Home Algemeen Algemeen Grootschalige Geneeskundige Bijstand…

Grootschalige Geneeskundige Bijstand…

3245
1

Grootschalig Geneeskundige Bijstand (GGB) is nu ruim twee jaar binnen Nederland actief. Het landelijke GGB model, met als doel snel transport van ernstig gewonde slachtoffers, is in alle RAV regio’s geschoold, geïmplementeerd en ook klein – of grootschalig beoefend.

Vanuit het perspectief van Opleiden Trainen en Oefenen (OTO) blijft het een uitdaging het GGB model, met de taken Command, Transport, Triage, Treatment en Secundaire triage, iedere ambulancemedewerker ‘eigen’ te maken. Dit heeft mede als oorzaak dat bepaalde taken buiten de reguliere werkzaamheden vallen, grootschaligheid in deze vorm (gelukkig) niet vaak voorkomt en de OTO accenten van de reguliere scholingen vaak op meer voorkomende casuïstiek liggen.

Uit de evaluaties van onze Haagse grootschalige oefeningen in 2015, 2016 en 2017 en onze regionale GGB-trainingen  blijkt dat de ambulancemedewerkers behoefte hebben aan een soort overview van het GGB. Daarnaast hebben de oefeningen laten zien dat de focus op het concept ‘scoop and run’ nog kan worden verbeterd.

Om de ambulancemedewerkers een snelle en krachtige samenvatting van het GGB aan te bieden, met de kernboodschap ‘snel vervoer van ernstig gewonde slachtoffers’ heeft RAV Haaglanden, samen met GHOR Haaglanden en het Netwerk Acute Zorg Regio West, een animatie ontwikkeld.

Wij zijn trots deze animatie landelijk (aan doelgroepen betrokken bij het GGB) beschikbaar te kunnen stellen. In het najaar volgen er meerdere animaties waarin de diverse onderdelen van het GGB model worden belicht. Met behulp van deze animatie(s) hopen wij op een illustratieve manier meer inzicht te geven in de processen van GGB.

Vorig artikelSiebe Wittebrood: hulpverlener en patiënt
Volgend artikelDe gespecialiseerde ambulance chauffeur verdiend elke dag een “Carnegie” medaille
ROCAH
Het Regionaal Opleidings Centrum Ambulancezorg Haaglanden (ROCAH) verzorgt de bij- en nascholingen binnen de RAV Haaglanden en de Meldkamer Ambulancezorg Haaglanden . De RAV Haaglanden bestaat uit de diensten Ambulancezorg Zoetermeer, GGD Haaglanden en het Witte Kruis.

1 REACTIE

  1. Voor het stedelijke gebied kan dit uitstekend werken.
    Alleen Nederland is groter… werkt dit ook in de periferie, Zeeuwse- en Waddeneilanden?

Reacties zijn gesloten.