Home Algemeen Algemeen Is een ambulance wel een ambulance? Invoer “ambulancepas”?

Is een ambulance wel een ambulance? Invoer “ambulancepas”?

1616
0

Via ons portal hebben we er al in eerdere items over bericht, maar nu met de gebeurtenissen van de afgelopen tijd in het achterhoofd wordt het opeens weer actueel…

Is een ambulance wel een ambulance, herkenbaar is de gele kleur met de bekende rood blauwe striping en het woord ambulance, dat kan haast niet anders dan dat het een echte ambulance is. Na publicaties van de afgelopen dagen blijkt dat genuanceerder te zijn.

Blijkbaar is het nog steeds mogelijk om herkenbare ambulances te kopen voor niet ambulancediensten. Dat dit al mogelijk was voor BHV en of eerste hulp bedrijven was geen nieuws maar nadat er de afgelopen tijd ook drugs met ambulances is gesmokkeld en er gewaarschuwd wordt voor de verkoop van ambulances aan personen die er geen goede bedoelingen op na houden is het handhaven van de huisstijl weer eens op de agenda gezet. Individuele oplossingen worden al uitgevoerd!

Maar niet alleen de verkoop van ambulances baard ons zorgen, maar ook de vrije verkrijgbaarheid van ambulancekleding is al enige tijd een doorn in het oog. Omdat de kleding niet beschermd is kan iedereen zich uitgeven voor ambulancemedewerker. Inmiddels hebben een aantal BHV bedrijven, huisartsenposten hun kleding (deels) aangepast om niet meer direct herkenbaar te zijn als “ambulancemedewerker”. Maar wordt daarop ook handhaving toegepast?

AZN heeft aangekondigd dat er nieuwe kleding komt, er zal eerst een nieuwe  inventarisatie worden uitgevoerd, waarna een projectgroep zal worden opgestart vanuit AZN. Hierbij zullen opnieuw afgevaardigde van de RAV-en en het IFV worden betrokken. Dat is op zichzelf goed nieuws. Echter lijkt het er daardoor op dat dit een project van de lange adem zal worden en de eerder genoemde datum van eerste helft 2016 niet gehaald zal worden. Wat ons betreft is de nood hoog en geeft de AZN het ook de prioriteit die onze kleding, onze veiligheid, nodig heeft.

Wat kunnen wij nog meer doen om de herkenbaarheid en het vertrouwen van ons te vergroten bij burgers, patiënten, familie en ketenpartners?

Wij pleiten voor één ambulancezorg brede “ambulancepas”. Deze pas / legitimatiebewijs bedoelt voor elke ambulancemedewerker werkzaam in de Nederlandse ambulancezorg, en behoudens door deze medewerkers gedragen mag worden. Deze pas zal dan onder andere voorzien moeten worden van een naam, pasfoto, functienaam enzovoort, aan de achterkant is er dan ruimte voor meer gedetailleerder informatie, misschien wel BSN, BIG en diplomanummer en moet de pas uiteraard zijn voorzien van een chip die uitleesbaar is.

Door hier een centraal register van bij te houden met een centrale uitgifte kan de pas door diverse instanties worden geverifieerd.

Met de invoer van een landelijke “ambulancepas” denken we deels de onduidelijkheden en verwarringen weg te kunnen nemen.  Uiteraard hebben we nu onze eigen werknemerspasjes, maar het is belangrijk dat we “uniform” herkenbaar zijn. Het dragen van de landelijk erkende en bekende ambulancepas zal ons als ambulancemedewerkers steunen in onze dagelijkse werkzaamheden en onze herkenbaarheid en uitstraling doen vergroten.

 

Dat betekend natuurlijk niet dat er betreffende de naleving van de huisstijl en de kleding achterover geleund kan worden en dient misbruik of onjuist gebruik gemeld te worden.

Voor het melden van misbruik van de huisstijl ambulancestriping kun je het e-mail adres: handhaving@ifv.nl gebruiken.

Vorig artikelRAV en brandweer Gooi en Vechtstreek geven vuurwerkvoorlichting
Volgend artikelUpdate: Justitie wijkt niet voor “op maat” oplossing ambulancedienst
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.