Home Algemeen Algemeen Update: Justitie wijkt niet voor “op maat” oplossing ambulancedienst

Update: Justitie wijkt niet voor “op maat” oplossing ambulancedienst

2180
0

Inmiddels is er een bericht verschenen op de website van het Openbaar Ministerie:

Flitsboete voor spoedrit naar ziekenhuis vernietigd

——————————————————

Op deze ‘flitskastfoto’ rijdt de gele rolstoelbus van het gezin Groenendijk uit Papendrecht met 63 kilometer per uur over de Maasboulevard in Rotterdam. Ervóór rijdt een van onze ambulances, met zwaailicht en sirene. Erachter rijdt een politiebus, met zwaailicht en sirene. In de bus bevindt zich de 17-jarige dochter van het gezin, Anouk, met spoed onderweg naar het Erasmus MC. Een van onze ambulancechauffeurs bestuurt de bus. Met Anouk komt het goed, maar vader Dennis Groenendijk moet de snelheidsboete van 76 euro wel betalen.
Justitie heeft de afgelopen week zijn bezwaar afgewezen, omdat “de belangen van overige weggebruikers zwaarder wegen” dan de verklaring die Groenendijk gaf voor de snelheidsovertreding.

Als Ambulancedienst gaan wij ervan uit dat dit op een misverstand berust en snel zal worden rechtgezet. Het was beslist een spoedtransport, maar het was bovendien een toonbeeld van goede en slimme samenwerking tussen de hulpdiensten.

Groenendijk vertelt: “Anouk heeft een ernstige spier- en stofwisselingsziekte. Al een aantal keren heeft ze onverklaarbare hartritmestoornissen gekregen, met een hartritme tot wel 250 per minuut in rust. Dat gebeurde ook op 16 oktober. Naar ons huis in Papendrecht kwamen met spoed twee ambulances en een politiewagen. Het ambulancepersoneel ontfermde zich over Anouk. De politie Papendrecht regelde met de politie Gorinchem dat ik veilig van mijn werk door de spits naar het Erasmus MC zou kunnen, waar de ambulance Anouk naar toe zou gaan brengen.”

Anouk is afhankelijk van beademing en van een speciale rolstoel. Daardoor kan ze niet makkelijk in een ambulance worden vervoerd, maar juist weer wel in de aangepaste bus van het gezin. Groenendijk: “De hulpverleners besluiten ter plekke dat één ambulance voorop zal rijden met zwaailicht en sirene. De chauffeur van de tweede ambulance zal onze bus besturen, terwijl de twee ambulanceverpleegkundigen voor Anouk zorgen. Anouks moeder Daniëlle gaat eveneens mee in de bus. Een politiebus sluit de stoet af, met daarin Anouks zusje, ook met zwaailicht en sirene.” Intussen is Groenendijk zelf door de politie Gorinchem opgepikt en onderweg naar Rotterdam. De politie sluit kruisingen af op de Maasboulevard om het spoedtransport de ruimte te geven.
Daar staat echter die onverbiddelijke flitspaal, die de bus van de familie klokt op 63 kilometer per uur. Als de rust is weergekeerd en het met Anouk weer beter gaat, valt de beschikking van het CJIB op de mat. Groenendijk belt naar Leeuwarden en legt de situatie uit. “Ze zeiden: Wij sturen u de foto van de flitspaal, dan kunt u daarmee bezwaar maken bij Justitie in Rotterdam. Dat heb ik netjes gedaan, met heel de uitleg erbij. Van de week kreeg ik de afwijzing. De belangen van het overige verkeer gaan vóór de bijzondere omstandigheden, laat de Officier van Justitie weten. Ik vermoed eerlijk gezegd dat naar het bezwaar niet inhoudelijk gekeken is. Want als deze rit niet veilig was, weet ik het ook niet meer.”

Groenendijk is teleurgesteld en zal beroep instellen. Wel spreekt hij zijn hartelijke dank uit voor de goede zorgen en de strakke acties van de Politie Papendrecht, Politie Gorinchem, Politie Rotterdam-Rijnmond, de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid en het Erasmus MC.

Wij zijn blij dat het weer beter gaat en wensen de familie het allerbeste. We zullen de afloop van de beroepsprocedure hier nog melden.

N.B.: Dit bericht is geplaatst door de auteur met uitdrukkelijke toestemming van de familie. De afwijzing van het bezwaar is door auteur gezien.

Vorig artikelIs een ambulance wel een ambulance? Invoer “ambulancepas”?
Volgend artikelSymposium Rapid Responder, 27 november, een deelnemersverslag
Ambulancedienst ZHZ
Ambulancezorg in de Drechtsteden, Hoeksche Waard en Alblasserwaard/Vijfheerenlanden.