Home Algemeen Algemeen Goed werkgeverschap? Samen zijn we sterk!

Goed werkgeverschap? Samen zijn we sterk!

1266
0

Soms voel je de behoefte om weer eens een blog te schrijven zo ook deze week. Na een intensive week met een serie dag en late diensten is het goed om weer eens te gaan relativeren.

Terugdenkend aan vorig jaar waren we in deze periode al druk bezig met het actie voeren voor een “goede” CAO, actie voeren doe je omdat je vind dat jij meer gewaardeerd dient te worden voor de werkzaamheden die je uitvoert. Dat die waardering alleen maar in het salaris moet zitten is natuurlijk niet meer van deze tijd, de waardering hoort op veel meer factoren te worden uitgesproken en te worden vertaald naar de werknemer.

Ook deze week sloegen bij mij weer de alarmbellen aan toen ik hoorde dat “diesels” veel meer kankerverwekkende fijn stof uitstoten dan werd gedacht en ja daar werd ook de MB Spinter (de auto die we bij onze dienst gebruiken) ook bij genoemd. Ik heb mijn leidinggevende al eens aangesproken op het feit of wij geen afzuiging van dieselrook in de ambulancehal moeten hebben? Niet omdat het verplicht is (want dat is volgens hem niet zo) maar omdat elk klein beetje helpt? Goed werkgeverschap?

Verrassend en voor mij als Eye-opener geldend was het aantreffen van een fruitschaal bij een bedrijf waar ik was voor een hulpverlening. Al snel ging het weer goed met de patiënt en na het opschrijven van de NAW gegevens kwam het gesprek al snel op de fruitschaal. De werkgever zet elke dag een nieuwe goed gevulde en gevarieerde fruitschaal neer waarvan hij verwacht dat elke medewerker twee stuks fruit pakt. Toen mijn collega hem vroeg of daarbij de “appeltjespauze” weer terug was in de bedrijfscultuur antwoordde de ploegchef volmondig JA, we zien graag dat onze medewerkers gezond blijven en dit helpt daar aan mee. Goed werkgeverschap?

Op woensdagmorgen trilde mijn telefoon, deze trilt wel vaker en zeker als in op het werk ben is het eerste wat ik doe dat ding op stil zetten. We zaten met elkaar in het dagverblijf en ik zie meer van mijn collega’s naar de telefoon grijpen. “Hij is er” hoor ik een collega roepen. Het gaan om de enquête van AZN over de kleding, deze enquête werd vorige week al aangekondigd en van ons wordt verwacht dat we hem invullen. “Eindelijk nieuwe kleding, ik hoop dat ze van hiernaast ook voor kwaliteit gaan” met hiernaast word het kantoor van de leidinggevende bedoelt die al eerder aan had gegeven dat de nieuwe kleding veel duurder zou zijn als de huidige. Ik open de vragenlijst en begin deze in te vullen, veel vragen over het huidige uniform en welke kledingstukken ik allemaal draag, van enkele heb ik warempel nog nooit gehoord, maar ze schijnen er dus wel te zijn? Wederom maakt een collega van mij een gevatte opmerking; “Laat ze nu eens dat stuk van ambulance dinges (hier wordt ambulanceblog bedoelt) lezen, die jongens hebben het vorig jaar allemaal uitgezocht, maar nee hoor het zal wel te duur zijn om ons in fatsoenlijke kleding te steken”. Doelend op de opmerking die eerder door de leidinggevende is gemaakt. Goed werkgeverschap?

Nog geen half uur nadat we de vragenlijst volledig hadden ingevuld (en nog even op ambulanceblog het plan van eisen hadden gelezen) gaan we met twee teams naar de ambulancehal. Het is woensdag en dat betekend dat er bij onze dienst een grote controle van de ambulance en een schoonmaak op het programma staat. Daar waar de chauffeur begint met de schoonmaak en het nalopen van de cabine en verlichting begin in bij de spoedtas en de kinderkoffer. Als eerste valt me op dat ze zegel van de kinderkoffer niet goed vast zit, dit was me vanmorgen bij een snelle check niet opgevallen, maar nu zie ik het wel. Dat betekend dat ik met de inventarislijst alle materialen van de kinderkoffer na moet lopen, gelukkig ontbreekt er alleen een rol pleister, maar waarom en waarom is de koffer niet aangevuld en verzegeld? Goed werknemerschap?

Opeens hoor ik een kreet vanonder de motorkap vandaan; “tjonge jonge, zo moeilijk kan het toch niet zijn”, de chauffeur doelt op de ruitenwisservloeistof, die is kennelijk bijna leeg, hier hebben ze al een paar dagen niet naar gekeken mompelt die verder, er gaat wel 4 liter bij in. Bij een verdere controle blijkt er een schade aan het voertuig te zijn die nog niet gemeld is, als deze schade niet wordt gemeld wordt die ook niet gerepareerd. Goed werknemerschap?

 

Ik ben echt van mening dat we het niet alleen kunnen, we hebben elkaar nodig, soms is het wel heel makkelijk om met een vingertje te wijzen naar één afdeling of iemand maar daar los je niets mee op. Wel vind ik dat je ervan uit mag gaan dat iedereen alles wat in zijn of haar mogelijkheden ligt om ons op de werkvloer te ondersteunen, ik weet zeker dat hier nog wel wat winst valt te behalen, denk aan de voorbeelden die ik hierboven aan heb proberen te geven. Maar ik ben er ook van overtuigd dat het soms veel weg heeft van een politiek spel en dat is nu net wat ik niet graag wil voelen. Ik wil juist voelen dat we er samen maximaal voor gaan. Als team, als eenheid, als één dienst zowel dat wij “uitvoerend” het maximale geven maar dat ook “ondersteunend” er alles aan doet om ons werk goed uit te kunnen voeren!

Samen staan we sterk!

 

Vorig artikelBerichten en spreken na suicide
Volgend artikelDe harde les uit Denemarken over aanbesteden ambulancezorg
Redactie
Het algemene redactie account van Ambulanceblog. De redactie van Ambulanceblog streeft een open communicatieplatform na die significant bijdraagt aan kwalitatief uitstekende ambulancezorg. Ambulanceblog heeft contacten binnen Ambulancezorg Nederland (AZN), V&VN en vrijwel bij alle RAV’en van Nederland. Toch opereert Ambulanceblog geheel zelfstandig en bewaken wij de transparantie van berichtgeving zonder daarin gehinderd te worden door belangen van derden. Ambulanceblog is een openbaar podium voor alle ambulancemedewerkers en -werkgevers.