Home Algemeen Algemeen Inzicht in jouw levensstijl… UMCG Ambulancezorg biedt Healthcoin aan

Inzicht in jouw levensstijl… UMCG Ambulancezorg biedt Healthcoin aan

1401
0

UMCG Ambulancezorg heeft op 28 maart in Drachten het startschot gegeven voor de pilot Healthcoin.

Doel van de pilot is om te bekijken of het verzamelen van inzicht over je leefstijl (bewegen, voeding, mentaal, sociaal en rust) en het belonen van medewerkers voor het maken van de gezonde keuze interessant is voor UMCG Ambulancezorg.

De pilotgroep is met zorg samengesteld en er is bewust gekozen voor een kleine divers samengestelde groep van 20 deelnemers. Zij hebben nu de kans om te ervaren hoe het is om Healthcoins te ontvangen in ruil voor gezond gedrag. Ook testen zij verschillende wearables van Fitbit (stappentellers/hartslagmeters/slaapmeters).

Met de gespaarde “virtuele” munten kunnen medewerkers uiteindelijk verantwoorde spullen aanschaffen; van een smoothie tot nieuwe sportschoenen.’

De deelnemers zijn onlangs uitgedaagd in een challenge om van Drachten naar Lauwersoog te lopen om de boot te halen. In bijgaand plaatje zie je de teams virtueel hun best doen om de boot te halen…en dat is alle teams gelukt! Daarna volgde er een challenge met als doel het beklimmen van de Eiffeltoren, inmiddels is de laatste challenge van de pilot gestart.

Waarborgen privacy medewerkers

Een gezondheidsprogramma als Healthcoin lijkt wel toegestaan. Hierover zegt Inger Sanders, woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens: ‘Heeft de medewerker een vrije keuze en worden er geen voorwaarden gesteld aan het gebruik, dan mag een werkgever zo’n slimme armband cadeau doen en een gezondheidsprogramma aanbieden. Een medewerker kiest zelf of hij wil deelnemen en zijn gegevens wil delen met Healthcoin of collega’s. Maar hij mag deze nóóit delen met de leidinggevende.’

Healthcoin waarborgt de privacy van medewerkers en geeft werkgevers geen inzicht in de individuele gegevens. ‘Presenteren we de resultaten van het programma aan het management, dan totaliseren we de gegevens en hebben we het met de werkgever bijvoorbeeld alleen over de verdiende Healthcoins en de meest gewilde manier van verdienen. De informatie is voor de werkgever niet terug te leiden naar een bepaalde medewerker, maar geeft wel inzicht in het effect van het belonen van gewenst gedrag’.

Evaluatie

Eind mei zullen we de pilot evalueren aan de hand van de eerder vastgestelde Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s)!

Vorig artikelTijdelijke wet ambulancezorg verlengd
Volgend artikelAugmented Reality test Ambulancezorg en Brandwondencentrum Groningen
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.