Home Algemeen Algemeen Hoe houden we de focus: Ambulancezorg

Hoe houden we de focus: Ambulancezorg

675
0

Ik moet weer even in mijn geheugen graven om tot de ontdekking te komen dat het al weer enige tijd geleden is dat ik voor ambulanceblog een item mocht schrijven.

Als ik wordt gevraagd om voor ambulanceblog een item te schrijven dan is het voor mij onmogelijk om daar nee op te antwoorden, de waardering waarop een medium als Ambulanceblog omgaat met de actuele zaken die spelen in de ambulancezorg waardeer ik ten zeerste. Het is mij dan ook een doorn in het oog dat de mensen achter Ambulanceblog zich niet bekend kunnen maken, omdat dan de onafhankelijkheid van het portal in het geding komt.

En dan wijs ik met een grote vinger naar mijzelf die er toch elke keer weer voor kies om het item anoniem te publiceren, ook ik ben in dienst van een RAV waar ik een geweldige baan heb en hoop nog vele jaren deel uit te mogen maken van een fantastische werkomgeving.

Een beter bruggetje naar het onderwerp wat ik in dit item aan de orde wil lijkt bijna onmogelijk.

“Hoe houden we de focus?”

Vanaf het moment dat ik ben aangesteld als teamleider en ik dus geen deel meer uitmaak van de direct uitvoerenden probeer ik de focus te houden. Tijdens mijn afscheid als ambulancehulpverlener heb ik ook nog ik het afscheidswoord benoemd dat ik het werk op de wagen nooit zal vergeten; “ik weet wat jullie doen, jullie blijven doen en wat jullie nodig zijn, ik ga jullie daar zo goed mogelijk bij ondersteunen…”

Hoe houd ik hierop de focus, wat is “de focus”;

Focus houden is het moeilijkste wat er is. De hele dag door worden we afgeleid door allerlei geluiden, meldingen en gedachten.

Tijdens het inwerken als teamleider ben ik overspoeld met informatie, informatiesystemen en lijstjes. Enorm veel kwam er op me af, waarna ik in mijn eigen modus ben begonnen.

Ik zorgde voor een nieuwe koffiemachine, ik zorgde voor nieuw bestek in de bestekbak, maar ik zorgde ook voor een nieuwe VWS locatie. Ik nam deel aan de tweewekelijkse bijeenkomsten op het hoofdkantoor en moest gesprekken voeren met medewerkers.

Het paste allemaal bij mij, ik vond het fantastisch om te doen, geweldig om collega’s van dienst te kunnen zijn, geweldig om bij te kunnen dragen aan een nog betere ambulancedienst.

Maar er is zoveel meer dan alleen dat, ambulancediensten in Nederland moeten als bedrijf worden geleid, feitelijk zijn enkelen dat ook, maar dan is de “productie” misschien wel het belangrijkste. Toen een aantal jaren later duidelijker werd dat het wel heel erg die kant op neigde te gaan heb ik een toen nog klein besluit genomen, ik besloot om weer 60% als ambulanceverpleegkundige te gaan werken. Ik was de focus kwijt, waar ging dit naar toe, neemt de marktwerking ons over of ben ik baas van een groep zelfstandigen die feitelijk alleen ondersteuning nodig hadden.

Ik heb voor mijzelf de focus weer gelegd op het werk als ambulanceverpleegkundige, de focus herzien en de focus nu weer op scherp gezet, voor mijzelf althans.

Nu jaren laten kan ik concluderen dat het goed is geweest zo, sommige collega’s kennen me nog als teamleider maar voor de meesten ben ik gewoon één van hun en zo voel ik me ook weer!

Houden we met elkaar “de focus” op ambulancezorg, het zorgen dat diegenen die ambulancezorg nodig zijn zo goed mogelijk en onvoorwaardelijk worden geholpen. We moeten met elkaar en daarmee alle RAV organisaties de focus niet verliezen.

Ambulancezorg, daar staan we voor!

 

 

Vorig artikelIFV stelt e-module beschikbaar voor bestuurders voorrangsvoertuigen
Volgend artikelSlachtofferregistratie in een nieuw jasje
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.