Home Algemeen Algemeen HBO erkenning als ambulanceverpleegkundige afgegeven door het CZO

HBO erkenning als ambulanceverpleegkundige afgegeven door het CZO

8309
7

Zes opleidingen in het acute zorgcluster zijn op NLQF-niveau 6 ingeschaald. Het NLQF-niveau zal worden vermeld op alle CZO-diploma’s die vanaf 1 januari 2018 worden behaald. Het betreft de volgende opleidingen:

 • Ambulanceverpleegkundige
 • Cardiaccareverpleegkundige
 • Intensivecareverpleegkundige
 • Mediumcareverpleegkundige
 • Recoveryverpleegkundige
 • Spoedeisendehulpverpleegkundige

Over NLQF-niveau 6 inschaling

Een NLQF-niveau 6 inschaling betekent dat de opleiding qua niveau vergelijkbaar is met het niveau van een hbo-bacheloropleiding. Er wordt echter geen bachelordiploma afgegeven.

Het NLQF geeft u zicht op het niveau van de reeds afgeronde kwalificaties. Het laat zien wat het diploma waard is en maakt hierdoor een gerichte keuze voor een vervolgopleiding of loopbaanstappen gemakkelijker.

De afgelopen jaren zijn de volgende opleidingen NLQF-niveau 6 ingeschaald binnen het CZO:

 • Operatieassistent
 • Dialyseverpleegkundige
 • Anesthesiemedewerker

Vooral voor de toekomst zou dit kunnen betekenen dat de MBO opgeleide verpleegkundige met een specialisatie die CZO erkend is op niveau 6 dat deze zich als regie-verpleegkundige mag gaan registreren in het BIG-register.

Het grootste deel van de ambulanceverpleegkundigen in Nederland heeft geen bachelordiploma, deze krijgen nu dus de nodige erkenning.

En verder…

Wellicht betekend dit dat ambulanceverpleegkundigen ook de zelfstandige bevoegdheid gaan krijgen.

Is het onwenselijk dat er op dit moment onderscheid in bevoegdheden bestaat op de ambulance omdat de BMH en basis-arts wel al de zelfstandige bevoegdheid hebben?

Dit zou mogelijk tot misverstanden leiden in taak en rolverdeling: eerste ambulance, EHGV, etc.

Juist nu is het moment om eens met alle betrokken partijen in gesprek te gaan over de toekomstige rol van de ambulanceverpleegkundige of “paramedic” of?

Een gezamenlijke oplossing met een ideaalbeeld; één opleiding met meerdere instroom mogelijkheden georganiseerd door de hoge scholen? Bijvoorbeeld: Senior en juniormedewerker, Rapid Responder met zelfstandige bevoegdheid ?

Vorig artikelResulaten PHANTASi trial
Volgend artikelPapa, waar is mama?
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.

7 REACTIES

 1. Wacht effe……
  Je HEBT HBO-V afgerond en dus ’n HBO-DIPLOMA…
  Je volgt daarna nog AANVULLENDE opleidingen, post-HBO dus….
  En nu wordt je HBO-diploma + post-HBO-cerificaten erkent als HBO-bachelor?? WOW!!!

  Citaat van de pagina van de HAN:
  “….Een hbo-opleiding duurt 4 jaar en dan ben je (hbo-)bachelor. Een hbo-bachelor is over het algemeen praktijkgerichter. Na een hbo-bachelor ben je klaar voor de arbeidsmarkt. Maar je kunt ook in voltijd, of later als je werkt in deeltijd, doorstuderen voor een hbo-master. …”

  Schiet mij maar lek……

 2. En voor de Seh verpleegkundigen voor 2018? Ik begrijp dat wij nu ook eindelijk de erkenning krijgen ?

 3. Ik vraag af wat eigenlijk de meerwaarde zou kunnen zijn van een zelfstandige bevoegdheid voor ambulanceverpleegkundigen en of BMH-ers in de ambulancezorg. Wat zou de meerwaarde (kunnen) zijn?

 4. Wat betekend het voor ambuvk die reeds jaren in het vak werkt. Worden deze ook eindelijk op HBO niveau ingeschaald?

Reacties zijn gesloten.