Home Algemeen Algemeen Het verschil zit in de toontjes van onze pager

Het verschil zit in de toontjes van onze pager

3609
1

Zowel zakelijke als privé krijgen zowel mijn echtgenote, Nicolette, als ik regelmatig de vraag “hoe doen jullie dat toch, wanneer jullie allebei  bereikbare dienst hebben?”

Nicolette mijn echtgenote werk bij de afdeling medisch  management van een grote ambulance regio en vervult daar tevens de functie van OVDG, ikzelf werk als regionaal opleidingscoördinator en als OVDG bij een middel grote regio. We wonen op het grensgebied van beide regio’s.

Voor ons is het dragen van de pager niet iets bijzonder. Wanneer onze dienst ingaat, gaat hij aan en zijn de verschillende codes aangezet. Om niet in verwarring te raken wie nu wordt gealarmeerd heeft Nicolette voor haar regio aparte tonen ingesteld. Bijzonder is het voor ons nooit geweest, want toen zij nog op de anesthesie afdeling  in het ziekenhuis werkte had zij ook bereikbare diensten, terwijl ik in die tijd nog piket diensten voor de ambulance deed. Alleen, het alarmeren is een stuk gemakkelijker geworden met de tegenwoordige pagers en de mobiele telefoons. Nicolette heeft 3 piket functies, namelijk: achterwacht voor het medisch management ambulancezorg, OVDG piket voor haar eigen regio, en OVDG piket voor de regio waar ik werk (en we dus gezamenlijk wonen). Ik zelf heb op dit moment nog 1 piket functie, namelijk het OVDG piket, maar miv augustus ga ik ook meedraaien in de piket als Algemeen Commandant GHOR.

Natuurlijk proberen wij de diensten wel zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen, echter dat is niet altijd mogelijk. En ja inderdaad wanneer wij allebei voor onze eigen regio dienst hebben staan er twee dienstvoertuigen voor onze deur, die van haar voor en die van mij achter ons huis ieder op zijn eigen oprit. Onze autosleutels, de portofoon en onze dienstkleding liggen allebei in een aparte ruimte. Tijdens onze diensten, of wij nu gezamenlijk of afzonderlijk dienst hebben, we stemmen altijd een aantal zaken met elkaar af en houden we er rekening mee dat we altijd gealarmeerd of gebeld kunnen worden. Als wij gezamenlijk dienst hebben doen we de boodschappen inderdaad met twee dienstvoertuigen. Maar ook wanneer wij afzonderlijk dienst hebben, gaan we de boodschappen regelmatig met twee voertuigen doen. Het zal niet de eerste keer zijn dat we tijdens de boodschappen of op visite zijn bij familie of vrienden worden weggeroepen.  Zolang we maar in de regio blijven en binnen de geldende afspraken op de incidentlocatie kunnen zijn. In het begin spraken we geen visite af wanneer we dienst hadden, maar dat is haast niet te doen. Alleen wanneer we beiden dienst hebben, doen we dat niet. Er is nog altijd zoiets als “Murphys Law”  heb je net de visite binnengelaten en sta je koffie in te schenken wordt  eerst de een en vervolgens de ander weggeroepen.  Toen wij in deze regio gingen werken hebben we zeker rekening gehouden met bereikbare diensten, vandaar dat we ook op de grens van twee regio’s wonen, de Veluwe en het mooie Utrechts landschap!

Drukke diensten? Daar kun je geen peil op trekken, het ene weekend zien we elkaar helemaal niet terwijl het de andere dienst heel rustig is, en we niet gebeld of gealarmeerd worden. Maar over het algemeen gaat de pager toch zeker wel een paar keer. Het is ook niet zo dat we altijd gealarmeerd worden voor een inzet als OVDG. Wanneer Nicolette dienst heeft als medisch achterwacht, wordt zij regelmatig geconsulteerd door medewerkers van de rijdende dienst of de meldkamer ambulancezorg met een vraag of voor advies.

Als OVDG beslis je altijd zelf of je ter plaatse gaat. Er moet natuurlijk wel een meerwaarde zijn voor de aanwezigheid van een OVDG. In een aantal gevallen, kunnen we zaken per telefoon en portofoon afhandelen. Dienst hebben met een herkenbaar voertuig kent ook beperkingen. Zo kun je niet met een dienstvoertuig, naar de sportschool of naar de vuilstort. Het is een voertuig dat uit gemeenschapsgelden wordt  gefinancierd, daar houd je rekening mee.  Maar tijdens de diensten gaan we gewoon onder de douche of in bad. Alleen het aankleden moet iets sneller. Ook met koken houd je wel iets rekening, zo koken wij als een van ons of we beiden dienst hebben maaltijden die we gemakkelijk later kunnen opwarmen.  Met de bouw van ons  laatste huis, hebben we bv ook rekening gehouden met de aanleg van de open haard, dat is een gashaard geworden, zodat deze direct uit kan, wanneer we weg moeten. Een opmerking van onze buren, jullie zijn wel vaak thuis hè? Ze vergeten echter dan dat als zij lekker liggen te slapen, wij nog wel eens onderweg zijn. En voor een inzet bij een brand, ben je vrijwel altijd enkele uren bezig. Ja dan blijven onze gordijnen toch echt iets langer dicht s ochtends.

Maar over het algemeen geven de alarmeringen tijdens de nachtelijke uren voor ons ook geen probleem. Ook wanneer ik geen dienst heb en Nicolette wel en haar telefoon gaat, slaap ik rustig door. Ik hoor deze wel, maar het stoort mij niet. Zij gaat naar haar werkkamer om daar te bellen, en de volgende ochtend hoor ik wel hoelang ze bezig is geweest. We hebben een afspraak: over de inhoud van de inzet hebben we het zelden.

Wat maakt ons werk nu zo uniek?  Dat we elkaar vrijlaten, elkaar niet altijd maar bevragen waar we mee bezig zijn, maar elkaar toch steunen en adviseren bij de soms lastige scenario’s.  En wat het mij heel makkelijk maakt, dat Nicolette mij voor wat de OVDG piket altijd direct kan vervangen wanneer ik plotseling even iets anders moet doen.  Op deze manier houden wij al ruim 22 jaar ons werk & privé leven in de juiste balans. Van collega’s, welke ook in een organisatie werken, krijg ik nog wel eens de vraag,  of het gezamenlijk werken tot problemen kan lijden, waarop ik antwoord: als je maar transparant naar elkaar bent niet”.  Voor ons leidt het in ieder geval niet tot problemen.

Vorig artikelEen uitdaging binnen het assessment
Volgend artikelTijdelijk besluit zelfstandige bevoegdheid Bachelor Medisch Hulpverlener
Reggie Diets
Ik ben werkzaam bij een middel grote ambulanceorganisatie in het land als Regionaal Opleidingscoördinator Ambulancezorg en als Officier van Dienst Geneeskundig en Algemeen Commandant Geneeskundig zorg bij de GHOR. Naast deze functie heb ik sinds 1997 een aanstelling als docent-onderzoeker bij de faculteit geneeskunde van het universitair medisch centrum Utrecht.

1 REACTIE

  1. Mooi geschreven neef!! Altijd grote bewondering gehad voor de manier waarop jullie met jullie gedrevenheid om gaan maar ook gepassioneerd blijven in jullie werk.
    Het wordt passie is een sleutelwoord in onze familie, of dat nu met werk of hobby is. Als we iets doen dan doen we het vol overgave.
    Blijf jezelf en blijf passievol.
    Liefs van je kleine nichtje Marianne

Comments are closed.