Home Algemeen Algemeen Haaglanden: Wordt burgerhulpverlener als zorgprofessional!

Haaglanden: Wordt burgerhulpverlener als zorgprofessional!

1080
0

De RAV Haaglanden (bestaande uit de diensten: ambulancezorg Zoetermeer, de GGD Haaglanden en het Witte Kruis) is samen met de GGD Haaglanden, de Hartstichting, Veiligheidsregio Haaglanden en het Rode Kruis een unieke regionale campagne gestart. De officiële aftrap vond plaats in de Yp, de meldkamer van de regio’s Haaglanden en Hollands-Midden. Burgemeester Francisca Ravestein, burgemeester van Pijnacker-Nootdorp gaf het officiële startsein voor de campagne die tot en met mei 2016 loopt.  De regionale campagne heeft als doel om minimaal 4000 burgerhulpverleners te werven die in geval van een hartstilstand een buurtbewoner direct kunnen helpen. Het accent ligt van het werven ligt vooral bij de zorgprofessionals, het is de intentie om deze doelgroep te mobiliseren om zich aan te melden als burgerhulpverlener.

Elk jaar krijgen 1000 inwoners in de regio Haaglanden een hartstilstand buiten het ziekenhuis. De kans op overleven is sterk verhoogd als er binnen 6 minuten mensen ter plekke zijn die kunnen starten met reanimeren en daarnaast een AED gebruiken. Om dit te kunnen bereiken is er een netwerk nodig van burgerhulpverleners die kunnen reanimeren en zo nodig een AED kunnen gebruiken. Het aantal burgerhulpverleners moet op een aantal plaatsen in de regio nog groeien om slachtoffers overal op tijd te kunnen reanimeren. Hulpdiensten zijn vaak snel ter plaatse, maar zij kunnen niet overal in de regio binnen de eerste cruciale zes minuten aanwezig zijn om te starten met reanimatie.

Floris Italianer, directeur van de Hartstichting en Ton van Dijk, directeur van GGD Haaglanden benadrukten dat mensenlevens worden gered als er voldoende regionale burgerhulpverleners zijn.

Positief effect op andere regio’s
Floris Italianer is blij met de samenwerking: “Ik hoop dat deze samenwerking binnen de regio Haaglanden een positief effect heeft op andere grote steden. Door de inzet van burgerhulpverleners bij reanimatie ontstaat een zeer sterke keten. Daarmee kunnen we meer levens redden. Uit onderzoek weten we dat de meerderheid van deze overlevers een goede kwaliteit van leven behoudt.”

Volgens Ton van Dijk, directeur GGD Haaglanden, zijn veel opgeleide professionals, evenals zorgprofessionals in de gezondheidszorg, onbekend met de mogelijkheid om zich te laten registreren als burgerhulpverlener. “Ik weet dat zij zich graag hadden ingezet als ze hadden geweten dat vlak in de buurt iemand een hartstilstand had.“

Ervaring van een zorgprofessional als burgerhulpverlener
Ook Ella Huizer, ambulanceverpleegkundige én geregistreerd burgerhulpverlener uit Pijnacker was aanwezig bij de officiële aftrap. Zij vertelde over haar persoonlijke ervaringen met burgerhulpverlening en hoe de samenwerking tussen burgerhulpverlener en ambulance tijdens een reanimatie verloopt. Een ambulance doet er gemiddeld 8 minuten over om ter plekke te zijn. Bij een hartstilstand is dat net te lang. Daarom werd zij burgerhulpverlener.

“Als burgerhulpverlener kun je écht het verschil maken. Daarom doe ik dit zo graag. Je moet er toch niet aan denken dat je hoort dat een van je buren overlijdt, terwijl jij had kunnen helpen?” – Ella Huizer

Vorig artikelIFV projectleider nieuwe ambulancekleding
Volgend artikelAmbulancezorg 2016 “volop in beweging”
Mark-Jan Videler
Regionaal Opleidingscoördinator van de RAV Haaglanden Het ROCAH (Regionaal Opleidingscentrum Ambulancezorg Haaglanden) verzorgt de bij- en nascholingen binnen de RAV Haaglanden.