Home Algemeen Koolmoxide; de gevaren voor een hulpverlener

Koolmoxide; de gevaren voor een hulpverlener

1893
0

Al in 2014 schreven we dat een CO gasdetector tot de standaard uitrusting moet behoren van een ambulancehulpverlener. Het is jammer om te zien dat het niet tot onze standaard “set” veiligheidsmiddelen behoord net zoals veiligheidsschoenen en veiligheidskleding.

Omdat de komende herfst periode de CV installaties, kachels en andere vormen van opwarming door verbranding weer volop in bedrijf worden gezet is het voor ons als ambulancehulpverlener ook zaak om op onze hoede te zijn bij hulpverleningen.

Koolmonoxide (CO) kunnen we niet ruiken, er zijn geen alarmsignalen die kunnen wijzen op een te hoge concentratie CO in een woning of vertrek. Daarom moeten we het beland van een CO gasdetector nogmaals onderschrijven. Zorg ervoor dat je een (werkende) CO gasdetector bij je hebt.

Een persoonlijke CO gasdetector laat duidelijk horen, wanneer koolmonoxide aanwezig is. Bij hoge koolmoxide waarden is het aan te raden het pand te verlaten en te wachten op de brandweer die beschikt over beschermde maskers.

De gasdetector wordt vaak bevestigd aan de monitor, Bbter is om de koolmonoxide meter niet laag bij de grond, maar aan de broekriem te dragen. De meter hangt dan op ademhoogte van kwetsbare personen, zoals kinderen, maar ook dezelfde hoogte waarop wordt geademd als een patiënt op bed / bank ligt of op een bank / stoel zit.

Vermoeden van een te hoge CO concentratie aan de voordeur

Bij verdenking van een koolmonoxide intoxicatie is het als eerste betreden van een pand met enkel en alleen een CO-meter niet aan te raden. Met name bij hoge concentraties koolmonoxide lopen niet alleen de slachtoffers maar ook de hulpverleners een groot risico.

Laat daarom bij een concreet vermoeden de brandweer meerijden met een complete eenheid zodat er indien nodig direct een redding uitgevoerd kan worden.

Het is de taak van de brandweer om een verkenning te doen in een onveilig gebied en op zoek te gaan naar slachtoffers. Vervolgstappen zijn het uitschakelen van de bron en ventileren van de ruimte. Voorkom het gebruik van lichtschakelaars in verband met explosiegevaar.

In de voorschriften standaardbepakking Tankautospuit en Hulpverleningsvoertuigen staat bij materiaal voor brandbestrijding en redding zowel een explosiegevaarmeter als een CO-meter vermeld. Een CO-detector kan in één toestel gecombineerd worden met een explosiegevaarmeter.

CO alarm als je binnen in de woning bent

Bij hoge koolmoxide waarden is het aan te raden het pand te verlaten en te wachten op de brandweer die beschikt over beschermde maskers. Probeer tijdens de terugtocht zo veel mogelijk ramen / deuren open te zetten, zodat de koolmoxide kan worden vermengd met buitenlucht, de concentratie zal dan afnemen. Laat dit voordat je weer naar binnen gaat controleren door de brandweer.

Als je samen besluit om als ambulancepersoneel ook de patiënt te evacueren, zorg er dan voor dat je de kortste weg naar buiten neemt.

Blijf nooit in de woning aanwezig als je CO gasdetector alarm geeft!

Toelichting: LPA8 protocol 10.8 Rookinhalatie / CO-intoxicatie

bron: http://inven.nl/gasdetectiehulpverleners.html

Vorig artikelKleding ontwerpster bij RAV-en op bezoek
Volgend artikelEn toen was er een “ambulanceklever”
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.