Home Algemeen Algemeen In- en uitrijden van een brancard zonder te tillen

In- en uitrijden van een brancard zonder te tillen

5377
0

De brancard tillen om deze in en uit de ambulance te rijden, met de komst van de nieuwe versies van zowel de Stryker als de Ferno brancards wel een stuk eenvoudiger, maar het hele til moment wegnemen, dat was tot voor kort nog een uitdaging.

Via een TIP zijn we op de hoogte gebracht van een uniek nieuw product, de Move-in.

De Move-in is een unieke oplossing voor de zware tilbelasting van ambulancepersoneel bij het in- en uitrijden van een brancard. De Move-in is toepasbaar voor de meeste brancards, eenvoudig in gebruik en snel in te bouwen.

Wat zijn de voordelen:

 • Niet meer tillen bij in- en uitrijden
 • Minimale aanpassing in werkwijze
 • Universeel toepasbaar
 • Zowel voor nieuwe als gebruikte wagens
 • Snel in te bouwen
 • Onderhoudsvrij systeem
 • Lange levensduur

Ambulancepersoneel dat vrij is van rug- of andere fysieke klachten, ziet wellicht niet direct de noodzaak van een tiloplossing als de Move-in. Toch is voorkomen belangrijker dan genezen. Tenslotte zal overbelasting bij ambulancepersoneel de komende jaren alleen maar toenemen: de gemiddelde Nederlander wordt zwaarder en de pensioenleeftijd (ook van ambulancepersoneel) gaat omhoog.

Toepasbaarheid, inbouw en levensduur

De Move-in is te combineren met (mechanische/ niet-elektrisch-bediende) brancards waarbij het onderstel voor en achter, onafhankelijk van elkaar ontgrendeld kunnen worden. B.v. Stryker M1, Stollenwerk (3002, 3003, 3006), Kartsana.

Voor bestaande wagens is de richttijd voor inbouw van de Move-in één dagdeel. De inbouw van de Move-in gebeurt bij voorkeur in twee wagens tegelijkertijd. Voor nieuwbouw nemen we contact op met de leverancier/ bouwer.

We hebben gebruik gemaakt van kwalitatieve (lager)materialen en garanderen minimale onderhoudskosten. De Move-in is volledig mechanisch, dus vrij van elektrische storingen of afhankelijkheden als accu’s of batterijen.

RAV-Nijmegen-MI-Brabant-uitvoering RGF130125-1043

De levensduur van de Move-in is gelijk aan die van een brancard en/ of ambulancewagen. Door het volledig mechanische ontwerp is alleen preventieve inspectie van de bewegende onderdelen nodig. Een lange levensduur is daarmee gegarandeerd.

De Move-in is een draagsysteem dat de brancard buiten de ambulancewagen ondersteunt, vanaf het moment dat het achterste onderstel ontgrendeld wordt. Hierdoor is het tilmoment verdwenen en zal een medewerker de brancard alleen hoeven te duwen of te trekken.

Werkwijze

De Move-in verandert nauwelijks iets aan de werkwijze van het in- en uitrijden van een brancard.

In het kort is de werkwijze:

Inrijden
 • Beweeg de oprijdplaat naar beneden
 • Lijn brancard op met de draagarmen van de Move-in
 • Ontgrendel het voorste onderstel van de brancard
 • Duw de brancard de draagarmen van de Move-in op (gewicht van de brancard wordt geheel overgenomen door de Move-in), tot het moment dat het achterste onderstel kan worden ontgrendeld
 • Ontgrendel nu ook het achterste onderstel en duw de brancard in zijn geheel naar binnen
Uitrijden
 • Beweeg de oprijdplaat naar beneden
 • Ontgrendel de brancard
 • Trek de brancard naar buiten totdat het achterste onderstel vergrendeld is, alvorens de brancard verder uit de wagen te rijden

Er zijn een aantal aandachtspunten voor het meest optimale gebruik van de Move-in. Dit komt aan bod tijdens de demonstratie.

Let op: Dit is instructiemateriaal. De handelingen van de verpleegkundige geven expliciet aan hoe de medewerker moet bewegen bij zware belasting.

Meer informatie is te vinden op www.move-in.nu

Vorig artikelInnovatie van Volkswagen, comfortabele alleskunner
Volgend artikelZelfsturende teams binnen de ambulancezorg?
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.