Home Algemeen Algemeen Implementatie SBAR-methodiek

Implementatie SBAR-methodiek

7441
0

Wanneer iedereen dezelfde communicatiemethodiek hanteert, wordt de fase van chaos bekort. De SBAR-methodiek (Situation, Background, Assessment, Recommendation) is een internationale standaard voor het overdragen van patiënten naar een andere discipline maar ook voor patiëntgebonden problemen waarbij overleg noodzakelijk is.

De SBAR-methode kent in Amerika zijn oorsprong en is vertaald naar de Nederlandse situatie. Naast de verschillen onderdelen treft u bij de SBAR-methode een praktische checklist voor een dagelijkse toepassing aan.

Binnen de ziekenhuiswereld wordt gewerkt aan het Veiligheids Management Systeem (VMS), een veiligheidsprogramma dat zich richt op potentieel vermijdbare schade en sterfte in ziekenhuizen. Binnen VMS wordt de SBAR-methodiek omarmd als de methode om patiëntveiligheid te verhogen.

Voordelen SBAR-methode
De SBAR-methode is een gemakkelijk te onthouden en concrete methode waarmee u structuur in elke vorm van communicatie kunt brengen. Vooral bij kritische situaties, waarbij onmiddellijke aandacht en actie noodzakelijk is, biedt de methode een handvat voor eenduidige communicatie. Met de SBAR-methode creëert u duidelijkheid over wat en door wie er gecommuniceerd moet worden. Het resultaat van de communicatieverbetering is mede een betere teamsamenwerking en een verbetering van de patiëntveiligheid.

De SBAR metthode is te vinden in LPA8,  binnenkort meer over SBAR en LPA8

Vorig artikelRettmobil, nieuws uit Fulda
Volgend artikelPunten uit algemeen overleg Ambulancezorg dd 9 april 2014 (deel1)
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.