Home Algemeen Algemeen Informatie op maat, we zochten en vonden

Informatie op maat, we zochten en vonden

922
0

Al eerder hebben we op ambulanceblog aandacht besteed aan Sky Suite, een product van Netbasics uit Barneveld, omdat dit systeem nu enige maanden volop in bedrijf is bij UMCG Ambulancezorg en RAV Fryslan verdiepen we ons er nogmaals in, we praten hierover met Machiel de Vink, projectmanager bij UMCG Ambulancezorg.

´We willen op de meest effectieve wijze communiceren via één systeem, altijd en overal toegang tot voor jou relevante en actuele informatie. Met de mogelijkheden en middelen van deze tijd, een platform waar we weer jaren mee vooruit kunnen.’

’We zitten in een sector waarin de hele dag door ontzettend veel gebeurt. Om je werk goed te kunnen doen, moet je constant op de hoogte zijn. Sky informeert en helpt meteen om te prioriteren. Zo zijn er drie classificaties voor nieuws: A1-meldingen met de hoogste urgentie, nieuws wat je moet weten om “bij te blijven met de organisatie”, en lezenswaardige berichten voor als je wat ruimer in je tijd zit. Je ziet met tellers in een oogopslag of er berichten zijn, en zo ja: welke (het eerst) moeten worden gelezen. Dit onderscheid tussen belangrijk en minder belangrijk is in onze sector van vitaal belang.’ Aldus Machiel de Vink.

Informatie op maat
Het is een digitaal platform waarop applicaties liggen die verschillende soorten behoeftes binnen de organisatie invullen. De behoefte aan nieuws en informatie, aan uitwisseling van gegevens over middelen en materialen zoals het wagenpark. Facility management, opleidingen, noem maar op. In Doc (Documentbeheer) zit bijvoorbeeld een wereld aan protocollen en richtlijnen, terug te vinden via zoekmachine en met de mogelijkheid om voor de individuele medewerker belangrijke documenten op te slaan bij Favorieten.
‘Slechts een deel van de informatie binnen onze organisatie, heb je als medewerker nodig om goed te kunnen werken. Daarom krijgt iedereen via doelgroep bepaling die informatie die op zijn of haar functie is afgestemd. Dat voorkomt een overload aan informatie en daarmee ergernissen. Zo belast je medewerkers minder en verlaag je de werkdruk.’ Aldus Machiel de Vink.

1-Sky-dashboard

Alle functionaliteiten die we nodig hebben
Voor het gemak hebben alle functionaliteiten een korte naam gekregen, namen die je in de omgang makkelijk gebruikt en stukken eenvoudiger dan wat we voorheen zeiden: Kijk even in Ambuweb. Daar stond werkelijk van alles in. Mooi, maar wel het spreekwoordelijke bos en de bomen. Nu kun je door de verschillende applicaties direct aangeven waar je moet zijn. ’

6-Sky-Suite-app
Kwaliteitszorg
‘Voor al die zaken als nieuws, wagenpark, ritverantwoording en dergelijke zijn goede applicaties te vinden in de markt. Maar vaak communiceren die niet met elkaar en moeten ze op een ingewikkelde manier gekoppeld worden. Wij hebben al die applicaties laten bouwen op één platform, met één look and feel, te benaderen via één ingang. Daardoor komt de uitwisseling tussen de pakketten heel gemakkelijk tot stand. Dit heeft ervoor gezorgd dat we een stuk efficiënter kunnen werken én er is veel minder kans op fouten. Dat komt de kwaliteitszorg enorm ten goede. Bovendien wilden we maatwerk. Geen functionaliteiten waar je voor betaalt, maar niet nodig hebt.’ Zo vertelt Machiel de Vink ons.

Standaard maatwerk
De branche-specifieke wensen van de 25 regionale ambulance voorzieningen (rav’s) in Nederland komen sterk overeen. Daardoor is het basispakket al voor zo’n 70 tot 80% maatwerk voor onze branche, met op de sector toegesneden functionaliteiten. Maar elke rav heeft ook zo zijn eigen bijzonderheden en verzoeken. ‘Dat is de kwaliteit en charme van onze software leverancier die vullen ze perfect in. Door de aard van ons werk zijn wij veeleisend en als leverancier moet je mee kunnen denken. Dat doen ze! Ze vinden keer op keer een oplossing om er een voor 100% passend product van te maken.’ Geeft Machiel de Vink aan.

Samen met de eindgebruikers
Zowel leverancier als het ontwikkelplatform binnen UMCG Ambulancezorg en Ambulancedienst Fryslân hebben goed geluisterd naar de wensen en ideeën van medewerkers. Zo zijn er tientallen sessies met een goede vertegenwoordiging van alle disciplines geweest om het platform neer te zetten. En nu het staat, kan elke medewerker nog steeds invloed uitoefenen op de doorontwikkeling per functionaliteit. Alleen al op basis daarvan zijn er binnen een jaar al drie nieuwe releases geweest.

Eenvoud en overzichtelijkheid
Eenvoud en overzichtelijkheid zijn een groot voordeel van dit pakket. Machiel de Vink: ‘Ook voor mensen die niet de hele dag achter een pc zitten, is het platform heel gemakkelijk in gebruik. Geen instructietrainingen, geen handleidingen die toch niemand leest. Instructievideo’s van nog geen twee minuten blijken voldoende om snel intuïtief de weg te vinden.’

App voor de smartphone en walldisplay
De kracht van dit systeem ontstaat ook door het gebruik van moderne middelen. Machiel de Vink: ‘Specifieke informatie uit Sky wordt ook op een wall display getoond. Hierdoor is informatie snel beschikbaar. Denk daarbij aan korte mededelingen van collega’s of manager, wagenparkopdrachten zoals transport naar garagebedrijf en wegopbrekingen die nog niet in het MDT staan. Een app op de smartphone geeft je mogelijkheid om snel de belangrijkste informatie en functionaliteiten onderweg te raadplegen of te versturen in het geval van een wegopbreking.’ Enthousiast: ‘die app maakt voor ons het verschil! Met de smartphone in de hand is het bijvoorbeeld heel gemakkelijk om de checklist voor je wagen na te lopen, je declaratie door te geven of gewoon het interne nieuws te bekijken onderweg terug naar je post.’

5-Walldisplay-view-2

Mooiste compliment
‘Een van de grootste criticasters uit de rijdende dienst zei: ‘Ik vind het een prachtig systeem. Het heeft even geduurd voor ik het kon en wilde zien. Maar ik kan hier heel goed mee werken.’ Dat is voor platformontwikkelaar Machiel de Vink het mooiste compliment wat hij had kunnen krijgen.

Inmiddels zijn de tweets van Ambulanceblog ook ze zien op het “Twitter overzicht” binnen Sky, een welkome aanvulling!

En… “The Sky is the limit”, wat ons betreft! We hebben alweer plannen voor nieuwe applicaties voor bureau medische zaken en het bedrijfsopvangteam.‘

Machiel de Vink, namens de redactie van ambulanceblog bedankt voor jou bijdrage.

Vorig artikelThin Line Bracelets en Thin Yellow Line
Volgend artikelGGB kennisquiz
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.