Home Algemeen Algemeen Meldkamer Ambulancezorg Tilburg behaalt ACE

Meldkamer Ambulancezorg Tilburg behaalt ACE

790
0

Maandagmiddag 12 juni 2017 kreeg Kees de Ruyter, teammanager van de MKA Tilburg (onderdeel van de RAV Brabant Midden-West-Noord) een telefoontje vanuit Utah, Verenigde Staten. Kim Rigden, Associate Director of Accreditation van de International Academy of Emergency Dispatch (IAED), deelde hem mede dat de MKA Tilburg de accreditatie had behaald om de 236e Medical ACE  in de wereld te worden. ACE staat voor Accredited Center of Excellence.  Het is de 5e Ace die is toegekend op het Europese vasteland en de 2e MKA in Nederland. De meldkamer in’s-Hertogenbosch kreeg in september 2016 de ACE-status.

Het persbericht van de IAED luidde als volgt:

De RAV Brabant Midden-West (Tilburg)  heeft de  accreditatie voor het aantonen van naleving van het Medical Priority Dispatch System (MPDS) en de bijbehorende “20 Points of Excellence” bereikt.  De “20 Points of Excellence” omvatten internationale praktijknormen van uitmuntendheid voor Emergency Medical Dispatch (EMD). Dit niveau van operationele effectiviteit omvat een  systeem  van toezicht, kwaliteitsverbeteringsprogramma’s en individuele certificering van alle 112-meldingen. Accreditatie is een vrijwillige prestatie die een ongekende inzet toont. Met als doel veiligheid voor de medewerker, de organisatie en de beller.”

Na een jarenlange voorbereiding, die zijn toespitsing kreeg in de afgelopen zes maanden, mag Tilburg zich voegen in de rij van excellente meldkamers.  Formeel zal deze prestigieuze onderscheiding worden uitgereikt op het internationale congres in 2018 in de Verenigde Staten. Dat we deze status hebben bereikt, heeft alles te maken met de geweldige inzet van al onze medewerkers. Dat geldt voor de centralisten, die dagelijks via ProQA de hulpvragers te woord staan. Maar ook voor de MEDQ-ers. Dat zijn de kwaliteitscollega’s die meldingen beoordelen en hierop feedback geven aan hun collega’s. Een dergelijk kwaliteitssysteem heeft natuurlijk tijd nodig om binnen een organisatie te groeien. Dankzij de integere wijze waarop de MEDQ-ers met de meldingen omgaan, is er nu een professionele basis waarop feedback kan worden gegeven. Daarnaast verzorgen de MEDQ-ers met regelmaat casuïstiekavonden. En op deze avonden gaat het dus echt over het vak van centralist.

Want dat centralist een bijzonder vak is inmiddels wel duidelijk! In veel gevallen is de centralist ‘de eerste hulpverlener” die iets kan betekenen voor de patiënt. Het ProQA-systeem steunt de medewerker in die vaak lastige taak. Het geeft de medewerker structuur en rust.

De RAV Brabant Midden-West is dan ook erg trots op het behalen van dit mooie resultaat!

Vorig artikelWat te doen aan het ongelimiteerd vragen naar extra diensten.
Volgend artikelGeel, een noodzaak naast Rood
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.