Home Algemeen Algemeen Hygiene; een doorslaan(d) succes? Bewustwording, middelen beschikbaar?

Hygiene; een doorslaan(d) succes? Bewustwording, middelen beschikbaar?

1551
0

Binnen de Nederlandse ambulancezorg zijn we op dit moment bezig om een inhaalslag te maken op het gebied van hygiëne.
Zoals op dit blog al eerder was te lezen in eerdere artikelen over bijvoorbeeld een reinigings- protocol of het gebruik van disposable materialen zoals in een ander item we zijn er de afgelopen jaren mee bezig geweest.

Echter kwam recent via ons tip formulier een melding binnen over het doorslaan in hygiëne maar daarnaast gewoon stug vol te blijven houden in oude gewoontes.

Bijvoorbeeld geen vaste structuur hebben in het schoonmaken van de bloeddrukmanchet, ECG kabels en de saturatie clip, om maar niet te spreken van het door de tipgever onder de aandacht gebrachte “stuwband”.

“Binnen onze dienst maken we gebruik van de welbekende groene stuwband, ik heb de stuwband die beschikbaar was op onze wagen eens even in een emmer met warm water gelegd”

Ik denk dat we de uitslag hiervan allemaal wel kunnen voorspellen;

“Het was niet om aan te zien, een compleet kleurenpalet kwam voorbij, geen idee wanneer deze stuwband in gebruik is genomen, maar hij is in elk geval geëindigd in de afvalbak”

Wij zijn als redactie van ambulanceblog eens in oplossingen gaan denken en daarbij is het redelijk eenvoudig om dit soort excessen te voorkomen;

  • Bij aanvang dienst een nieuwe stuwband in de ambulance en spoedkoffer
  • Bij geringe aanraking lichaamsvocht stuwband vervangen
  • Disposable stuwband gebruiken

Hoe we moeten omgaan met het reinigen van bijvoorbeeld de bloeddrukmanchet, ECG kabels en de saturatie clip, tja dat zal bij aanvang van elke dienst of misschien nog beter na elke inzet grondig gereinigd moeten worden.

Graag willen we op deze “probleemstelling” nog een keer terugkomen, met daarin een korte samenvatting van hoe de diverse ambulancediensten hier mee om gaan.

 

We willen jullie vragen als dagelijkse gebruiker van deze zaken om hieronder te reageren en aan te geven hoe het binnen jou dienst geregeld is.

Vorig artikelAmbulance-drone TU Delft
Volgend artikelDe Early Warning Score op de zorgambulance
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.