Nederlandse en Duitse ambulances moeten overal in de grensregio de mogelijkheid krijgen om over de landsgrens spoedgevallen aan te pakken. De Tweede Kamer wil dat de spoedzorg op die manier voor mensen in grensgebieden blijft bestaan.
‘Nationaliteit maakt niet uit’
D66-Kamerlid Monica den Boer: “Het moet niet uitmaken of een Duitse of Nederlandse ambulance bij een spoedsituatie in een grensregio uitrukt. Een paar minuten verschil kan bij spoedeisende situaties van levensbelang zijn, dan mogen financiële en juridische belemmeringen niet in de weg staan.”
Den Boer vindt ook dat, als je vlak bij de Duitse grens woont en een Duitse ambulance sneller ter plekke kan zijn, die ambulance iemand naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis moet brengen.
Spoedzorg in de regio
Door het voorstel van D66, CDA en de ChristenUnie wordt het geld van het vorige experiment nu structureel. Den Boer: “Of je nu midden in Utrecht of aan de grens met Duitsland woont, iedereen in Nederland moet goede zorg krijgen in spoedsituaties. Het moet niet zo zijn dat iemand niet snel geholpen kan worden, omdat een ambulance de grens over moet.”
Dit is een systeem dat al jarenlang in Zuid-Limburg naar tevredenheid werkt. Grenzüberscheitende Hilfeleisting. Natuurlijk is de ambulancebemanning in Duitsland anders opgeleid, echter bij spoed komt ook een NotArtz ter plaatse.
https://www.emric.info/de/professionals/rechtsgrundlage/regelrettung-rettungsdienst/ambulanceovereenkomst-sa-sra-kreis-heinsberg-ggdzl.pdf
Het maakt weldegelijk wat uit!
De ambulancezorg in Nederland is veel uitgebreider dan in Duitsland.
Een bemanning van een Nederlandseambu kan en mag meer dan een Duitse….
De zorg zit daar anders in elkaar, maar zorgleveren doen ze beiden, de kwaliteit is ook prima.
Marcel
Reacties zijn gesloten.