden de komende jaren samengevoegd op tien meldkamerlocaties. Deze samenvoegingen vinden plaats om in de toekomst burgers en hulpverleners beter van dienst te kunnen zijn. Dit betekent dat de nieuwe meldkamerlocaties worden verbouwd of dat er nieuwe huisvesting voor de meldkamers komt. Alle partijen; politie, veiligheidsregio’s, brandweer, ambulancezorg en KMar, hebben daarom de handen in één geslagen om daar standaardisatie in aan te brengen. De nieuwe meldkamertafel is een eerste concrete stap hierin. Door samen te werken hoeft er maar één keer Europees aanbesteed te worden en zijn er vele voordelen op gebied van beheer, kosten en inrichting.

Veranderende eisen voor de meldkamertafel
De komende jaren worden naast de nieuwe locaties ook de werkprocessen gestandaardiseerd en geharmoniseerd. De techniek, zoals het gemeenschappelijk meldkamersysteem en het communicatiesysteem C2000, wordt vernieuwd. Deze ontwikkelingen zorgen dat de eisen die aan de meldkamertafel worden gesteld veranderen. De vraag die is gesteld in de aanbesteding is een modulair opgebouwde meldtafel die tijdens de levensduur relatief eenvoudig kan worden aangepast aan veranderende eisen ten aanzien van inrichting en ICT. De meldkamertafels zijn eenvoudig te beheren en te onderhouden en geschikt voor toepassing van het concept van free-seating.

Regionale vrijheid binnen de kaders
De meldkamertafel is een flexibel concept. Binnen de kaders die in de aanbesteding zijn geformuleerd is het mogelijk om de tafel eenvoudig aan de regionale locatie aan te passen. De kaders zijn gesteld om er voor te zorgen dat altijd aan de betreffende Arbo-eisen wordt voldaan en de meldtafels goed beheerbaar zijn en blijven. De eerste dertig tafels worden dit jaar in de meldkamer Limburg geplaatst. De meldkamer Limburg in Maastricht wordt in de loop van 2016 operationeel in gebruik genomen. Op deze locatie gaan de meldkamers van Zuid-Limburg (Maastricht) en Limburg Noord (Venlo) samen. De meldkamer Rotterdam, een samenvoeging van de meldkamers in Rotterdam en Dordrecht, is in 2017 de volgende meldkamer die met de tafels zal gaan werken. Daarna volgen de andere locaties tot medio 2020.

bron: k-lmo.nl

Vorig artikelNilsson: Volvo XC90 als basis voor ambulance
Volgend artikelHet verlammende “not invented here syndrome”. Over locatiebepaling en triage in de meldkamer 112
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.