Home Algemeen Algemeen Hulpdiensten worden steeds ‘smarter’

Hulpdiensten worden steeds ‘smarter’

2381
8

Begin dit jaar informeerden we al eens over de samenwerking die verschillende veiligheidsregio’s hebben met de Waze app. Inmiddels is het tijd voor een update voor de laatste ontwikkelingen. Na het vorige bericht zijn er verschillende contacten geweest met enkele RAV’s, waarmee we de mogelijkheden van Waze besproken hebben. Dit heeft nog niet geleid tot hele RAV’s die zijn overgestapt, maar individuele ambulancechauffeurs maken inmiddels wel al gebruik van de Waze app.

De Waze app wordt inmiddels steeds verder geschikt gemaakt voor ambulanceritten. Met dank aan Erwin van Steen, ambulance chauffeur in regio Flevoland. Je kan het zo gek niet bedenken, of hij heeft het wel toegevoegd aan de kaart. Specifieke hulpdiensten op- en afritten, SEH ingangen van ziekenhuizen enzovoorts.

Brandweer

De collega’s van de brandweer zijn wel in grote getalen overgestapt op de navigatie van Waze. Op dit moment rijden er bijna 600 voertuigen met Waze vast in de voertuigen, veelal met de centrale gekoppeld door middel van LiveOP, maar in principe is elk operationeel systeem in staat om een koppeling te maken met de app. 12 brandweermannen zijn specifiek getraind om aanpassingen te doen in de Waze Map Editor. Zij kunnen wegen aanpassen en voeren wegafsluitingen in. Ook voor ambulancediensten is deze workshop beschikbaar zodra regio’s de keuze maken om over te stappen.

Smart mobility dashboard

Verschillende veiligheidsregio’s maken al gebruik van het Wegstatus.nl portaal waarop (met behulp van Waze, Google en NDW data) de actuele verkeerssituatie inzichtelijk gemaakt wordt. Sinds enkele maanden heeft TripService op het Wegstatus platform een nieuw product gelanceerd. Het gaat om een dashboard, specifiek ingericht voor hulpdiensten. Nog steeds wordt de actuele verkeerssituatie getoond, maar nu ook in combinatie met de snelste route naar de incidentlocatie.

Contact: cas@wazenederland.nl; peter@tripservice.nl

Vorig artikelHitteberoerte
Volgend artikelRAVZHZ: “Wet BIG II is miskenning van deskundigheid”
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.

8 REACTIES

 1. Hallo Maarten,

  Afhankelijk van het operationeel systeem dat gebruikt wordt, kunnen locaties automatisch doorgestuurd worden naar Waze. Daarnaast kan de chauffeur ook handmatig zoeken naar een locatie in de app. Dit kunnen ook specifieke ambulance locaties zijn als toeritten, HMP’s, etc.

 2. Hallo Michael,

  Beheer van wegen en afsluitingen worden gedaan in de Waze Map Editor. Medewerkers van de betreffende veiligheidsregio’s hebben allemaal toegang gekregen tot de editor, waarbij direct wegen en afsluitingen aangepast kunnen worden.

 3. Beste Waze Nederland
  Ook ik ben erg geïnteresseerd wat u bedoelt met “ander routing profiel”. Hoe en met wie kan ik contact opnemen hierover?

 4. Dit was een verrassing voor mij zo op de zondag morgen.
  Op de huisartsenpost zit ik als ICTer ook nog steeds te dubben welk systeem nu afdoende zou zijn. Tomtom/citygis maar eigenlijk kan niks tippen aan maps/waze.
  Doen de gebruikers op de Ambulance het adres met het handje invoeren of kan dit al door dispatch?

 5. Mooie ontwikkeling ! Echter het beheer blijft essentieel oa het aanpassen van wegen cq afsluitingen toegang tot objecten cq werkzaamheden etc.

 6. Hallo Sander,

  Alle bestemmingen zitten er standaard in. Echter om daar goed gebruik van te maken moet er wel een ander routing profiel gekozen worden. Mocht je daar meer informatie over willen hebben, dan mag je uiteraard even contact opnemen.

Reacties zijn gesloten.