Home Algemeen Algemeen Implementatie SBAR-methodiek

Implementatie SBAR-methodiek

7219
0

Wanneer iedereen dezelfde communicatiemethodiek hanteert, wordt de fase van chaos bekort. De SBAR-methodiek (Situation, Background, Assessment, Recommendation) is een internationale standaard voor het overdragen van patiënten naar een andere discipline maar ook voor patiëntgebonden problemen waarbij overleg noodzakelijk is.

De SBAR-methode kent in Amerika zijn oorsprong en is vertaald naar de Nederlandse situatie. Naast de verschillen onderdelen treft u bij de SBAR-methode een praktische checklist voor een dagelijkse toepassing aan.

Binnen de ziekenhuiswereld wordt gewerkt aan het Veiligheids Management Systeem (VMS), een veiligheidsprogramma dat zich richt op potentieel vermijdbare schade en sterfte in ziekenhuizen. Binnen VMS wordt de SBAR-methodiek omarmd als de methode om patiëntveiligheid te verhogen.

Voordelen SBAR-methode
De SBAR-methode is een gemakkelijk te onthouden en concrete methode waarmee u structuur in elke vorm van communicatie kunt brengen. Vooral bij kritische situaties, waarbij onmiddellijke aandacht en actie noodzakelijk is, biedt de methode een handvat voor eenduidige communicatie. Met de SBAR-methode creëert u duidelijkheid over wat en door wie er gecommuniceerd moet worden. Het resultaat van de communicatieverbetering is mede een betere teamsamenwerking en een verbetering van de patiëntveiligheid.

De SBAR metthode is te vinden in LPA8,  binnenkort meer over SBAR en LPA8