Home Algemeen Algemeen Huisarts HART Week

Huisarts HART Week

646
0

Van 20 tot en met 26 november 2017 vindt de Huisarts HART Week plaats. De Huisarts HART Week is een innovatieve één week durende flashmob-studie.

In Nederland rijdt er jaarlijks naar schatting 125.000 keer een ambulance met spoed naar de Eerste Hart Hulp, omdat de huisarts bij een patiënt aan een acuut coronair syndroom denkt. De afweging om een patiënt al dan niet met spoed te verwijzen is vaak niet gemakkelijk. Hoewel het merendeel van de patiënten een onschuldige aandoening heeft, verwijzen huisartsen patiënten vaak toch laagdrempelig naar de cardioloog, gezien de mogelijke ernstige gevolgen van een ACS.

Vragen die rijzen zijn: Hoe goed kunnen huisartsen inschatten wat de kans op een acuut coronair syndroom is? Kan een eenvoudige klinische beslisregel (Marburg Heart Score)  huisartsen ondersteunen in hun keuze om een patiënt al dan niet met spoed te verwijzen?

Tijdens de Huisarts HART Week vragen we zoveel mogelijk huisartsen in Nederland om een aantal gegevens te noteren van patiënten die ze met verdenking ACS naar de cardioloog sturen, zowel overdag als tijdens ANW-diensten. Dit betekent dus geen jarenlange wetenschappelijke studie, maar een zeer korte studie van slechts één week waaraan alle huisartsen in Nederland kunnen deelnemen. Hoe meer deelnemers aan de flashmob onderzoek, hoe succesvoller.

Op deze manier kunnen we er samen in een bijzonder korte tijd achter komen hoe huisartsen het beste de kans op een ACS kunnen inschatten, en hoe we in de toekomst (mogelijk?) gerichtere aanvragen voor ambulancezorginzetten kunnen doen.

Alle Nederlandse huisartsen hebben materialen ontvangen. De Huisarts HART Week wordt op 17 november tijdens het grote NHG huisartsencongres gelanceerd. De huisartsenposten doen mee, hebben straks alle materialen en de cardiologen zijn via NVVC Connect geïnformeerd. Daarmee hopen we dat elke patiënt die in Nederland tijdens de Huisarts HART Week wordt ingestuurd naar de cardioloog, ook wordt geregistreerd.

Informatie (ook) via ambulancediensten

Deze week worden er materialen voor de Huisarts HART Week naar de ambulance standplaatsen en meldkamers verstuurd. Daarin zitten posters voor de standplaatsen en folders om in de ambulances te leggen. Deze folders kunnen de ambulancezorgverleners aan de verwijzend huisarts geven.

Daarmee zijn de ambulancezorgverleners belangrijke ambassadeurs van de Huisarts HART Week. Uiteindelijk moet de verwijzend huisarts de registratie doen (dat kan binnen 2 minuten online of op papier). De einddiagnose vragen wij na 1 maand bij de eigen huisarts op.

Wie organiseert de Huisarts HART Week?

De Huisarts HART Week is een initiatief van de Universiteit Maastricht, in samenwerking met het Leids Universitair Medisch Centrum en wordt gefi nancierd door ZonMw.

Het onderzoeksteam bestaat uit: Angel Schols (arts en promovendus), Jochen Cals (huisarts en projectleider), Geert-Jan Dinant (hoogleraar huisartsgeneeskunde), Robert Willemsen (kaderhuisarts hart- en vaatziekten), Martijn Rutten (kaderhuisarts spoedzorg), Tobias Bonten (huisarts in opleiding en onderzoeker), Patricia Stassen (internist acute geneeskunde) en Bas Kietselaer (cardioloog).

Volgende week volgt een tweede item op Ambulanceblog

De meeste informatie is ook te vinden op www.huisartshartweek.nl.

Vorig artikelEén landelijk alarmeringssysteem voor reanimatie (burgerhulpverleners)
Volgend artikelVenflon Roze, Groen of blauw!
Jochen Cals
Huisarts in Sittard, en universitair docent aan de vakgroep huisartsgeneeskunde van de Universiteit Maastricht. Mijn onderzoekslijn richt zich op effectieve diagnostiek.